Zdrowie i styl życia

Mojnauczyciel.online: wykrywanie stanów depresyjnych i lękowych u dzieci i młodzieży

18.05.2021, 11:54aktualizacja: 18.05.2021, 12:05

Fot. MojNauczycielOnline
Platforma edukacyjna polskiego startupu wychodzi naprzeciw zatroskanym rodzicom.

Oddziały psychiatrii dziecięcej są przepełnione, a czas oczekiwania na wizytę u psychiatry dziecięcego wynosi w tej chwili nawet 9 miesięcy. A wiele z dzieci nie może czekać. Skala problemu jest ogromna i to nie tylko w miastach. Na wsiach dzieci mierzą się z takimi samymi problemami, jak ich rówieśnicy z metropolii.

Psychologowie alarmują, że dzieci przez izolację stały się drażliwe, agresywne, wiele z nich zmaga się z depresją, fobiami społecznymi.

„Takich zachowań wcześniej nie obserwowaliśmy, codziennie do gabinetu trafiają dzieci w bardzo poważnym stanie, które nigdy wcześniej nie korzystały z pomocy specjalistów, bo nie było takiej potrzeby” - mówi psycholog Anna Kowalska.

Przyznaje, że w szkole, w której pracuje, coraz więcej dzieci dokonuje samookaleczeń, trzy uczennice podjęły próby samobójcze, obecnie przebywają w szpitalu psychiatrycznym. Nikt z bliskich nie zauważył, że dzieje się coś złego.

„Ciągle szukamy rozwiązania, które pozwoliłoby na bieżąco monitorować stan psychiczny dzieci i młodzieży. We wrześniu zmierzymy się z prawdziwą falą zaburzeń, depresji, wykluczeń, fobii i lęków” - dodaje ekspert. Nie ma wątpliwości, że przy takiej ilości problemów nauczyciele nie wyłapią wszystkich nieprawidłowości.

Odpowiadając na apele rodziców, polski startup postanowił dostosować swoje narzędzie edukacyjne do szybkiej diagnozy stanu psychicznego dzieci i młodzieży. Zarejestrowani użytkownicy platformy mojnauczyciel.online mają dostęp do nowej funkcji, która w kilku prostych krokach na bieżąco monitoruje stan psychiki ucznia. Zasada jest prosta, wystarczy dwa razy dziennie podłączyć się do platformy i wykonać kilka zadań. Dzięki analizie wyników rodzic otrzyma powiadomienie, jeśli z dzieckiem dzieje się coś niepokojącego.

W trudnych czasach przyszło żyć współczesnym dzieciom i młodzieży. Odizolowani od szkoły, rówieśników i nauczycieli, sami borykają się z codziennymi problemami. Wielu z nich dotąd korzystało z korepetycji, zajęć uzupełniających w szkole. Dziś świat wymaga innych rozwiązań. Dlatego triumfy święcą platformy, które pozwalają im zdobywać dodatkową wiedzę w sieci.

Dzięki mojnauczyciel.online uczniowie mogą skorzystać z lekcji przedmiotów, które sprawiają im trudność, albo tych, z których chcą poszerzyć swoją wiedzę ponad poziom podstawy programowej. Platforma poprowadzi dziecko od przedszkola aż do końca szkoły średniej. Pomoże opanować naukę czytania, pisania i liczenia, ale też w późniejszych etapach edukacji wesprze w przygotowaniach do ważnych egzaminów.

To, co wyróżnia platformę od innych, to możliwość skorzystania nie tylko z jednorazowego wsparcia, ale też wykupienia abonamentu. Ta druga opcja za kwotę 500 zł miesięcznie pozwala na nieograniczony dostęp do wszystkich zasobów serwisu. W bazie korepetytorów znajdziesz nauczycieli, którzy podczas spotkań online przekazują rzetelną wiedzę z różnych przedmiotów.

Serwis mojnauczyciel.online w prosty sposób łączy to, co potrzebne współczesnym dzieciom i młodzieży - wyrównanie szans edukacyjnych i dbałość o zdrowie psychiczne.

Jedynie w 2020 roku ilość prób samobójczych wśród polskich nastolatków wzrosła o 20 proc. względem roku poprzedniego. Najmłodsze dziecko, które w ubiegłym roku próbowało odebrać sobie życie, miało zaledwie osiem lat - wynika z oficjalnych statystyk zamieszczonych na stronie policja.pl.

Stworzone przez najlepszych specjalistów rozbudowane metody testowania dla ucznia, niezależnie od wieku, są formą zabawy. Jednak dla psychologów i psychiatrów stanowią podstawę do wyciągnięcia wniosków, że dziecko zmaga się z jakimś problemem i pomagają wstępnie go zakwalifikować, dzięki czemu rodzice szybko mogą zareagować.

„Dokładnie takiego rozwiązania potrzebowaliśmy” - mówi Adam Jarski, nauczyciel fizyki z jednego z warszawskich liceów, który udziela korepetycji za pośrednictwem platformy. Nauczyciel poprosił młodzież z klasy, którą uczy, o przetestowanie nowej funkcjonalności. „Dzięki tym niepozornym planszom odebraliśmy sygnał, że jeden z uczniów może mieć początki depresji. Mimo wieloletniego doświadczenia w pracy pedagoga ani ja, ani rodzice chłopca nie podejrzewaliśmy, że coś się dzieje. Dzięki szybkiej reakcji rodziców skończyło się na terapii psychologicznej” - mówi nauczyciel.

Dzieci z depresją doskonale się maskują, często rodzice nie są w stanie dostrzec problemu, a to może prowadzić do niebezpiecznych sytuacji. Dlatego warto zagwarantować sobie wsparcie, które wyłapie sygnały niezauważalne dla oka. Dodatkową zachętą dla uczniów, aby korzystali regularnie z platformy, są punkty, które otrzymują za każde logowanie i wypełnienie odpowiedzi na planszach. Punkty można wymienić na darmowe lekcje, ale nie fizyki, no, chyba że tak właśnie wybiorą. W puli zajęć, które kupić można za punkty, znajdują się: gra na gitarze czy perkusji, zajęcia z programowania czy lekcje gotowania. Każdy znajdzie coś dla siebie.

Takiego projektu jeszcze w Polsce nie było, ale na szczęście to się właśnie zmienia, bo platforma wychodzi naprzeciw realnym potrzebom. Opinie specjalistów mówią same za siebie. Partnerem technologicznym platformy i projektu badawczego „Czujny Rodzic” jest spółka JWA S.A. notowana na Newconnect.

KONTAKT:

Andrzej Jarkowski