Nauka i technologie

Polkowice: PGM z własną energią

09.11.2021, 07:32aktualizacja: 09.11.2021, 07:36

Fot. R. Tomczak
Pierwsza, z ośmiu zaplanowanych przez Przedsiębiorstwo Gospodarki Miejskiej instalacji fotowoltaicznych na własnych obiektach, gotowa. Teraz oczyszczalnia ścieków w Komornikach w dużej mierze zasilana będzie z Odnawialnych Źródeł Energii. To wstęp do szacowanej na ponad 2,2 mln zł inwestycji polkowickiego PGM.

Na dachu budynku oczyszczalni ścieków w Komornikach zamontowano czterdzieści cztery panele fotowoltaiczne. Burmistrz Łukasz Puźniecki włączył urządzenie sterujące i w ten sposób pierwsza inwestycja PGM w odnawialne źródła energii została oficjalnie oddana do użytku.

– Konsekwentnie realizujemy hasło „zielona gmina”. Inwestycja w fotowoltaikę, która pojawiła się w Komornikach, to jest pierwszy krok do tego, aby na obiektach należących do gminy Polkowice: spółkach, jednostkach, pojawiało się coraz więcej tego typu instalacji – mówi Łukasz Puźniecki, burmistrz Polkowic.

Coraz więcej podobnych instalacji na pewno pojawi się na obiektach należących do polkowickiego PGM. W sumie, do połowy przyszłego roku powstanie osiem instalacji fotowoltaicznych, na sześciu obiektach spółki, o mocy od 20 kW do 200 kW. Panele zostaną zamontowane na bazie spółki, wszystkich oczyszczalniach, w tym miejskiej oraz na stacji uzdatniania wody. Koszt przedsięwzięcia to ponad 2,2 mln zł.

– To dla nas oszczędność energii elektrycznej, jak i działanie proekologiczne. Ochrona środowiska i wykorzystywanie alternatywnych źródeł energii to jedyna właściwa inwestycja w przyszłość – mówi Jacek Kaszuba, prezes PGM Polkowice.

– Kolejnym krokiem naszej spółki będzie unowocześnianie bazy taborowej. Myślimy też o zakupie samochodów z napędem elektrycznym. Ale po kolei. Najpierw zakończymy obecne zadanie – dodaje.
Wszystkie instalacje na obiektach PGM będą pracować w trybie autokonsumpcji. Energia, którą wyprodukują, będzie bezpośrednio zużywana lub wykorzystywana do zasilania obiektów. PGM szacuje oszczędność energii na poziomie 10-15 procent.

– Te wszystkie urządzenia, które mamy na oczyszczalniach i stacjach uzdatniania wody są bardzo energochłonne. Inwestycja w fotowoltaikę to przede wszystkim zmniejszenie kosztów związanych z zakupem energii elektrycznej – mówi szef polkowickiego PGM.
Inwestycja PGM jest realizowana w ramach Klastra Energii Zagłębia Miedziowego.

– Mogę zagwarantować, że tych inwestycji w odnawialne źródła energii będzie teraz w naszej gminie coraz więcej. Docelowo, najważniejszym przedsięwzięciem klastra, które chcemy zrealizować wraz z samorządami powiatu polkowickiego, będzie budowa dużej farmy fotowoltaicznej – mówi burmistrz Puźniecki.

– Dzięki temu środki, które wydajemy na energię elektryczną w jednostkach i spółkach gminnych, pomniejszą się lub chociaż sprostamy tym wzrostom cen, z którymi mamy do czynienia teraz – dodaje.

Autor: Edyta Drzymała

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE