Gowin: Polska naturalnym partnerem dla Chin

18.10.2016, 18:08aktualizacja: 18.10.2016, 18:08

Jest duża szansa, że w 2018 r. w kosmos wyruszy wspólny satelita polsko-chiński wyposażony w aparaturę naukową stworzoną przez polskich naukowców - powiedział we wtorek wicepremier, minister nauki i szkolnictwa wyższego Jarosław Gowin.

Minister uczestniczył w konferencji prasowej, poświęconej efektom zeszłotygodniowej wizyty delegacji Ministerstwa Nauki i Szkolnictwa Wyższego w Chinach.

Jak wyjaśnił szef resortu, punktem wyjścia do wizyty było wcześniejsze spotkanie chińskiego ministra edukacji z ministrami odpowiedzialnymi za szkolnictwo wyższe z całej Unii Europejskiej oraz spotkanie w formule 16 plus jeden, czyli 16 nowych państw członkowskich Unii Europejskiej i Chin.

"W obu spotkaniach zostałem poproszony przez stronę chińską, aby być współprowadzącym, co było wyrazem szczególnej rangi, którą Chińczycy przywiązują w tej chwili do współpracy z Polską, także w obszarze nauki i szkolnictwa wyższego" - zaznaczył wicepremier.

Gowin zauważył, że dotychczas współpraca w dziedzinie nauki ograniczała się właściwie do wymiany studentów. Zadeklarował, że zależy mu na dalszym rozwijaniu tego wymiaru współpracy, zwłaszcza w warunkach niżu demograficznego, aby na polskich uczelniach pojawiło się wielokrotnie więcej studentów niż do tej pory. W tej chwili w Polsce studiuje około tysiąca studentów z Państwa Środka.

"Zgodziliśmy się też z naszymi chińskimi partnerami, że już najwyższa pora na wymianę kadry naukowej, a więc prowadzenie w Polsce zajęć przez wybitnych chińskich naukowców i prowadzenie zajęć na uniwersytetach chińskich przez równie wybitnych naukowców z Polski" - podkreślił. Trzeci wymiar współpracy miałby objąć wspólne projekty badawcze.

"Rząd chiński podjął już decyzję, by wyasygnować odpowiednią kwotę na taki projekt badawczy, po stronie polskiej decyzje zapadną w najbliższych dniach" - oświadczył Gowin.

Minister nauki w trakcie wizyty w ChRL spotkał się również z przedstawicielami chińskiego rządu, m.in. z wicepremierem, z ministrem edukacji oraz ministrem nauki i technologii. "Wszystkie te spotkania dowodzą, że w ślad za wizytą prezydenta Dudy w Chinach i przewodniczącego Xi Jinpinga w Warszawie po obu stronach jest silna wola zacieśnienia współpracy" - ocenił wicepremier.

Jak powiedział, Chiny mają 'niewiarygodny potencjał rozwojowy', zarówno w dziedzinie gospodarki, jak i w dziedzinie nauki. Zwrócił uwagę, że Państwo Środka rozpoczęło realizację historycznego projektu nowego 'Jedwabnego Szlaku', w którym Polska jest naturalnym partnerem, ponieważ przez nasz kraj prowadzi najkrótsze połączenie kolejowe między Chinami a Europą Zachodnią. "Stąd tak duża waga dwustronnych stosunków między prowincją Syczuan a Polską, a zwłaszcza Łodzią i województwem łódzkim, bo tam właśnie prowadzi połączenie kolejowe" - mówił.

Minister zauważył ponadto, że Chiny stały się rosnącą potęgą w obszarze badań nad kosmosem i w obszarze przemysłu kosmicznego. Tymczasem badania polskich naukowców przyniosły, według Gowina, spektakularny efekt, jeżeli chodzi o przygotowanie bardzo nowoczesnych instrumentów do badania księżyca.

"Jest duża szansa na to, że w 2018 r. w kosmos wyruszy wspólny satelita polsko-chiński wyposażony w tę aparaturę naukową, stworzoną przez polskich naukowców. Ten satelita jako pierwszy będzie badał ciemną stronę księżyca” - poinformował.

Jak podkreślił prof. Maciej Duszczyk z Instytutu Polityki Społecznej Uniwersytetu Warszawskiego, umiędzynarodowienie jest 'absolutnie kluczowe', aby dokonać 'skoku naukowego', który pozwoliłby odgrywać polskim uniwersytetom większą rolę w nauce europejskiej i światowej. Według niego najlepsze uniwersytety mają rozbudowaną strukturę współpracy międzynarodowej z różnymi partnerami.

"Bardzo często patrzymy na partnerów klasycznych, typu Wielka Brytania, Stany Zjednoczone, na najlepsze uniwersytety, od wielu lat zajmujące czołowe miejsca w (…) rankingach światowych, ale musimy zwrócić uwagę, że budzą nam się nowe grupy uniwersytetów, właśnie w Chinach czy w Indiach, które zaczynają nie ustępować, jeśli chodzi o tzw. research record, uniwersytetom europejskim czy amerykańskim. I dobrze być tam wcześniej niż inni” - zaznaczył. W ocenie prof. Duszczyka, Chińczycy są bardzo aktywni w niektórych innowacyjnych technologiach.

Jarosław Gowin ogłosił niedawno strategię, która ma zagwarantować poprawę kondycji polskich uniwersytetów oraz zapewnić rozwój nauki. Jednym z wyzwań stojących przed resortem jest wzrost umiędzynarodowienia uczelni. W tym celu minister powołał Narodową Agencję Współpracy Akademickiej, która będzie odpowiedzialna za ujednolicenie programów stypendialnych i zachęcanie studentów zagranicznych do studiowania w Polsce. Jej zadaniem będzie również odwrócenie 'drenażu mózgów' i umożliwienie powrotu do kraju wybitnym polskim naukowcom.

embeduj wideo
Data publikacji 18.10.2016, 18:08