Nauka i technologie

Trzy polskie uczelnie publikują najwięcej artykułów naukowych o sztucznej inteligencji

05.03.2023, 08:00aktualizacja: 05.03.2023, 08:00

AGH, Politechnika Warszawska i Politechnika Wrocławska – to uczelnie, których pracownicy naukowi publikują najwięcej artykułów o sztucznej inteligencji w naszym kraju. W latach 2010-2021 powstało 14 tys. prac – policzył Ośrodek Przetwarzania Informacji (OPI).

W ciągu jedenastu lat (2010-2021) na całym świecie powstało aż 949 tys. publikacji na temat sztucznej inteligencji (SI). Najwięcej prac opublikowali naukowcy z Chin (257 tys.), USA (140 tys.) i Indii (105 tys.). Polski wkład na poziomie 14 tys. publikacji – przekłada się na 1,5 proc. udziału.

Wysoki wskaźnik publikacji nie przekłada się jednak na poziom wykorzystania wyników prac przez innych naukowców. W tym obszarze najwyższy wskaźnik osiągnęły prace napisane przez naukowców z Hongkongu i Szwajcarii. Zaskakiwać może fakt, że tylko 196 tys. publikacji powstało we współpracy międzynarodowej.

Więcej na https://naukawpolsce.pl/aktualnosci/news%2C95153%2Ctrzy-polskie-uczelnie-publikuja-najwiecej-artykulow-naukowych-o-sztucznej

Źródło informacji: Nauka w Polsce

Data publikacji 05.03.2023, 08:00