Polityka i społeczeństwo

MSZ: Dyskusja o przyszłości relacji transatlantyckich z udziałem ministra Czaputowicza (komunikat)

24.06.2020, 18:24aktualizacja: 24.06.2020, 18:24

- MSZ informuje:

Dyskusja o przyszłości relacji transatlantyckich z udziałem ministra Czaputowicza.

- Wizyta Prezydenta RP Andrzeja Dudy w Waszyngtonie jest symbolem bliskiego partnerstwa między Polską a USA. Nasze relacje koncentrują się dziś na tak ważnych sprawach jak obronność, bezpieczeństwo czy energia. - powiedział minister Jacek Czaputowicz, otwierając dyskusję zorganizowaną we współpracy z German Marshall Fund w Warszawie. Uczestnicy wideokonferencji The Future of Transatlantic Relations in a Post-COVID World rozmawiali m.in. o skutkach globalnego kryzysu wywołanego przez pandemię Covid-19, możliwych działaniach zaradczych, a także przyszłości relacji transatlantyckich w nowej, popandemicznej rzeczywistości.

- W dzisiejszych warunkach społeczność transatlantycka powinna wykazywać się jednością i solidarnością, wspólnie stawiać czoło zagrożeniom i wspólnie planować działania służące wyjściu z kryzysu – zaznaczył szef polskiej dyplomacji. Podkreślił, że dla Polski podstawą bezpieczeństwa i dobrobytu Europejczyków pozostaje niezmiennie obecność amerykańska w Europie i silne więzy transatlantyckie. Służy temu także rozwój polsko-amerykańskiej współpracy wojskowej i realizacja zapisów deklaracji, jaką polski i amerykański prezydent podpisali w 2019 roku. Za istotną szef polskiej dyplomacji uznał bliską współpracę Polski i USA w zakresie amerykańskich dostaw LNG i cywilnej energii jądrowej, a także 5G. Jak wskazał, ważnym impulsem dla wzmocnienia zaangażowania USA w Europie będzie rozwój Inicjatywy Trójmorza.

Wśród uczestników konferencji znaleźli się przedstawiciele administracji oraz ośrodków analitycznych z USA, Niemiec, Francji oraz Wielkiej Brytanii.

German Marshall Fund to jeden z wiodących amerykańskich ośrodków analitycznych, z biurami m.in. w Berlinie i Warszawie. Głównym obszarem zainteresowań warszawskiego ośrodka jest współpraca transatlantycka, w szczególności w dziedzinie bezpieczeństwa i obrony, bezpieczeństwo energetyczne, a także promocja demokracji w krajach Partnerstwa Wschodniego. Przedsięwzięcie ma charakter cykliczny, odbywa się co roku w czerwcu w Warszawie i jest efektem partnerstwa German Marshall Fund oraz Departamentu Strategii Polityki Zagranicznej MSZ.

kom/ sic

Data publikacji 24.06.2020, 18:24