Nauka i technologie

Gospodarka odpadami przyczynia się do ochrony klimatu

06.07.2021, 09:00aktualizacja: 06.07.2021, 09:00

Spotkanie online na żywo 7 lipca: według badania firmy TOMRA holistyczne systemy zasobów pozwoliłyby zapobiec emisji 2,76 mld ton CO2.

Cele Zrównoważonego Rozwoju Narodów Zjednoczonych z 2016 roku zostały uściślone przez Komisję Europejską. Nowe unijne regulacje zwiększają oczekiwane poziomy redukcji emisji do 2030 roku z 40% do co najmniej 55%, by sprostać oczekiwaniom listopadowego szczytu klimatycznego w Glasgow. Firma TOMRA, jako lider innowacji, przyczynia się do osiągnięcia tych celów, przenosząc zarządzanie odpadami na wyższy poziom. Nowe badanie przeprowadzone przez analityków i konsultantów agencji Eunomia na zlecenie TOMRA pokazuje potencjał zoptymalizowanego systemu zarządzania odpadami w kontekście zmian klimatycznych. Ogólny wniosek płynący z publikacji wskazuje, że możliwe jest ograniczenie emisji CO2 o 2,76 miliarda ton rocznie.

Redukcja ta może być osiągnięta przy użyciu holistycznych systemów zasobów – zoptymalizowanego połączenia najważniejszych praktyk zarządzania odpadami dotyczących zbierania, sortowania i recyklingu. Takie rozwiązanie ułatwi przejście do gospodarki cyrkularnej, zapobiegając wyczerpywaniu się zasobów i ograniczając generowanie odpadów, a docelowo przyczynia się do działań na rzecz świata neutralnego pod względem emisji dwutlenku węgla.

Holistyczne systemy zasobów są idealnym połączeniem rozporządzeń ramowych dotyczących rozwiązań, takich jak rozszerzona odpowiedzialność producenta, systemy kaucyjne oraz techniczne procesy zarządzania odpadami. Działająca na rzecz zrównoważonego rozwoju londyńska firma konsultingowa Eunomia przeanalizowała różne modele, by określić, który jest najbardziej efektywny i opłacalny w przypadku systemu holistycznego.

Efekt analiz jest jednoznaczny:
- główną rolę w takim rozwiązaniu powinny odgrywać systemy zwrotu kaucji za butelki PET i puszki po napojach, które zapewniają wskaźnik zwrotu na poziomie ponad 90%;
- co do pozostałych typów odpadów powstających w gospodarstwach domowych, selektywnie powinny być zbierane jedynie bioodpady, papier, tekstylia oraz sprzęt elektryczny i elektroniczny;
- reszta powinna pozostać w strumieniu odpadów zmieszanych, które to można najskuteczniej rozdzielić na materiały nadające się do wykorzystania w celu dalszego recyklingu.

Taki efekt umożliwi zastosowanie „szytych na miarę”, holistycznych modeli dostosowanych do potrzeb poszczególnych regionów. Pozwolą one ograniczyć globalną emisję CO2 nawet o 5% – porównywalny efekt dałoby odwołanie wszystkich lotów komercyjnych na świecie i wycofanie z ruchu 65% samochodów.

„Nadszedł czas podjęcia realnych działań, które położą kres marnowaniu zasobów przez społeczeństwa i zapobiec wszystkim związanym z tym negatywnym skutkom. W wielu miejscach pandemia pomogła osiągnąć cele paryskiego porozumienia klimatycznego – podkreśla Volker Rehrmann, wiceprezes i dyrektor działu recyklingu i gospodarki cyrkularnej w firmie TOMRA. – Ale nawet utrzymanie tego poziomu będzie wymagało zdecydowanego i konsekwentnego wdrażania rozwiązań, takich jak systemy holistyczne, by osiągnąć pełen zamknięty obieg gospodarki?

Więcej informacji: Holistic Resource Systems - A Free White Paper by TOMRA Circular Economy

Wszystkich zainteresowanych zapraszamy do zapoznania się z pełną wersją raportu (https://solutions.tomra.com/hrs-whitepaper-download) oraz udziału w spotkaniu onilne „Holistyczne systemy zasobów” z dr Volkerem Rehrmannem z firmy TOMRA oraz Joe Papineschi, członkiem zarządu Eunomia, w dniu 7 lipca 2021, w godz. 10:30-11:30. Rejestracja do udziału w spotkaniu: https://solutions.tomra.com/ce-webcast-registration.

Zdjęcie jest dostępne na stronie internetowej AP Images (http://www.apimages.com)

O gospodarce cyrkularnej firmy TOMRA

Firma TOMRA powstała w 1972 roku. W pierwszych latach filarami jej innowacyjnej działalności były: projektowanie, produkcja i sprzedaż automatów samoobsługowych do automatycznej zbiórki zużytych opakowań po napojach. Obecnie TOMRA, jako przedsiębiorstwo zaangażowane w budowanie bardziej zrównoważonej przyszłości, dostarcza rozwiązania technologiczne umożliwiające realizację założeń gospodarki cyrkularnej dzięki zaawansowanym systemom pozyskiwania i sortowania, które optymalizują odzyskiwanie zasobów i minimalizują ilość odpadów w przemyśle spożywczym, wydobywczym i przetwarzania surowców wtórnych.

Ok. 100 tys. urządzeń i systemów marki TOMRA działa na ponad 80 rynkach na całym świecie, co w roku 2020 przełożyło się na przychód w wysokości ok. 9,9 miliardów koron norweskich. Grupa zatrudnia na całym świecie około 4300 pracowników i jest notowana na Giełdzie Papierów Wartościowych w Oslo (OSE: TOM).

Więcej informacji na temat firmy TOMRA można znaleźć na stronie www.tomra.com.

KONTAKT:
Mithu Mohren