Zdrowie i styl życia

Nowe narzędzie porównywania pomiarów rozwoju i organizacji zintegrowanych oddziałów opieki opublikowane w czasopiśmie naukowym JNCCN

17.09.2018, 17:05aktualizacja: 17.09.2018, 17:05

Badanie stwierdza, że pomiary jakościowe i ilościowe mogą doprowadzić do większej koordynacji w opiece nad pacjentami z nowotworami i potwierdza potrzebę lepszej organizacji integracji opieki.

FORT WASHINGTON, Pensylwania, 17 września 2018 r. /PRNewswire/ - Nowe badania opublikowane we wrześniowym wydaniu czasopisma naukowego JNCCN - „Journal of the National Comprehensive Cancer Network" omawiają nowatorskie podejście do porównywania centrów onkologicznych na podstawie powodzenia w umożliwianiu przez struktury organizacyjne wdrażania zintegrowanych oddziałów opieki. Tego typu oddziały zostały zdefiniowane jako wysoce skoordynowane, multidyscyplinarne centra opieki (w tym rehabilitacji i usług wsparcia), które są źródłem lepszej wartości dla pacjentów przez zwiększenie wydajności i zmniejszenie kosztów. Jednak po zastosowaniu 13-elementowej metody pomiaru do siedmiu centrów onkologicznych w Europie badacze odkryli, że brakuje jasnej, spójnej strategii opracowywania i wdrażania zintegrowanych oddziałów opieki.

„Odkryliśmy, że istnieje szeroki zakres etapów rozwoju oddziałów, różniących się zależnie od ścieżek nowotworu - skomentowała dr Anke Wind z wydziału badań psychosocjologicznych i epidemiologii w Holenderskim Instytucie Onkologicznym. - Niestety okazało się, że ośrodki nie są bardzo zaawansowane pod względem dojrzałości oddziałów zintegrowanych” - dodała badaczka.

Badanie objęte jest międzynarodowym projektem porównawczym znanym pod nazwą BENCH-CAN. Nowe narzędzie porównywania obejmuje 51 wskaźników jakościowych i 193 wskaźniki ilościowe pozyskane z istniejącej literatury i opinii ekspertów. Następnie zgromadzono dane za rok 2012 z siedmiu pilotażowych centrów onkologicznych, z których wszystkie należą do Organizacji Europejskich Instytutów Onkologicznych (OECI). Analiza skupiła się głównie na nowotworach piersi w celu zapewnienia odpowiedniej ilości danych do porównania w każdym centrum. W ramach przeprowadzanych badań każde z centrum przeszło indywidualną wizytację w celu zapewnienia weryfikacji i odpowiedniego zrozumienia danych w kontekście.

Badacze podsumowali projekt, zalecając centrom onkologicznym rozważenie strategicznych zmian organizacyjnych, które mogłyby zapewnić odpowiedni nabór personelu w celu umożliwienia pomiaru i ulepszania zintegrowanych oddziałów w ramach leczenia raka.

„Zaleca się bardziej systematyczne wdrażanie cech zintegrowanych oddziałów przy implementacji opieki zdrowotnej opierającej się na wartościach w onkologii” - dodała dr Wind. Badacze przeprowadzą kolejny projekt w zakresie osiągania jak najlepszych wyników leczenia onkologicznego w leczeniu raka przez porównywanie, tak zwany projekt ABC-Benchmarking. Celem projektu będzie potwierdzenie zasadności nowej metody i opracowanie formatu porównywania w celu połączenia danych na temat rezultatów z elementami pomiaru.

„Badania te są ważnym krokiem w kierunku zapewniania spójniejszej opieki zgodnej z wytycznymi w trakcie leczenia i po zakończeniu terapii onkologicznej” - skomentowała lek. med. Kathryn Ruddy, MPH, dyrektor wydziału pacjentów po leczeniu onkologicznym na oddziale onkologicznym w placówce Mayo Clinic Cancer Center i członkini panelu pacjentów po leczeniu onkologicznym organizacji NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines®).

Z całym badaniem można zapoznać się na stronie JNCCN.org. Bezpłatny dostęp do artykułu „Benchmarking Cancer Centers: From Care Pathways to Integrated Practice Units" możliwy jest do 10 listopada 2018 r. Dodatkowe informacje na temat Holenderskiego Instytutu Onkologicznego można znaleźć na stronach nki.nlavl.nl.

O JNCCN - Journal of the National Comprehensive Cancer Network

Ponad 25 000 onkologów i innych specjalistów w leczeniu nowotworów w Stanach Zjednoczonych czyta czasopismo „JNCCN- Journal of the National Comprehensive Cancer Network". Recenzowane, indeksowane medyczne czasopismo naukowe jest źródłem najnowszych informacji na temat najlepszych praktyk klinicznych, badań nad opieką zdrowotną i medycyny translacyjnej. Czasopismo JNCCN publikuje aktualizacje wytycznych NCCN Clinical Practice Guidelines in Oncology (NCCN Guidelines®), recenzuje artykuły na temat rekomendacji wytycznych, badania nad opieką zdrowotną oraz raporty przypadków podkreślające analitykę opieki nad pacjentami. Czasopismo JNCCN publikowane jest przez Harborside Press. Strona internetowa: JNCCN.org. Profil JNCCN w serwisie Twitter: @JNCCN.

O National Comprehensive Cancer Network

Organizacja National Comprehensive Cancer Network® (NCCN®) to stowarzyszenie non-profit zrzeszające 27 wiodących centrów nowotworowych pracujących nad opieką nad pacjentami, badaniami i edukacją. Organizacja skupia się na podnoszeniu jakości, skuteczności i wydajności opieki nad pacjentami w celu poprawy poziomu ich życia. Jako wyznacznik wysokiej jakości w opiece onkologicznej organizacja NCCN promuje wagę ciągłego podnoszenia jakości i uznaje wagę tworzenia wyznaczników praktyki klinicznej odpowiedniej dla pacjentów, lekarzy i innych decydentów w systemie opieki zdrowotnej.

Strona dla lekarzy: NCCN.org. Strona dla pacjentów i opiekunów: NCCN.org/patients. Strona dla mediów: NCCN.org/news. Profil NCCN w serwisie Twitter: @NCCNnews i Facebook @National.Comprehensive.Cancer.Network.

Przedstawiciele organizacji NCCN Global obecni będą w Monachium w Niemczech w dniach 18 do 23 października 2018 r. w trakcie konferencji ESMO 2018 Congress. Na stronie NCCN.org/global można dowiedzieć się więcej na temat działań NCCN w Europie.

Źródło: National Comprehensive Cancer Network

KONTAKT: