Zdrowie i styl życia

VI Ogólnopolska Parada Seniorów już 24 sierpnia 2019

20.08.2019, 13:04aktualizacja: 20.08.2019, 13:04

Fundacja Zaczyn (1)
24 sierpnia w samo południe rozpocznie się Ogólnopolska Parada Seniorów „Dojrzali Wspaniali” organizowana przez Fundację Zaczyn. Do Warszawy przyjadą tysiące seniorów z ponad 300 miejscowości.

„Parada jest ewenementem na skalę światową. Już szósty raz przejdziemy przez centrum Warszawy, by zamanifestować jak wielką i różnorodną społeczność stanowimy. Poprzez Paradę przeciwdziałamy szkodliwym stereotypom dotykającym osoby starsze i nawołujemy do solidarności międzypokoleniowej” – mówi Przemysław Wiśniewski z Fundacji Zaczyn (www.zaczyn.org).

Tegoroczna Parada rozpocznie się na Rondzie de Gaulle’a o godzinie 12.00. Muzyczną mobilną scenę poprowadzi tradycyjnie słynna DJ Wika. Uczestnicy przejdą w radosnym pochodzie na Kampus Główny UW. Od godziny 13.00 trwać będzie tam Piknik Pokoleń, na którym wystąpi m. in. Krzysztof Krawczyk. Odbędzie się również największy w Polsce dancing międzypokoleniowy, kilkadziesiąt warsztatów oraz panele dyskusyjne z udziałem m. in. Heleny Norowicz, Beaty Tadli, Marioli Bojarskiej-Ferenc, Tomasza Jacykowa czy Roberta Janowskiego.

Grupa Adamed zaprosi do Strefy Zdrowia, w której kilkunastu specjalistów będzie wykonywało bezpłatne badania specjalistyczne. MultiSport Senior zorganizuje strefę, w której fizjoterapeuci oraz trenerzy personalni opowiedzą o tym, jak ćwiczyć po 60. roku życia, by utrzymać zdrowie i dobrą kondycję na lata. Sephora przygotuje Strefę Piękna, gdzie będzie można uczestniczyć w warsztatach makijażowych.

„W tym roku będzie jeszcze głośniej, jeszcze bardziej kolorowo, jeszcze bardziej atrakcyjnie. Zależy nam na dobrej zabawie i na tym by utrwalać pozytywny wizerunek osób starszych, ale chcemy też zabiegać o zmianę polityk publicznych, tak by polskim seniorom żyło się lepiej” – dodaje Przemysław Wiśniewski.

Program wydarzenia oraz informacje logistyczne dostępne są na stronie www.parada.zaczyn.org oraz na facebook.com/DojrzaliWspaniali.

Tegoroczne wydarzenie jest dofinansowane ze środków Ministerstwa Rodziny, Pracy i Polityki Społecznej i Urzędu Marszałkowskiego Województwa Mazowieckiego. Patronem Strefy Debat są magazyny „Życie na Gorąco” i „Chwila dla Ciebie”.

Więcej informacji o organizatorze i wydarzeniu: www.zaczyn.org i pod numerem telefonu 534-701-114.

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Data publikacji 20.08.2019, 13:04