Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Stowarzyszenie Kominy Polskie wspólnie z Krajową Izbą Kominiarzy opracowało dokument "10 przykazań dobrego komina".
Prezes Stowarzyszenia Kominy Polskie Piotr Cembala wskazuje: "komin systemowy wraz z przyłączem oraz instalacja spalinowa są wyrobem budowlanym. Konieczne jest przestrzeganie podstawowych zasad projektowania, instalacji i użytkowania, które określone są w polskich przepisach budowlanych i przeciwpożarowych".
Przy projektowaniu pionowych przewodów kominowych wentylacyjnych należy wziąć pod uwagę fakt, że w przypadku pożaru, każdy przewód kominowy wentylacyjny staje się przewodem oddymiającym lokal, zapewniając ujście toksycznych gazów (w tym tlenku węgla) ponad dach budynku. Stąd wszystkie przewody kominowe wentylacyjne powinny być wykonane z materiałów ogniotrwałych, oraz stale powinny być utrzymywane w dobrym stanie technicznym.
"Człowiek pragnie się czuć bezpiecznie, zwłaszcza w swoim domu - mówi Jarosław Sawicki wiceprezes Krajowej Izby Kominiarzy. - Zarówno przepisy jak i zdrowy rozsądek wskazują, że tam gdzie zachodzi proces spalania muszą być zachowane podstawowe zasady bezpieczeństwa pożarowego" - dodaje.
Komin działa poprawnie jedynie przy właściwej wentylacji. Wentylacja to nie tylko usuwanie zużytego powietrza, ale także, doprowadzenie do pomieszczenia powietrza świeżego. Bez dopływu powietrza wentylacja nie działa. Dlatego ważny jest poprawny bilans ilości powietrza nawiewanego i wywiewanego. Prawidłowo działająca wentylacja grawitacyjna jest gwarantem zdrowego domu. Wentylacja grawitacyjna działa nieprzerwanie bez względu na system zasilania prądem, stwarzając właściwy klimat do pracy i wypoczynku.
Komin: instalację spalinową oraz wentylacyjną należy poddawać okresowej kontroli, oraz czyszczeniu przez uprawnionego kominiarza. Profesjonalna kontrola kominiarska to nie tylko formalność, lecz główna zasada bezpieczeństwa, zapobiega zaczadzeniom, pożarom, spełniając jeden z podstawowych warunków ubezpieczenia domu.
Stowarzyszenie Kominy Polskie i Krajowa Izba Kominiarzy rekomendują stosowanie usług, rozwiązań i produktów wyłącznie profesjonalnych producentów i wykonawców.
KONTAKT:
Marcin Ziombski
tel. kom. +48 501-020-383
e-mail: marcin.ziombski@izbakominiarzy.pl
-
Krajowa Izba Kominiarzy
ul. Grzybowska 87
00-844 Warszawa
www.izbakominiarzy.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 09.05.2016, 14:57 |
Źródło informacji | Krajowa Izba Kominiarzy |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Wybory prezydenckie: kto zdecyduje - my czy hakerzy?
- 14.05.2025, 11:06
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Softserve
-
Image
Algorytmy, talent i sukces - polscy uczniowie wśród najlepszych na Bałtyckiej Olimpiadzie Informatycznej 2025
W dniach 24–29 kwietnia 2025 roku w Toruniu odbyła się XXXI edycja Bałtyckiej Olimpiady Informatycznej. Polacy – zarówno w oficjalnej, jak i nieoficjalnej części zawodów – zdobyli aż 12 medali, w tym cztery złote. Co warte podkreślenia – każdy z reprezentantów Polski wrócił z Bałtyckiej Olimpiady Informatycznej z medalem. Oficjalnym zwycięzcą został Michał Wolny z Warszawy, który uzyskał 450 punktów. Lepszy wynik uzyskał jedynie zawodnik z Izraela, który startował poza konkursem.- 13.05.2025, 14:51
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Fundacja Rozwoju Informatyki
-
Image
Mana prezentuje Hotmeal: pierwszy gorący, pikantny i pełnowartościowy posiłek o kosmicznym pochodzeniu
Firma Mana, spółka technologiczna działająca w dziedzinie biotechnologii i zaawansowanego, pełnowartościowego żywienia, wprowadza na rynek swoją najnowszą innowację – Mana Hotmeal. To pierwszy gorący, słony posiłek o wartości 400 kcal, z teksturą w formacie dania w 500 ml kubku, który dostarcza żywienia na poziomie badań kosmicznych, komfortu nowoczesnego stylu życia oraz korzyści przekraczających oczekiwania. Hotmeal kontynuuje ponad dekadę rozwoju produktów Mana i rozszerza jej kultowe portfolio Mark 8 – ósmej generacji receptury opartej na naukowo potwierdzonym żywieniu, zaawansowanych biotechnologiach i zrównoważonym rozwoju.- 13.05.2025, 10:00
- Kategoria: Nauka i technologie
- Źródło: Mana
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ