Newsletter

Czas na polski superowoc MiniKiwi

26.09.2019, 17:22aktualizacja: 26.09.2019, 17:22

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Rozpoczął się sezon na MiniKiwi. Jeden z najbardziej odżywczych owoców jest z powodzeniem uprawiany w Polsce. To mniejszy kuzyn kiwi. Zawiera 20 różnych związków prozdrowotnych: witaminę C, witaminy z grupy B, luteinę, błonnik, potas oraz enzym actinidin, który wspomaga trawienie. MiniKiwi pomaga budować odporność jesienią.

Inauguracja sezonu odbyła się na najstarszej w Polsce plantacji w Bodzewie koło Grójca. Zgromadziła promotorów zdrowia, naukowców SGGW, pionierów uprawy oraz plantatorów owoców jagodowych, którzy współpracują w ramach kampanii „Czas na polskie superowoce!”.

„Pierwszy sukces MiniKiwi to modelowy debiut +od nauki do praktyki+. Stowarzyszenie Plantatorów MiniKiwi konsoliduje podaż i promuje codzienną konsumpcję owoców jagodowych” - powiedział dr Ryszard Zarudzki, podsekretarz stanu w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

„Kolejny polski superowoc. Bogate źródło witamin, minerałów i antyoksydantów. Od maja, już w tym momencie do października, możemy codziennie konsumować świeże, sezonowe, polskie. Gorąco polecam. 80% chorób fundujemy sobie sami, a to warzywa i owoce powinny być podstawą naszej diety. Trzymam kciuki za polskie MiniKiwi. Na zdrowie!” - zachęcał prof. Jarosław Pinkas, Główny Inspektor Sanitarny, konsultant krajowy w dziedzinie zdrowia publicznego.

Jeść dojrzałe, schłodzone, bez obierania

„Owoc dojrzały musi być miękki. Owoce są wielkości dużego winogrona i inaczej niż kiwi, mają jadalną skórkę. Mogą być jedzone w całości, bez obierania. Dojrzały można przechowywać w lodówce 2 tygodnie. Najlepsze są jako przekąska i w sałatkach. Doskonale nadają się do dżemów, ciast, deserów, soków oraz smoothie” - mówił prof. Piotr Latocha, prezes Stowarzyszenia Plantatorów MiniKiwi.

MiniKiwi jest produktem całkowicie naturalnym, powstałym bez ingerencji człowieka. Jego ojczyzną jest Azja. Co jest rzadkością, kwiaty męskie i żeńskie są na oddzielnych roślinach. W Polsce MiniKiwi jest uprawiane w różnych rejonach, dominujące to Wielkopolska i rejon Grójecko-Warecki. Uprawiane są odmiany: Weiki, Geneva, Bingo. Ta ostatnia jest polską odmianą wyhodowaną w SGGW.

Kompendium wiedzy o uprawie i walorach MiniKiwi znajduje się na stronie aktinidia.pl.

Zdjęcia owoców i inauguracji sezonu pod linkiem.

Kampania „Czas na polskie superowoce!” jest realizowana przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Jest finansowana ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.

Pobierz materiał i Publikuj za darmo

bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji 26.09.2019, 17:22
Źródło informacji Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw
Zastrzeżenie Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media.

Newsletter

Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.

ZAPISZ SIĘ