Złoża bursztynu na Mierzei Wiślanej oceni Ministerstwo Środowiska

13.03.2019, 13:40aktualizacja: 13.03.2019, 13:40

Obecność bursztynu w miejscu przekopu Mierzei Wiślanej jest potwierdzona. Jeśli wydobycie będzie opłacalne i bezpieczne dla środowiska, zostanie przeprowadzone podczas prac budowlanych - informuje Ministerstwo Gospodarki Morskiej i Żeglugi Śródlądowej.

Jak poinformował PAP dyrektor biura prasowego resortu gospodarki morskiej Michał Kania, w ramach przygotowania projektu przekopu Mierzei Wiślanej i uzyskiwania wszelkich pozwoleń, przeprowadzone zostały badania na obecność bursztynu.

"Potwierdziły one, że w pewnych miejscach bursztyn tam jest, jednak aby poznać wielkość złóż oraz określić możliwość wydobycia zostały zlecone bardziej szczegółowe badania. Ich wyniki oceni Ministerstwo Środowiska, bo to ono ma w swoim nadzorze odpowiednie instytucje, które podejmą decyzję o rozpoczęciu wydobycia" - wyjaśnił.

Dodał, że jeśli wydobycie będzie opłacalne i bezpieczne dla środowiska, zostanie przeprowadzone podczas prac budowalnych, kiedy zacznie pracować tam ciężki sprzęt.

W miejscu planowanego przekopu Mierzei Wiślanej kończy się sprzątanie po wycince drzew. Wycinkę przeprowadziły Lasy Państwowe w ramach prac przygotowawczych poprzedzających inwestycję.

Jak zauważają miejscowi, obszar na którym planowany jest kanał żeglugowy już stał się atrakcją turystyczną. "Przyjeżdżają ludzie i robią sobie zdjęcia" - powiedział PAP radny gminy Sztutowo Igor Rudziński.

Leśnicy przestrzegają jednak, by nie wchodzić na teren przyszłej inwestycji. "Teren jest zagrodzony, obowiązuje zakaz wstępu, jeśli ktoś wchodzi mimo to, to robi to na własną odpowiedzialność"- podkreślił PAP rzecznik nadleśnictwa Elbląg Jan Piotrowski. (PAP)

autorka: Agnieszka Libudzka

ali/ je/