Nauka i technologie

PlantSnap wprowadza funkcję rozpoznawania roślin w serwisie Snapchat

12.06.2020, 14:15aktualizacja: 12.06.2020, 14:15

TELLURIDE, Colorado, 16 czerwca 2020 /PRNewswire/ -- PlantSnap, najbardziej zaawansowana technologicznie, wszechstronna i dokładna społecznościowa aplikacja do rozpoznawania roślin na świecie została dziś ogłoszona nowym partnerem platformy Snapchat Scan, która dostarcza pomocnych, przyjemnych i ważnych wrażeń za pomocą kamery Snapchat. Od teraz użytkownicy Snapchat będą mogli zidentyfikować ponad 600000 roślin za pomocą kamery.

Algorytm uczenia maszynowego opracowany przez PlantSnap będzie analizował i rozpoznawał daną roślinę, natychmiastowo wyświetlając jej nazwę na ekranie. Usługa jest dostępna od dzisiaj.

Interaktywna wersja informacja dostępna na: https://www.multivu.com/players/English/8736351-plantsnap-plant-identification-app-announces-snapchat-scan-partnership/

„Ważne jest, abyśmy zrozumieli, że jesteśmy częścią natury, że nie żyjemy w oderwaniu od niej. Naszym obowiązkiem jest więc ochrona naszego świata z myślą o przyszłych pokoleniach. Dlatego stworzyliśmy narzędzie, które zachęca ludzi do odkrywania piękna i wspaniałości świata, w którym żyjemy – powiedział Eric Ralls, założyciel i dyrektor zarządzający PlantSnap. - Dzięki ponownemu zbliżeniu ludzi do natury poprzez wykorzystanie technologii, PlantSnap pozwala zarówno młodym, jak i starszym osobom poczuć przynależność do tej wspaniałej planety. Razem możemy pomóc przekonać świat, że jesteśmy gospodarzami Ziemi a nie jej właścicielami.”

PlantSnap nie tylko pozwala znów połączyć ludzi z naturą, ale również pozwala tworzyć bazę roślin, która jest zasobna w informacje atrakcyjne zarówno na hobbystów jak i zawodowców. Aplikacja PlantSnap została przetłumaczona na 37 języków i jest obecnie wykorzystywania w ponad 200 krajach każdego dnia. Zawierająca ponad 620000 wpisów dotyczących roślin baza aplikacji z ponad 35-milionową liczbą pobrań do tej pory, PlantSnap stała się najlepszą aplikacją dla ogrodników, turystów, projektantów krajobrazu, nauczycieli, studentów, poszukiwaczy oraz każdego, kto kocha przyrodę.

„W PlantSnap staramy się ponownie rozpalić zainteresowanie pięknem i wspaniałością natury oraz niezwykłych roślin, które otaczają nas każdego dnia. Dlatego wyposażyliśmy naukowców i entuzjastów przyrody w technologię do katalogowania oraz dzielenia się swoimi odkryciami – powiedział Ralls. - Największe wrażenie w integracji PlantSnap i Snapchata robi szansa na dotarcie do 229 milionów aktywnych użytkowników Snapchata dziennie, z których większość należy do generacji Z. Mamy nadzieję, że pomoże to zainteresować młodych ludzi światem roślin, a co za tym idzie – zakrzewić w nich wieczną miłość i szacunek dla natury i środowiska”.

Zdjęcie danej rośliny oraz jej nazwa będą wyświetlane w interfejsie użytkownika Snapchata wraz z linkiem „dowiedz się więcej”, pod którym znajdują się informacje o roślinie zawarte w aplikacji PlantSnap.

PlantSnap

Błyskawicznie rozpoznawaj wszelkiego rodzaju rośliny: kwiaty, drzewa, sukulenty, grzyby, kaktusy i dużo więcej! PlantSnap jest rewolucyjną aplikacją do rozpoznawania roślin od Earth.com, stworzoną do tego, by pomagać identyfikować rośliny w mgnieniu oka. Dostarcza użytkownikom unikalną platformę eksplorowania świata natury w życiu codziennym. Przy ponad 500000 snapów wykonywanych dziennie w ponad 200 krajach, Plant Snap to proste rozwiązanie dla mieszkańców Ziemi, którzy chcą odegrać rolę w ochronie środowiska poprzez fotografowanie roślin wszędzie, dokądkolwiek się udadzą.

Źródło: PlantSnap

Data publikacji 12.06.2020, 14:15