Nauka i technologie

Ogólnopolski SPiN Day pełen naukowych atrakcji

10.09.2015, 16:44aktualizacja: 10.09.2015, 16:44

SPiN Day
Instytucje zajmujące się komunikacją naukową w Polsce, należące do porozumienia Społeczeństwo i Nauka, w sobotę 12 września organizują ogólnopolski "SPiN Day - dla społeczeństwa i nauki". W 26 miejscach w całym kraju na miłośników nauki będą czekały specjalne atrakcje naukowe.

"To pierwsze tego typu wydarzenie realizowane na taką skalę przez popularyzatorów nauki w Polsce" - informują organizatorzy wydarzenia.

Mieszkańcy Warszawy mogą skorzystać z atrakcji przychodząc do Centrum Nauki Kopernik. W programie znalazły się wspólne tworzenie fantazyjnych ozdób ze spinaczy, poszukiwania nowych zastosowań dla spinacza. Będzie można też wykonać z niego helikopter, procę, łuk i… żabę biurową. Oprócz tego wspólne muzykowanie i poszukiwania elementów potrzebnych do stworzenia dźwięków. Będzie można też zastanowić się, czym jest muzyka dla fizyka, a czym dla artysty.

Na SPiN Day zaprasza Centrum Nowoczesności Młyn Wiedzy w Toruniu. Na warsztatach najmłodsi uczestnicy wydarzenia zbudują kręcące się zabawki, w pracowni biologicznej zaobserwują „zakręcony” świat mikroorganizmów pod mikroskopem, a na pracowni fizycznej wykonają kilka prawdziwie „poKRĘTnych” eksperymentów.

W Łodzi na SPiN Day organizuje planetarium EC1. Otwarcie placówki planowane jest na listopad 2015 r. Jednak 12 września łodzianie zyskają wyjątkową okazję obejrzenia prezentacji w jednej z najnowocześniejszych tego typu placówek w Europie Środkowo-Wschodniej. Pokaz będzie nosił tytuł „Dwa Szkiełka”, a widzowie wraz z bohaterami pokazu odbędą podróż do czterech księżyców Jowisza, po raz pierwszy zaobserwowanych przez Galileusza, pierścieni Saturna oraz niezwykłych struktur innych galaktyk.

W opolskim "Zaczarowanym świecie" Regionalnego Centrum Rozwoju Edukacji będzie można prowadzić obserwacje Słońca, skorzystać z pokazów w mobilnym planetarium, warsztatów astronomicznych „Niebo nad Opolem", a w pracowniach eksperymentalnych Mathemetrium, Instrumentarium, Humanicum i Mechanicum skorzystać z zajęć „i Ty możesz zostać Einsteinem”.

Gdyńskie Centrum Nauki Experyment zaprasza na warsztaty konstruktorskie; Zakład Nauk o Człowieku Uniwersytetu Rzeszowskiego przygotował pokazy, warsztaty i konkursy naukowe związane z anatomią człowieka; wałbrzyski Explora Park proponuje zajęcia poświęcone fraktalom.

Porozumienie "Społeczeństwo i Nauka" - SPiN w marcu 2013 roku powołały instytucje i organizacje non-profit ukierunkowane na rozwój społeczeństwa oparty na edukacji, nauce, technice i innowacji. Jest ono wynikiem długoletniej współpracy przedstawicieli centrów nauki, muzeów, instytucji i organizacji pozarządowych, udostępniających interaktywne wystawy i organizujących wydarzenia popularyzujące wiedzę.

Szczegółowe informacje na temat atrakcji SPiN Day są dostępne na stronie internetowej.

KONTAKT:

Katarzyna Nowicka