TAURON POLSKA ENERGIA SA (20/2020) Weryfikacja ocen ratingowych przyznanych przez agencję Fitch Ratings

21.05.2020, 13:35aktualizacja: 21.05.2020, 13:35

Raport bieżący 20/2020

TAURON Polska Energia S.A. ("Emitent") informuje, że 21 maja 2020 r. agencja Fitch Ratings ("Fitch") zweryfikowała oceny ratingowe przyznane Emitentowi w taki sposób, że wybrane oceny ratingowe zostały potwierdzone na niezmienionym poziomie, a niektóre oceny zostały obniżone. Emitent poniżej prezentuje zakres zmian ocen ratingowych:

1. Długoterminowe ratingi w walucie krajowej i zagranicznej zostały obniżone do "BBB-" z "BBB", perspektywa stabilna,

2. Krótkoterminowe ratingi w walucie krajowej i zagranicznej zostały potwierdzone na poziomie "F3",

3. Krajowy rating długoterminowy został obniżony do "A(pol)" z "A+(pol)", perspektywa stabilna,

4. Rating niezabezpieczonego i niepodporządkowanego zadłużenia w walucie zagranicznej dla euroobligacji w kwocie 500 mln euro został obniżony do "BBB-" z "BBB",

5. Rating obligacji hybrydowych w kwocie 190 mln euro (Europejski Bank Inwestycyjny - "EBI") został obniżony do "BB" z "BB+",

6. Rating obligacji hybrydowych w kwocie 750 mln złotych (EBI) został obniżony do "BB" z "BB+",

7. Rating programu emisji obligacji hybrydowych oraz emisji obligacji hybrydowych w kwocie 400 mln zł (Bank Gospodarstwa Krajowego S.A.) został obniżony do "BB" z "BB+", zaś rating krajowy tego samego programu i obligacji został obniżony do "BBB(pol)" z "BBB+(pol)".

Raport Fitch jest dostępny na stronie internetowej: www.fitchratings.com.

Więcej na: http://biznes.pap.pl/pl/reports/espi/all,0,0,0,1

kom espi zdz