Senat z poprawkami do ustawy o wspieraniu termomodernizacji domów

24.11.2018, 09:16aktualizacja: 24.11.2018, 09:16

Senatorowie zaproponowali poprawki doprecyzowujące do noweli ustawy o wspieraniu termomodernizacji. Dzięki ustawie uruchomiony ma zostać pilotaż termomodernizacji domów jednorodzinnych w najbardziej zanieczyszczonych smogiem miastach.

Za ustawą z poprawkami głosowało 81 senatorów, jedna osoba wstrzymała się od głosu.

Jedna z pięciu przyjętych przez Senat poprawek mówi, że "wynagrodzenie notariusza za sporządzenie oświadczenia, o którym mowa w ust. 1 pkt 8, wynosi nie więcej niż 1/10 minimalnego wynagrodzenia za pracę, o którym mowa w ustawie z dnia 10 października 2002 r. o minimalnym wynagrodzeniu za pracę".

Teraz nowela trafi z powrotem do prac w Sejmie.

Głównym celem noweli ustawy o wspieraniu termomodernizacji i remontów oraz niektórych innych ustaw jest wprowadzenie rozwiązań, które umożliwią termomodernizację jednorodzinnych budynków mieszkalnych zamieszkiwanych przez osoby dotknięte problemem ubóstwa energetycznego oraz wymianę przestarzałych nieekologicznych pieców grzewczych.

Zgodnie z ustawą, osoby na rzecz których realizowane będą powyższe przedsięwzięcia, co do zasady nie będą ponosiły żadnych kosztów z tytułu takiej wymiany. Przepisy jednak dopuszczają możliwość ustalenia przez gminę zasad wniesienia wkładu własnego przez beneficjenta przedsięwzięcia niskoemisyjnego w postaci pracy wykonywanej na rzecz gminy lub innego wkładu w wysokości nieprzekraczającej 10 proc. szacowanej wartości przedsięwzięcia niskoemisyjnego.

Zgodnie z nowelą, planowanie i realizacja termomodernizacji oraz wymiany pieców będzie zadaniem gminy. Co do zasady osoba, która będzie realizowała przedsięwzięcie niskoemisyjne w budynku jednorodzinnym nie poniesie z tego tytułu żadnej opłaty. (PAP)

autor: Michał Boroń

mick/ awy/ skr/