Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Tylko w ciągu ostatnich 10 dni w Walutomacie wymieniono 228 milionów złotych, a od początku działalności serwisu - niebagatelną kwotę 55 miliardów złotych. Na tej społecznościowej platformie wymiany walut zawieranych jest miesięcznie około 115 tysięcy transakcji. Pomimo większej aktywności konkurencji i pojawienia się nowych podmiotów, serwis wciąż zyskuje użytkowników. Świadczy o tym też liczba rejestracji w 2018, która wzrosła o 21,3 procent względem 2017. Także obroty w Walutomacie wzrosły o 13 procent rok do roku.
Walutomat.pl jest również narzędziem, z którego często korzystają klienci biznesowi (także dzięki uruchomieniu API). Jako jeden z nielicznych kantorów internetowych oferuje wypłatę euro w gotówce. Średnia taka wypłata wyniosła w 2018 roku 950 euro. Z ciekawostek warto wspomnieć, że najwyższa wymiana w Walutomacie w 2018 roku to 923 460 euro.
„Trzeba pamiętać, że Walutomat to polska, uznana marka, ciesząca się zaufaniem i nieprzerwanym działaniem od prawie 10 lat. Klienci to doceniają - mówi Katarzyna Moszko-Stachowska, PR Manager Walutomat.pl. - Liczba użytkowników imponuje, ale my nie spoczywamy na laurach. Wdrażamy wciąż nowe rozwiązania, na przykład wpłaty przez Przelewy24, wypłaty gotówkowe, aplikację mobilną czy tanie przelewy zagraniczne. Uruchomiliśmy także API dla klientów biznesowych. Pracujemy nad kolejnymi ułatwieniami dla klientów. Chcemy nadal być w czołówce liderów wymiany walut w Polsce”.
Walutomat rozpoczął działalność w listopadzie 2009 roku. Nie jest typowym kantorem internetowym, bo jego idea opiera się o wymianę walut między użytkownikami, a serwis tylko pośredniczy w wymianie. Na platformie nie ma spreadu jako takiego, a jedynie niewielka prowizja (0,2%) od każdej transakcji. Walutomat.pl umożliwia również przelewy zagraniczne do 42 krajów na świecie w konkurencyjnych cenach w porównaniu do banków. Jako pierwszy uruchomił także wpłaty przez pay by linki dla klientów.
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 04.03.2019, 12:41 |
Źródło informacji | Currency One |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Rozszerzona odpowiedzialność producenta to wyzwanie dla producentów, samorządów, branży odpadowej i recyklerów PAP
Dla nas najważniejszym elementem ostatnich dni i tygodni jest rozszerzona odpowiedzialność producenta, ponieważ dotyka ona całego obiegu materiałowego: od producentów, przez samorządy, branżę odpadową, po recyklerów – podkreślił Kamil Majerczak, CEO PreZero w Polsce, podczas XXXIV Forum Ekonomicznego w Karpaczu.- 15.09.2025, 11:41
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: PAP MediaRoom
-
Image
XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu - wiodąca platforma dialogu
Ponad 6 tysięcy gości przyjechało na XXXIV Forum Ekonomiczne w Karpaczu, które odbyło się w dniach 2-4 września 2025 roku. Przez trzy dni przedstawiciele polityki, biznesu, ekonomii, nauki i kultury z ponad 50 krajów świata debatowali o najważniejszych wyzwaniach współczesności, koncentrując się wokół hasła przewodniego tegorocznego Forum: „Czas transformacji - jaka będzie Europa przyszłości?”.- 15.09.2025, 11:40
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Fundacja Instytut Studiów Wschodnich
-
Image
Maczfit i smaki dzieciństwa
Każdy z nas ma w pamięci zapachy i smaki, które przenoszą nas do beztroskich lat dzieciństwa. Wystarczy je przywołać, by znów poczuć się jak dziecko - siedzące przy kuchennym stole i czekające na ulubione danie przygotowane z sercem przez mamę czy babcię. Aromat drożdżowych racuchów unoszący się w kuchni, kremowy budyń z cynamonem jedzony prosto z rondelka, gorąca zupa pomidorowa czy makaron z truskawkami i śmietaną - właśnie takie dania zapamiętujemy na całe życie. Są częścią naszych historii i rodzinnych tradycji.- 15.09.2025, 10:46
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Maczfit
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ