Nauka i technologie

Stypendium im. Leszka Kołakowskiego wręczone

26.10.2018, 12:47aktualizacja: 26.10.2018, 12:47

Fundacja na rzecz Nauki Polskiej
Podczas uroczystości w Warszawie zostało wręczone drugie Honorowe Stypendium im. Leszka Kołakowskiego przyznawane przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej. Odebrała je dr Caterina Tarlazzi, historyk filozofii średniowiecznej z Uniwersytetu Genewskiego.

Uroczystość wręczenia stypendium odbyła się 22 października br. w Sali Senatu w Pałacu Kazimierzowskim na Uniwersytecie Warszawskim. „Otrzymanie nagrody im. Leszka Kołakowskiego, wybitnego myśliciela XX wieku, to dla mnie wielki zaszczyt. Wyróżnienie to z pewnością umocni moją współpracę z polskim środowiskiem naukowym” - powiedziała dr Tarlazzi.

Stypendium wręczył laureatce wiceprezes Fundacji na rzecz Nauki Polskiej prof. Włodzimierz Bolecki. Laudację wygłosił dr Dmitri Levitin, pierwszy zdobywca tego wyróżnienia, który aktualnie jest członkiem międzynarodowej kapituły konkursu. „Laureatka wyjątkowo zasługuje na tę nagrodę nie tylko ze względu na niespotykaną przenikliwość filozoficzną, którą demonstruje w swoich pracach, lecz również z powodu wybitnych umiejętności językowych i archiwistycznych. Dr Tarlazzi ma potencjał, aby zmienić nasze rozumienie filozofii średniowiecznej, jak również rozumienie historii filozofii Zachodu” - ocenił dr Levitin.

Podczas uroczystości dr Tarlazzi pogratulowali także m.in. Jürg Stephen Burri, ambasador Szwajcarii w Polsce, dr hab. Maciej Duszczyk, prorektor UW ds. naukowych oraz dr hab. Jakub Kloc-Konkołowicz, dyrektor Instytutu Filozofii UW. Na zakończenie dr Tarlazzi wygłosiła wykład pt. „The 12th-century Debate Over Universals: What It Is, And Is Not, About” dotyczący zagadnień filozoficznych, z którymi mierzył się średniowieczny francuski uczony Pierre Abélard. Analiza jego poglądów jest jednym z elementów szerszych badań na temat uniwersaliów prowadzonych przez dr Tarlazzi.

Dr Caterina Tarlazzi obroniła doktorat w trybie co-tutelle w 2013 r., uzyskując tytuł Doctor Europaeus przyznany wspólnie przez Universita degli Studi di Padova we Włoszech oraz Université Paris IV Sorbonne we Francji. Następnie otrzymała 3-letnie stypendium Akademii Brytyjskiej na Uniwersytecie w Cambridge. Od 2017 r. pracuje na Uniwersytecie Genewskim. Jest stypendystką programów grantowych m.in. Ambizione Fellowship przyznawanego przez Swiss National Science Foundation oraz Marie Skłodowska-Curie Global Fellowship i zdobywczynią wielu wyróżnień i nagród za prowadzone badania.

Honorowe Stypendium im. Leszka Kołakowskiego zostało ustanowione przez Fundację na rzecz Nauki Polskiej, aby upamiętnić dorobek prof. Leszka Kołakowskiego, wybitnego filozofa, współtwórcy i jednej z najważniejszych postaci Warszawskiej Szkoły Historii Idei. Jego celem jest wyróżnienie uczonych, którzy już na początku swojej kariery naukowej mogą pochwalić się wybitnymi osiągnięciami naukowymi w zakresie historii idei i filozofii średniowiecznej i nowożytnej do 1939 r.

Organizowany co dwa lata konkurs jest prowadzony w trybie nominacji - kandydatów do konkursu zgłaszają imiennie zaproszeni uczeni z całego świata. Wyboru laureatów dokonuje kapituła, w skład której wchodzą filozofowie i historycy idei o międzynarodowym autorytecie. Po raz pierwszy Stypendium zostało przyznane w 2016 r. Jego laureatem został dr Dmitri Levitin z Uniwersytetu Oksfordzkiego.

Więcej informacji o Stypendium im. Leszka Kołakowskiego

embeduj wideo