RAINBOW TOURS SA wpis Spółki na Listę ostrzeżeń publicznych Komisji Nadzoru Finansowego w związku z zawiadomieniem o podejrzeniu popełnienia przestępstwa

12.09.2014, 23:42aktualizacja: 12.09.2014, 23:42

Raport bieżący 29/2014

Zarząd Rainbow Tours Spółki Akcyjnej w Łodzi ("Spółka"), informuje, że w dniu 12 września 2014 roku Spółka została wpisana na "Listę ostrzeżeń publicznych Komisji Nadzoru Finansowego" w związku z zawiadomieniem o podejrzeniu popełnienia przestępstwa z art. 225 ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o działalności ubezpieczeniowej (tj. Dz.U. z 2013 r. poz. 950 z późn. zm.) - wykonywanie czynności ubezpieczeniowych lub działalności reasekuracyjnej bez zezwolenia, a to na podstawie art. 6b ust. 1 ustawy z dnia 21 lipca 2006 r. o nadzorze nad rynkiem finansowym (Dz. U. z 2012 r. poz. 1149, z późn. zm.).

W celu przekazania do publicznej wiadomości kompleksowej informacji na temat okoliczności związanych z przedmiotowym wpisem Zarząd Spółki wyjaśnia, co następuje:

Głównym obszarem aktywności gospodarczej Spółki jest prowadzenie działalności touroperatorkiej (PKD 79.12.Z - działalność organizatorów turystyki). Przy podstawowym produkcie jakim jest "impreza turystyczna" (w rozumieniu ustawy z dnia 29 sierpnia 1997 r. o usługach turystycznych (tj. Dz.U. z 2014 r. poz. 196, z p.zm.) Spółka prorynkowo oferowała, głównie nieodpłatnie produkty warunkowe, marketingowo nazwane jako: "gwarancja zwrotu kosztów podroży", "gwarancja niezmienności ceny", "gwarancja najniższej ceny" oraz "gwarancja zmiany terminu".

Komisja Nadzoru Finansowego zgłosiła zastrzeżenia do produktu "gwarancja zwrotu kosztów podroży", wskazując na możliwość wykonywania przez spółkę czynności ubezpieczeniowych, polegających na zawieraniu umów gwarancji zwrotu kosztów w przypadku rezygnacji z imprezy turystycznej bez wymaganego zezwolenia Komisji Nadzoru finansowego na wykonywanie działalności ubezpieczeniowej.

W ocenie Zarządu Spółki produkt "gwarancja zwrotu kosztów podróży" nie stanowił czynności ubezpieczeniowej, a jego wprowadzenie do oferty dawało klientowi gwarancję i możliwość odstąpienia od umowy, a tym samym stanowiło "de facto" umowne prawo odstąpienia w rozumieniu art. 395 k.c. i jest dopuszczalne w świetle podstawowej zasady swobody umów, która pozwala kształtować stosunek zobowiązaniowy stosownie do woli stron. Nie można również obiektywnie stwierdzić, że przedmiotowy produkt był oferowany w "zakresie działalności przedsiębiorstwa", ponieważ nie jest to nawet poboczna forma działalności, a Spółka nie generowała żadnych istotnych przychodów z tytułu produktu. Produkt "gwarancja zwrotu kosztów podróży" był niesamodzielnym produktem, akcesoryjnym w stosunku do umowy o świadczenie usług turystycznych i nigdy nie mógłby być przedmiotem samodzielnej oferty. Oferowanie samego produktu bez powiązania go z umową o świadczenie usług turystycznych było niemożliwe i całkowicie bezcelowe.

Mając na uwadze, że Spółka oferuje swoje usługi i produkty osobom fizycznym, które są konsumentami, produkt został tak skonstruowany, że jego jedynym i wyłącznym celem było zagwarantowanie Klientowi bezpieczeństwa, budowanie zaufania do Spółki, powiększanie bazy Klientów i umacnianie marki Spółki na rynku.

W ocenie Zarządu Spółki przedmiotowy produkt nie miał więc formy ubezpieczenia, ani nie miał pełnić i nie był czynnością ubezpieczeniową, ponieważ typowe ubezpieczenie było oferowane na podstawie odrębnej formy, przez inny podmiot - firmę ubezpieczeniową posiadającą stosowne zezwolenie na prowadzenie działalności ubezpieczeniowej.

Nie mniej z uwagi na zakwestionowanie przez Komisję Nadzoru Finansowego "gwarancji zwrotu kosztów podróży", jako produktu noszącego znamiona produktu ubezpieczeniowego Spółka już od 18 lipca 2014 roku wycofała go z oferty. Ponadto, w celu kompleksowego wyjaśnienia sprawy Spółka - mimo podtrzymywania stanowiska o braku ubezpieczeniowego charakteru produktu - w dniu 9 września 2014 roku złożyła do właściwej miejscowo Prokuratury Rejonowej Łódź - Śródmieście zawiadomienie o podejrzeniu przestępstwa polegającego na prowadzeniu działalności ubezpieczeniowej bez zezwolenia.

W uzupełnieniu powyższego Zarząd Spółki zawraca uwagę, iż zgodnie ze stanowiskiem Komisji Nadzoru Finansowego zawartym w Komunikacie z dnia 12 września 2014 roku, zamieszczonym na stronie internetowej http://www.knf.gov.pl, /cyt./ "... Z uwagi na pojawiające się kolejne podmioty na liście ostrzeżeń publicznych Urząd KNF pragnie zwrócić uwagę, że część zawiadomień o podejrzeniu popełnienia przestępstwa nie dotyczy głównej działalności podmiotu, ale stanowiącej jego ofertę dodatkową, podlegającą regulacjom prawnym obowiązującym na rynku finansowym. Przykładowo, w przypadku podmiotów z branży turystycznej zawiadomienia nie dotyczą ich działalności polegającej na organizowaniu imprez turystycznych. Należy także podkreślić, że wpis na listę ostrzeżeń publicznych jest dokonywany na podstawie zawiadomienia o podejrzeniu popełnienia przestępstwa, co nie jest równoznaczne z jego faktycznym popełnieniem. O tym, czy w istocie do czynu zabronionego doszło, rozstrzygają w ramach właściwej procedury inne organy państwa....".

Zarząd Spółki kontynuował będzie działania mające na celu wyjaśnienie przedmiotowej sprawy z uwzględnieniem interesu Akcjonariuszy i Klientów Spółki, mając przy tym na uwadze sankcje przewidziane dla osób działających w imieniu Spółki, zgodnie z art. 225 ustawy z dnia 22 maja 2003 roku o działalności ubezpieczeniowej.

Więcej na: biznes.pap.pl

kom espi zdz