Pobierz materiał i Publikuj za darmo
      „Piramidę Żywności i Żywienia ludzie postrzegają przez pryzmat szkoły, pamiętają, że uczyli się o niej. Wiedzą, że piramida ewoluuje, ale generalnie jest dla ludzi tajemnicza. Działa deprymująco, ponieważ wydaje się prosta w interpretacji, a taka nie jest. Wadą jest to co wydaje się jej siłą, czyli kształt. Piramida zaczyna się od tego co powinniśmy ograniczać. Warzywa i owoce są na jej dole, co ludzie generalnie odczytują jako +podstawa żywienia+. Mają jednak kłopot z przełożeniem takiego postrzegania na życie codzienne. Reasumując: piramida jest mądra, ale nie jest użyteczna” - mówi Agata Zadrożna, ekspert Kantar, firmy realizującej „Narodowe badania konsumpcji warzyw i owoców”.
„Badania pokazały słabości dotychczasowego sposobu prezentacji zaleceń żywieniowych. Na tle Piramidy, talerz jest prosty i praktyczny. Każdy Polak ma go w ręce 2-3 razy dziennie. Oto mamy symbol, który Polacy widzą 100 mln razy dziennie. Chcemy, by talerz stał się dominującym elementem graficzno-symbolicznym w komunikacji oferty sektora” - mówi Witold Boguta, prezes KZGPOiW.
„Talerz jest dobrym narzędziem, by promować rekomendowany udział warzyw. Podczas samego tylko obiadu na talerzu widzi je codziennie 84% Polaków. Owoce jednak, my Polacy, do głównych posiłków jadamy rzadko. Do obiadu robi to 12% konsumentów, do kolacji 8%, do śniadania 5%. Dlatego owoce musimy pokazywać obok talerza. Będziemy je postrzegać jako część modelowego posiłku albo przekąska, podwieczorek czy drugie śniadanie. Podsumowując: nie można udawać, że owoce wrysowane w +talerze żywieniowe+ zostaną zauważone. Takie podejście nie poprawi poziomu ich konsumpcji i za jakiś czas podważy praktyczność talerza. Dodanie owoców tuż przy talerzu, ułatwi prezentacje takich ofert jak: jedno jabłko codziennie, filiżanka owoców jagodowych codziennie czy szklanka soku codziennie” - mówi Maciej Dolata z INSPIRE smarter branding.
„Będziemy przechodzić na talerz. Fajnie będzie się +sprzedawał+. My trafiamy z naszymi działaniami do najmłodszych, więc łatwiej będzie nam tłumaczyć, na podstawie takiego kolorowego talerza, ile ma być warzyw i owoców. Łatwiej niż tłumaczenie im ile to jest porcji, że ich garść jest inna niż moja garść itp. - mówi Agnieszka Falba-Gałkowska z Federacji Branżowych Związków Producentów Rolnych.
„Talerz* jest kluczem do wzrostu konsumpcji. Już dziś mówimy o drodze +z pola na talerz+, pokazujemy przepisy, promujemy wskaźnik +Wczoraj na talerzu+. Dzięki niemu wiemy, że tylko co szósty Polak je warzyw i owoców tyle ile zalecają dietetycy. To nas motywuje do działania” – mówi Witold Boguta, prezes Krajowego Związku Grup Producentów Owoców i Warzyw.
Proste sposoby na zdrowy posiłek powstały z ramach projektu „Połowa Sukcesu” realizowanego przez Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw. Zadanie finansowane jest ze środków Funduszu Promocji Owoców i Warzyw.
Więcej opinii na kanale Czas na polskie   
Prezentacja SIW na stronie polowasukcesu.pl    
#PołowaTegoCoJemy #PołowaSukcesu
 
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
| Data publikacji | 16.10.2020, 13:00 | 
| Źródło informacji | Krajowy Związek Grup Producentów Owoców i Warzyw | 
| Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. | 
Pozostałe z kategorii
- 
Image
  Eksperci podczas debaty IRSS: w walce z uzależnieniami potrzebna jest edukacja, zakazy nie wystarczą
Debata ekspercka „Wyzwania i priorytety w walce z uzależnieniami - kierunki działań w polityce zdrowotnej i systemie ochrony zdrowia” organizowana przez Instytut Rozwoju Spraw Społecznych odbyła się 29 października 2025 r. w siedzibie Polskiej Agencji Prasowej. Eksperci byli zgodni - problem uzależnień jest poważny i dotyczy nie tylko alkoholizmu, ale także papierosów, hazardu, leków, technologii czy nawet cukru.- 04.11.2025, 14:50
 - Kategoria: Zdrowie i styl życia
 - Źródło: Instytut Rozwoju Spraw Społecznych
 
 - 
Image
  Jeśli Twoja codzienność przypomina spacer po linie, to może być objaw ataksji Friedreicha
Ataksja Friedreicha (FA) to rzadka choroba genetyczna, prowadząca do postępującego uszkodzenia układu nerwowego. Najczęściej ujawnia się w dzieciństwie lub w okresie dojrzewania, rozwijając się powoli i nierzadko w sposób niezauważalny. Pierwsze symptomy - takie jak utrata równowagi, zaburzenia koordynacji ruchów, częste potykanie się czy trudności z pisaniem oraz mówieniem - są niespecyficzne i łatwo je przeoczyć. Tymczasem wczesne rozpoznanie FA ma kluczowe znaczenie: daje choremu szansę na spowolnienie postępu choroby i utrzymanie samodzielności.- 04.11.2025, 13:36
 - Kategoria: Zdrowie i styl życia
 - Źródło: Biuro prasowe kampanii „Challenge Your Balance"
 
 - 
    
  
Co trzeci młody Polak rezygnuje ze śniadania. Puratos publikuje raport o naszych nawykach śniadaniowych
- 04.11.2025, 12:41
 - Kategoria: Zdrowie i styl życia
 - Źródło: Puratos
 
 
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ