W 2018 r. blisko 16 tys. prześluzowanych jednostek na Kanale Gliwickim

15.01.2019, 17:17aktualizacja: 15.01.2019, 17:17

Blisko 16 tys. jednostek prześluzowano w 2018 r. na 6 śluzach Kanału Gliwickiego – podały we wtorek Wody Polskie. Był to drugi rok po wznowieniu transportu węgla Odrzańską Drogą Wodną, w którym przewieziono tamtędy blisko 207 tys. ton tego paliwa.

Jak wyjaśniła PAP Linda Hofman, rzeczniczka Regionalnego Zarząd Gospodarki Wodnej w Gliwicach, znajdującego się w strukturze Państwowego Gospodarstwa Wodnego Wody Polskie, liczba bliska 16 tys. to suma liczby obiektów prześluzowanych w każdej z sześciu śluz kanału. Każda barka z węglem, pokonująca drogę od Koźla, gdzie kończy się kanał, do Portu Gliwice i z powrotem śluzowana jest łącznie dwanaście razy.

Barki i inne obiekty mogą pływać Kanałem Gliwickim w tzw. sezonie nawigacyjnym, który trwa zwykle 270 dni, w zależności od warunków atmosferycznych. W poprzednim sezonie, rozpoczętym 3 kwietnia 2018 r., zanotowano ponad 12 tys. śluzowań jednostek pływających; dwa lata temu było ich 5 tys.

„W zakończonym sezonie nawigacyjnym najczęstszym widokiem na wodach kanału były barki wypełnione węglem, wypływające z Portu Gliwice, by pokonując Kanał Gliwicki i rzekę Odrę, dotrzeć do Wrocławia. Z sezonu na sezon droga wodna cieszy się jednak coraz większym zainteresowaniem żeglugi pasażerskiej i turystycznej” - zaznaczył cytowany przez Hofman dyrektor gliwickich Wód Polskich Łukasz Lange.

„Intensyfikacja żeglugi na Odrzańskiej Drodze Wodnej jest możliwa za sprawą prowadzonych projektów modernizacyjnych na Kanale Gliwickim i Odrze oraz zintegrowanego podejścia do logistyki i zarządzania transportem” - dodał Lange, nawiązując m.in. do trwających remontów śluz Kanału Gliwickiego.

RZGW w Gliwicach kontynuuje prace modernizacyjne na śluzach w Łabędach, Dzierżnie, Sławięcicach i Nowej Wsi. Cztery lata temu zakończyły się modernizacje obiektów w Rudzińcu i Kłodnicy.(PAP)

autor: Mateusz Babak

Data publikacji 15.01.2019, 17:17