Newsletter

Zdrowie i styl życia

Jogurt naturalny - prosto z natury

30.06.2017, 17:52aktualizacja: 30.06.2017, 17:52

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Najlepszy jogurt naturalny
Najlepszy jogurt naturalny
Polscy konsumenci coraz większą wagę przykładają do zdrowego stylu życia, w tym do prawidłowego odżywiania się. Zmieniające się style konsumpcji widać po realizowanych przez klientów koszykach zakupów. Jogurty naturalne są produktem, który z roku na rok częściej gości na naszym stole. Warto zatem przyjrzeć się tym produktom bliżej.

Zadanie dla naukowców

Widząc zmieniające się wzory konsumpcji Polski Instytut Badań Jakości nawiązał współpracę z Wydziałem Nauk o Żywieniu Człowieka i Konsumpcji Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego (SGGW), dzięki czemu można było zastosować najwyższe standardy obowiązujące w naukach ścisłych do oceny produktów spożywczych. Tym samym realizowane badania z jednej strony gwarantują wysoką jakość otrzymanych wyników, a z drugiej bezstronność i obiektywizm w ocenie.

W czerwcu 2017 roku w laboratorium SGGW przeprowadzony został test sensoryczny metodą QDA (Quantitative Descriptive Analysis) opisaną w standardzie ISO (13299:2010). Do badania wybrano jogurty naturalne (zawierające między 2,5% a 3% tłuszczu) o największym udziale w rynku:

  • jogurt naturalny Zott Primo
  • jogurt naturalny Pilos (Lidl)
  • jogurt naturalny Danone
  • polski jogurt naturalny Mlekovita
  • jogurt naturalny Tola (Biedronka)
  • jogurt naturalny Auchan
  • jogurt naturalny Tesco
  • jogurt naturalny Classic (Kaufland)

Naukowcy z SGGW oceniali jogurty w 4 kategoriach parametrów (cechy wizualne, zapach, konsystencja, smak). Łącznie każdy z produktów został opisany przy pomocy 18 zmiennych (cech). Na koniec wystawiona została ogólna ocena jakości. Każdy z parametrów mierzony był na skali 10 punktowej, gdzie wartość 0 oznaczała całkowitą niewyczuwalność a 10 - bardzo silny smak lub zapach. Sesje oceniające zostały zrealizowane dwukrotnie.

Rezultaty badań

Najwyższe noty badacze z SGGW dali jogurtowi Zott Primo (100%) oraz Pilos (98%). Trzecie miejsce zajął Danone (85%). Dobre oceny zebrał także polski jogurt naturalny Mlekovita (77%). Produkty te eksperci ocenili jako posiadające smak jogurtowy, mleczny, gęsty z nisko wyczuwalną cierpkością.

KONTAKT:

Polski Instytut Badań Jakości

dr Krzysztof Podwójcic

kierownik projektu

ul. Wierzbowa 9/11

00-094 Warszawa

www.badaniajakosci.pl

tel. +48 22 382 16 80

e-mail: krzysztof.podwojcic@pibja.pl

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 30.06.2017, 17:52
Źródło informacji Polski Instytut Badań Jakości
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ