Minister Zagórski: ostrożność w cyberprzestrzeni jest wskazana

10.10.2019, 11:36aktualizacja: 10.10.2019, 11:36

Ostrożność, jeśli chodzi o cyberprzestrzeń, jest wskazana, bo mamy cały szereg różnego rodzaju zagrożeń - powiedział minister cyfryzacji Marek Zagórski odnosząc się do sondażu, który opublikowała w czwartek "Rzeczpospolita".

"Rzeczpospolita" powołując się na raport "Technologia w służbie społeczeństwa. Czy Polacy zostaną społeczeństwem 5.0?", przygotowany przez fundację Digital Poland i PwC, podała w czwartek, że Polacy są w większości sceptyczni wobec nowych technologii. Według sondażu taką postawę przyjmuje około 60 proc. badanych.

Do badania odniósł się w czwartek w Polsacie minister Cyfryzacji Marek Zagórski. "Nie uważam, żeby było coś złego w tym, że podchodzimy z ostrożnością do nowoczesnych technologii. Ważne żebyśmy rozumieli co się dzieje. Ostrożność (...), jeśli chodzi o cyberprzestrzeń jest wskazana, bo mamy cały szereg różnego rodzaju zagrożeń" - powiedział.

W jego ocenie najważniejsze są zagrożenia dotyczące dzieci. Wymienił tzw. patostreaming, który jest, według niego, dość powszechny w Polsce. Wyjaśnił, że patostreaming polega na tym, że "jest się w stanie zrobić największe świństwo za pieniądze. Zrobić to na żywo i pobierać opłaty".

Minister mówił, że dużo dzieci korzysta z tej usługi. Przypomniał przy tym, że Ministerstwo Cyfryzacji zorganizowało kampanię przeciwko patostreamingowi. "Akcja ta mówi o tym, że nie zarabiamy i nie pozwalamy zarabiać na patostreamingu i szerzej na cyberprzemocy" - powiedział Zagórski.

Poza zagrożeniami dotyczącymi dzieci, szef resortu cyfryzacji zwrócił uwagę na kradzież tożsamości, czyli podszywanie się pod inne osoby na różnego rodzaju kontach, oraz próbę fałszowania środków identyfikacji elektronicznej. Zaznaczył jednak, że celowo użył słowa próba, "bo jeśli chodzi np. o profil zaufany, mamy wyższy poziom bezpieczeństwa". (PAP)

oloz/ mmu/

Data publikacji 10.10.2019, 11:36