Nowa inwestycja PKN Orlen zwiększy produkcję oleju napędowego w płockiej rafinerii

07.02.2020, 10:23aktualizacja: 07.02.2020, 10:23

Inwestycja o wartości 1 mld zł, którą w ciągu trzech lat zrealizuje w płockiej rafinerii konsorcjum KTI Poland i IDS Bud, zwiększy zysk operacyjny EBIDTA koncernu o około 400 mln zł. Symboliczne podpisanie umowy odbyło się w centrali PKN Orlen.

EBIDTA to zysk operacyjny firmy przed potrąceniem odsetek od zaciągniętych zobowiązań oprocentowanych, podatków, amortyzacji wartości niematerialnych i prawnych oraz amortyzacji rzeczowych aktywów trwałych.

Jak zaznaczył prezes PKN Orlen Daniel Obajtek, koncern poza rozwijaniem przemysłu petrochemicznego, zamierza również inwestować w kolejną gałąź swojej działalności, czyli rafinerię.

Do końca 2022 roku w Płocku powstanie instalacja do tzw. visbreakingu, czyli usprawnienia procesu przerobu ropy naftowej. Dotychczasowe pozostałości z przerobu, z których produkowano oleje opałowe czy asfalt, po modernizacji będą przerabiane na benzynę i olej napędowy. Z tego tytułu zysk z każdej baryłki ropy wzrośnie o kilka procent.

Za realizację projektu odpowiedzialne jest konsorcjum firm KTI Poland S.A. (dostawca technologii) i IDS Bud S.A. (wykonawca prac budowlanych i montażowych). Wartość inwestycji wynosi 1 mld zł.

Visbreaking to już trzecia inwestycja PKN Orlen, która ma na celu zwiększenie produkcji oleju napędowego w rafinerii w Płocku. Do końca roku zakończy się modernizacja linii hydrokrakingu. Równolegle prowadzone są też prace nad zwiększeniem wydajności instalacji HON VI.

Po zakończeniu wszystkich trzech projektów, rafineria w Płocku będzie w stanie produkować dodatkowe 500 tys. ton oleju napędowego rocznie.

„Dziś jest ważne, żeby skracać procesy inwestycyjne, uzyskując jak najszybszy zwrot z inwestycji. Pozostałe inwestycje, które realizuje PKN Orlen (petrochemia, nawozy, produkcja biododatków) idą zgodnie z harmonogramem” - zapewnił Daniel Obajtek.

Prezes KTI Poland Antonio S. Gallo, wskazał na sprawne przygotowanie inwestycji przez klienta, czyli PKN Orlen. Prace projektowe mają zostać wykonane w siedzibie KTI Poland w Płocku. W szczytowym momencie w inwestycję będzie zaangażowanych 170 inżynierów i specjalistów mających doświadczenie w podobnych projektach.

„Inwestycja ma kluczowe znaczenie nie tylko dla samej płockiej rafinerii, ale również dla rozwoju całego sektora inżynierskiego i wykonawczego. Nieustannie zatrudniamy młodych inżynierów i specjalistów, których mamy okazję kształcić podczas pracy nad tak kompleksowymi projektami jak ten” - stwierdził Antonio S. Gallo.

Obecny na podpisaniu umowy prezes IDS Bud Andrzej Napierski zaznaczył, że mimo bogatego doświadczenia we współpracy z branżą petrochemiczną i energetyczną (firma ma na swoim koncie 300 zrealizowanych kontraktów), umowa z PKN Orlen jest największą realizowaną do tej pory pod względem wolumenu.

Źródło informacji: Centrum Prasowe PAP

UWAGA: Za materiał opublikowany przez Centrum Prasowe PAP odpowiedzialność ponosi jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. (Centrum Prasowe)

Data publikacji 07.02.2020, 10:23
Źródło informacji Centrum Prasowe PAP