IST Austria i Lansdowne Partners otwierają fundusz zalążkowy dla firm technologicznych

03.08.2017, 15:28aktualizacja: 03.08.2017, 15:28

IST CUBE będzie udzielać startupom wsparcia dla nowych inwestycji w kwocie 5 mln EUR.

Mimo że w ostatnich latach pomoc ze strony tzw. aniołów biznesu zyskuje na popularności i dostępnych jest coraz więcej grantów rządowych, w Austrii nadal rzadkością są inwestorzy instytucjonalni, którzy zajmują się wspieraniem działalności na jej "zalążkowym" i wczesnym etapie.

Podpisując umowę na powołanie IST CUBE, nowej platformy inwestycyjnej służącej wspieraniu tworzenia i rozwoju startupów z sektora nowych technologii, austriacki Instytut Nauki i Technologii (IST Austria) oraz oddział Lansdowne Partners uczyniły znaczący krok w kierunku uzupełnienia istniejącej w tym zakresie luki i polepszenia sytuacji młodych założycieli firm technologicznych, którzy swoje przedsięwzięcia chcą ulokować w Austrii. Oferty mogą składać nie tylko podmioty badawcze z IST Austria, ale wszyscy przedsiębiorcy z sektora nowych technologii z Austrii i innych krajów.

IST CUBE będzie inwestować w spółki technologiczne, których znaczna część wywodzi się z sektora badań naukowych, pomagając ich założycielom w tworzeniu udanych modeli biznesowych, budowaniu solidnych zespołów oraz rozwijaniu swoich przedsięwzięć z myślą o zdobyciu pozycji globalnych liderów w swych specjalizacjach.

Jak powiedział Harald Mahrer, federalny minister ds. Nauki, Badań i Gospodarki: "Przekuwanie badań naukowych w produkty rynkowe za pośrednictwem startupów ma ogromne znaczenie dla przyszłej konkurencyjności Austrii. Inicjatywa IST Austria i Lansdowne Partners to doskonały przykład tego, jak duch przedsiębiorczości w nowatorski sposób łączy badania z prywatnymi inwestycjami".

Tom Henzinger, prezes IST Austria, powiedział: "Jako IST Austria pragniemy pomagać utalentowanym młodym ludziom, których zawodowe ścieżki prowadzą do otwarcia własnej działalności gospodarczej. Wraz z Lansdowne Partners i innymi potencjalnymi inwestorami chcielibyśmy stworzyć środowisko idealne do rozwoju innowacji".

IST CUBE ma strukturę otwartego instrumentu inwestycyjnego, więc przedsięwzięcie to mogą wesprzeć także inni inwestorzy, którym przyświecają podobne cele. Dyrektorem zarządzającym IST CUBE jest Markus Wanko, szef zespołu ds. transferu technologii w IST i były inwestor venture capital. Wanko kieruje procesem budowy zespołu IST CUBE i rozwojem jego funduszu inwestycyjnego.

KONTAKT:

Markus Wanko