Nauka i technologie

Już w ten weekend powstanie przyszłość, którą widział Stanisław Lem. Zaczyna się maraton programowania Hack4Lem

18.06.2021, 08:30aktualizacja: 18.06.2021, 08:30

hack4lem.com (1)

Hackathon, który zabierze nas w podróż w przyszłość, zaczyna się już dziś! Hack4Lem, którego współorganizatorami są PKO Bank Polski, Microsoft oraz Instytut Polska Przyszłości im. Stanisława Lema, to wielkie święto technologii i literatury. Transmisja na żywo będzie przeprowadzana z warszawskiej Rotundy, a jej najważniejsze, ogólnodostępne momenty będziecie mogli zobaczyć dzisiaj i w niedzielę na Facebooku oraz stronie www Hack4Lem.

Już za kilka godzin setki uczestników z całej Polski wezmą udział w 40-godzinnym maratonie tworzenia innowacyjnych rozwiązań. Do wygrania są nagrody warte łącznie 150000 zł w dwóch kategoriach. Uczestnicy będą mogli zdecydować, czy chcą stworzyć Bank Przyszłości, wykorzystując technologie takie jak blockchain, IoT i inteligentne doradztwo, czy też wymyślić edukacyjne lub technologiczne rozwiązanie adresujące problem przemocy w internecie.

W niedzielę, po dwóch intensywnych dniach i nocach tworzenia rozwiązań, jury - w skład którego wchodzą m.in.: Grzegorz Pawlicki (PKO Bank Polski), Joanna Molik (Microsoft), Artur Kurasiński, Dawid Łasiński (Pan Belfer) i Michał Białek (Wykop) - wyłoni po trzy zwycięskie drużyny w każdej kategorii.

W ramach otwartej transmisji z wydarzenia będziecie mogli zobaczyć prelekcje i rozmowy z ekspertami z zakresu nowych technologii, sztucznej inteligencji, accessibility, czy cyberbezpieczeństwa. Wiele z nich nawiązywać będzie do twórczości Stanisława Lema.

Pośród prelegentów zobaczycie między innymi znaną futurolożkę prof. Aleksandrę Przegalińską, Artura B. Chmielewskiego z NASA, czy Wojciecha Zemka, który był wieloletnim sekretarzem Lema. Będziecie mieli również okazję posłuchać ekspertów w dziedzinie rozmaitych technologii i innowacji z PKO Banku Polskiego, Microsoftu oraz Instytutu Lema. Prowadzącym Hack4Lem będzie dr Maciej Kawecki, prezes Instytutu i popularyzator nowych technologii.

Zarejestrowani uczestnicy hackathonu będą mogli dodatkowo wziąć udział w dedykowanych webinariach i konsultacjach mentorskich, które pomogą im lepiej przygotować projekty na każdym etapie prac. Co jeszcze? Konkursy z nagrodami dla drużyn i ogromna dawka inspiracji, aby wspólnie stworzyć przyszłość rodem w wyobraźni Lema.

W niedzielę 20 czerwca ok. 16:15 nastąpi ogłoszenie finalistów. Ale nawet po zakończeniu wydarzenia zespoły biorące w nim udział będą mogły kontynuować prace nad swoimi rozwiązaniami. Zachowają one bowiem pełnię praw autorskich do wytworzonych projektów. Na hackathonach powstało wiele wyjątkowych startupów, które zmieniły świat - organizatorzy mają nadzieję, że na Hack4Lem będzie podobnie.

Więcej informacji na stronie wydarzenia, a także na Facebooku, LinkedIn.

Źródło informacji: hack4lem.com

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE