Nauka i technologie

Jarocin: Kolejne inwestycje w fotowoltaikę

07.05.2021, 19:08aktualizacja: 07.05.2021, 19:10

Fot. UM Jarocin
Dzięki inwestowaniu w odnawialne źródła energii, ZGO sp. z o.o. w Jarocinie – Wielkopolskie Centrum Recyklingu jest już samowystarczalne energetycznie. Widząc korzyści płynące, m.in. z wykorzystania energii słonecznej, spółka dalej inwestuje w fotowoltaikę.

Kolejne przetargi zostały rozstrzygnięte, następne przedsięwzięcia przed nami. Po zrealizowaniu wszystkich inwestycji, moc instalacji fotowoltaicznej wyniesie łącznie 1 860 kWp, czyli tyle, ile potrzeba, by zasilić w energię elektryczną ok. 750 domków jednorodzinnych przez cały rok.

ZGO Sp. z o.o. w Jarocinie – Wielkopolskie Centrum Recyklingu otrzymało promesę z Wojewódzkiego Funduszu Ochrony Środowiska  i Gospodarki Wodnej w Poznaniu na realizację projektu: „Poprawa efektywności energetycznej ZGO Sp. z o.o. w Jarocinie poprzez budowę instalacji fotowoltaicznej o mocy prawie 400 kWp oraz budowę instalacji fotowoltaicznej o mocy 40 kWp  wraz z magazynem energii na budynku socjalno-biurowym”. Wartość inwestycji wynosi 1 390 000 zł netto. Pozyskane środki pomogą zrealizować zaplanowane zadania związane z pozyskiwaniem energii słonecznej. Przedsięwzięcia te, poza istotną stroną proekologiczną, dają także znaczące oszczędności dla spółki.

Przypomnijmy, że łącznie ZGO-WCR pozyskał z WFOŚiGW na wykonanie instalacji fotowoltaicznych ponad 2,3 mln zł. W 2019 roku blisko 300 tys. wsparło budowę instalacji o mocy 96 kWp.  W ubiegłym roku dzięki pozyskaniu blisko 650 tys. zł. zamontowaliśmy kolejne panele PV – tym razem o mocy 190 kWp. Po zakończeniu inwestycji zaplanowanych na rok 2021 w sumie ograniczymy emisję CO 2 do atmosfery o 526 ton rocznie. O skali przedsięwzięcia świadczy fakt, że aby pochłonąć taką ilość dwutlenku węgla potrzebnych jest  87 666 drzew.

Jak pamiętamy, w kwietniu tego roku ZGO-WCR zawarło kolejny kontrakt dotyczy zaprojektowania instalacji fotowoltaicznej do produkcji energii elektrycznej o mocy minimalnej 138kWp. Przedsięwzięcie realizuje firma Bau-Technik Sp. z o.o. Spółka komandytowa. Docelowo instalacja zostanie zamontowana  na wiacie magazynowej należącej do ZGO Sp. z o.o. w Jarocinie – Wielkopolskie Centrum Recyklingu. Teraz rozstrzygnięty został następny przetarg dotyczący zaprojektowania i montażu instalacji fotowoltaicznej, tyle że - o jeszcze większej minimalnej mocy - 262 kWp. Wykonawcą inwestycji będzie firma  EKO POWER ENERGIA Sp. z o.o., a wartość zadania opiewa na kwotę  584 522,00 zł netto. Obie wspomniane inwestycje będą finansowane ze środków WFOŚiGW w Poznaniu.

Obecnie rozpatrywana, sprawdzana jest oferta  tej firmy. EKO POWER ENERGIA sp. z o.o. wygrała także przetarg na wykonanie instalacji fotowoltaicznej o minimalnej mocy 40 kWp. W ramach zadania powstanie także magazyn energii. Zadanie będzie współfinansowane ze środków WFOŚiGW.

To nie wszystko, bowiem na nieczynnej kwaterze składowiska odpadów zbudowana zostanie farma fotowoltaiczna o mocy min 1 MWh (1000 kWp). Inwestycja będzie możliwa do przeprowadzenia dzięki pozytywnej decyzji Urzędu Marszałkowskiego w Poznaniu o zmianie kierunku rekultywacji nieczynnej kwatery składowiska.

Dziś na obiektach ZGO-WCR znajduje się 1331 paneli fotowoltaicznych o łącznej mocy 425 kW.  Zakład stał się już samowystarczalny energetycznie, a – jak widzimy - nie jest to jeszcze "ostatnie słowo" w tej kwestii.

O tym, że ZGO-WCR inwestuje w ekologię świadczy także realizowana na terenie spółki wymiana całego oświetlenia zewnętrznego z sodowego na LED-owe. Wymienianych jest 86 lamp.  Inwestycja wyniesie 93 000 zł.

O inwestycjach ZGO-WCR oraz o dążeniu do samowystarczalności energetycznej całej gminy Jarocin podczas konferencji prasowej informowali: burmistrz Jarocina – Adam Pawlicki oraz prezes spółki – Witosław Gibasiewicz.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 07.05.2021, 19:08