BIG InfoMonitor: mniej dłużników alimentacyjnych

12.05.2019, 19:31aktualizacja: 12.05.2019, 19:31

Przez rok spadła o ponad 11 tys. liczba dłużników alimentacyjnych, ale kwota zaległości wzrosła do 11,89 mld zł - wynika z danych BIG InfoMonitor. Pochodzący z Małopolski rekordzista ma do oddania ponad 800 tys. zł.

W rankingu miast zamieszkałych przez alimenciarzy przewodzą: Warszawa, Łódź i Wrocław, ale największy udział dłużnicy alimentacyjni mają wśród mieszkańców: Wałbrzycha, Włocławka, Inowrocława - wskazało PAP Biuro Informacji Gospodarczej InfoMonitor.

Na koniec marca 2019 r. w BIG InfoMonitor znajdowało się prawie 304 tys. dłużników alimentacyjnych - wyliczyło Biuro. Z danych wynika też, że choć przez rok liczba dłużników alimentacyjnych zmniejszyła się o ponad 11 tys., to kwota zaległości wzrosła z 11,64 mld zł na koniec I kwartału 2018 r. do 11,89 mld zł po I kwartale. 2019 r.

Oznacza to, jak podkreśliło BIG InfoMonitor, wzrost średniej zaległości alimentacyjnej z 36 958 zł do 39 145 zł. Najwięcej dłużników alimentacyjnych ma adres w Warszawie (9 243). Statystycznie na 100 mieszkańców najwięcej niepłacących na dzieci ma Wałbrzych, tu mieszka 2 405 osób zalegających z alimentami - czyli ponad dwie osoby na sto mają na sumieniu nieopłacone alimenty.

Obok Warszawy, drugim miastem, z którego pochodzi znacząca liczba dłużników alimentacyjnych jest Łódź (7 065). Następne są: Wrocław (5 081), Kraków (5 011) i Bydgoszcz (3 831). Mieszkańcy tych miast mają też najwyższe łączne kwoty zadłużenia, na tle wszystkich miejscowości w kraju.

Wśród dłużników alimentacyjnych mężczyźni stanowią 95 proc. Na czele listy rekordzistów jest 57-latek z Małopolski z długiem na ponad 802 tys. zł; drugi to 47-letni mieszkaniec Mazowsza z prawie 670 tys. zł. (PAP)

autor: Magdalena Jarco

maja/ amac/