Kongres 590 przeniesiony na wiosnę 2021 roku

20.10.2020, 09:34aktualizacja: 20.10.2020, 09:37

Piąta edycja Kongresu 590 odbędzie się w formie hybrydowej wiosną przyszłego roku. To reakcja na wprowadzenie regulacji prawnych uniemożliwiających organizację kongresu również w formie online. Temat i program Kongresu pozostają bez zmian. Organizatorzy jednocześnie informują, że kolejna edycja, jesienią 2021 r., będzie miała pełną formę hybrydową, a jej tematem przewodnim będzie rzeczywistość po pandemii.

Nowe przepisy dotyczące tzw. „czerwonych stref” wprowadziły zakaz organizacji konferencji i targów na terenach o najwyższych przyrostach zachorowań.

„To nie jest dla nas łatwa decyzja. Do końca mieliśmy nadzieję i byliśmy w pełnej gotowości do realizacji Kongresu. Ale od początku podkreślaliśmy też, jak ważna jest solidarność. Szczególnie w trudnych chwilach jako społeczeństwo powinniśmy działać wspólnie i odpowiedzialnie. Chcemy tu dać dobry przykład. Nowe przepisy to siła wyższa, której trzeba się podporządkować” - mówi Remigiusz Kopoczek, prezes Kongresu 590. „Mamy tu pełne wsparcie i zrozumienie partnerów. Trudne okoliczności sprzyjają tworzeniu nowych rozwiązań. Nasi partnerzy to organizacje nastawione na innowacje” - dodaje.

Tematyka Kongresu oraz program wystąpień i debat nie ulegną zmianie. „Polska potrzebuje przekrojowej debaty o nadchodzącym dziesięcioleciu. Zamierzamy stworzyć okazję do takiego spotkania. Tu nic się nie zmienia. Kongres 590 powróci wiosną, w lepszych dla wszystkich okolicznościach” - podkreśla Łukasz Gontarek, wiceprezes Kongresu 590.

Edycję wiosenną zrealizujemy w formie wirtualnej. Panele będą miały formę debat transmitowanych w wysokiej jakości z wykorzystaniem dedykowanego studia. Udział w Kongresie będzie możliwy poprzez autorską platformę „Lokkarto”. „To efekt kilku miesięcy intensywnej pracy naszego zespołu. W efekcie dysponujemy zaawansowanym narzędziem do pełnej zdalnej organizacji konferencji, targów, webinarów i networkingu. Wydarzenia hybrydowe to przyszłość naszej branży. Pandemia jest tu jedynie katalizatorem przyspieszającym zmiany” - wyjaśnia Łukasz Gontarek.

Zespół Kongresu 590 ma też plan działania w najbliższych miesiącach. „Ten czas wykorzystamy na rozwój kilku inicjatyw towarzyszących Kongresowi. Dywersyfikujemy źródła finansowania, szukamy nowych elementów oferty atrakcyjnych dla firm o różnej wielkości. Długofalowo stawiamy też na poszerzenie grupy uczestników zdalnych. Wreszcie z wydarzenia organizowanego raz w roku tworzymy szereg inicjatyw całorocznych, których Kongres będzie zwieńczeniem. Pamiętamy też o naszej misji i wyciągamy rękę do branż, które przeżywają trudny moment. Tu realizujemy między innymi serwis społecznej solidarności 590pomaga.pl oraz projekt kupkupon590.pl. Sam Kongres musimy przesunąć, ale wciąż pracujemy pełną parą i nie zwalniamy tempa” - deklaruje prezes Gontarek.

Piąta edycja Kongresu 590 odbędzie się wiosną 2021 roku. Dokładny termin zostanie wybrany i ogłoszony w oparciu o obowiązujące przepisy i sytuację epidemiologiczną. Wydarzenie będzie poświęcone rozwojowi gospodarczemu i wizji Polski za 10 lat, do roku 2030. Impreza została objęta patronatem prezydenta RP Andrzeja Dudy.

Kolejna edycja, zaplanowana na jesień 2021 roku, ma odbyć się już w pełnej formie hybrydowej w Jasionce (panele stacjonarne i udział zdalny). Jej tematem przewodnim będzie rzeczywistość po COVID-19, ze szczególnym uwzględnieniem sytuacji polskich małych i średnich przedsiębiorstw.

Stale aktualizowane informacje będą publikowane na stronie internetowej (kongres590.pl), Twitterze (twitter.com/Kongres590) i Facebooku (facebook.com/Kongres590).

Źródło informacji: Biuro Prasowe Kongres 590

Data publikacji 20.10.2020, 09:34