Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Odnawialne źródła energii (OZE) są elementem unijnego pakietu energetyczno-klimatycznego 3x20. Przewiduje on osiągnięcie 20% udziału zużycia energii pochodzącej z odnawialnych źródeł energii do roku 2020.
Krakowski zakaz używania drewna i peletu do ogrzewania mieszkań koliduje z tym pakietem. Ponadto pozbawia konsumentów, użytkowników mieszkań, wolności wyboru używania zielonej energii z drewna i peletu.
"Nowoczesne, innowacyjne technologie spalania drewna i peletu w przypadku domowych kotłów centralnego ogrzewania zgazowujących drewno pozwalają osiągnąć sprawność energetyczną nawet 90%" - mówi prezes Krajowej Izby Kominiarzy Marcin Ziombski.
W naszej szerokości geograficznej zimą temperatura spada do takiego poziomu, że do przeżycia człowieka jest niezbędne ogrzewanie pomieszczeń. Konsument praktycznie nie ma możliwości negocjacji cen ciepła z dostawcą gazu lub ciepła z sieci ciepłowniczej. Ogrzewanie niezależne, to dla konsumenta możliwość wyboru tańszego rozwiązania, a dla sieciowych dostawców zapora przed nadmiernym windowaniem cen. Ogrzewanie indywidualne jest też elementem bezpieczeństwa energetycznego, na wypadek awarii sieci. Awarie mogą być skutkiem na przykład huraganu, powodzi, ale też działaniem człowieka. W przypadku awarii systemowej typu "blackout" skutki mogą być odczuwalne na znacznym obszarze kraju.
Sojusznikami odpowiedzialnego palenia drewnem i biomasą są kominiarze. Fachowe i regularne oczyszczanie kominów w znaczący sposób zmniejsza zanieczyszczenie atmosfery. Podczas czyszczenia komina w domku jednorodzinnym kominiarz rocznie wyjmuje od kilku do kilkunastu kilogramów pyłów i sadzy. Te substancje usunięte przez kominiarza trafiają do utylizacji, a nie ulatują do atmosfery, nie zanieczyszczają powietrza i nie są wdychane przez człowieka. Wystarczy ilość pyłów wydobytych z jednego komina pomnożyć przez miliony domów jednorodzinnych w Polsce i istniejących w nich kominów, aby zobrazować ekologiczny efekt pracy kominiarzy dla czystego powietrza.
Stanowisko poparł Konwent Pracodawców Kominiarskich i Stowarzyszenie Kominy Polskie.
Więcej informacji na stronie Krajowej Izby Kominiarzy - www.izbakominiarzy.pl
KONTAKT:
Marcin Ziombski
tel. kom. +48 501 020 383
e-mail: marcin.ziombski@izbakominiarzy.pl
-
Krajowa Izba Kominiarzy
ul. Grzybowska 87
00-844 Warszawa
www.izbakominiarzy.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 19.04.2016, 14:15 |
Źródło informacji | Krajowa Izba Kominiarzy |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Rozszerzona odpowiedzialność producenta to wyzwanie dla producentów, samorządów, branży odpadowej i recyklerów PAP
Dla nas najważniejszym elementem ostatnich dni i tygodni jest rozszerzona odpowiedzialność producenta, ponieważ dotyka ona całego obiegu materiałowego: od producentów, przez samorządy, branżę odpadową, po recyklerów – podkreślił Kamil Majerczak, CEO PreZero w Polsce, podczas XXXIV Forum Ekonomicznego w Karpaczu.- 15.09.2025, 11:41
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu - wiodąca platforma dialogu
Ponad 6 tysięcy gości przyjechało na XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu, które odbyło się w dniach 2-4 września 2025 roku. Przez trzy dni przedstawiciele polityki, biznesu, ekonomii, nauki i kultury z ponad 50 krajów świata debatowali o najważniejszych wyzwaniach współczesności, koncentrując się wokół hasła przewodniego tegorocznego Forum: „Czas transformacji - jaka będzie Europa przyszłości?”.- 15.09.2025, 11:40
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Fundacja Instytut Studiów Wschodnich
-
Image
Maczfit i smaki dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci zapachy i smaki, które przenoszą nas do beztroskich lat dzieciństwa. Wystarczy je przywołać, by znów poczuć się jak dziecko - siedzące przy kuchennym stole i czekające na ulubione danie przygotowane z sercem przez mamę czy babcię. Aromat drożdżowych racuchów unoszący się w kuchni, kremowy budyń z cynamonem jedzony prosto z rondelka, gorąca zupa pomidorowa czy makaron z truskawkami i śmietaną - właśnie takie dania zapamiętujemy na całe życie. Są częścią naszych historii i rodzinnych tradycji.- 15.09.2025, 10:46
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Maczfit
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ