Zdrowie i styl życia

Konferencja prasowa pt. „MedFake - o szczepieniach bez fake newsów. Czy trzeba ratować program szczepień ochronnych?”

01.10.2021, 09:35aktualizacja: 01.10.2021, 11:11

Fot. PAP - kadr z filmu

Zaproszeni goście:

· prof. dr hab. n. med. Jarosław Pinkas, konsultant krajowy w dziedzinie zdrowia publicznego, dziekan Szkoły Zdrowia Publicznego CMKP,

· dr Helena Chmielewska-Szlajfer, Akademia Leona Koźmińskiego,

· dr hab. Tomasz Grzyb, prof. Uniwersytetu SWPS,

· dr hab. Filip Raciborski, prof. Warszawskiego Uniwersytetu Medycznego.

Podczas konferencji uczestnicy zmierzyli się z pytaniem, czy jesteśmy w stanie przeciwstawić się fake newsom, które w dobie epidemii koronawirusa, zalewają opinię publiczną? Czy po ustaniu pandemii zmierzymy się z masowym sceptycyzmem wobec szczepień najmłodszych?

Wspólne wysiłki świata nauki pozwoliły na opracowanie skutecznej szczepionki. Wyzwaniem, które stanęło przed światem, okazało się przekonanie do wyboru szczepienia jako skutecznej drogi do zakończenia epidemii. Niestety w poszukiwaniu wiedzy często trafiamy na fake newsy albo teorie spiskowe. Błądząc po internecie nabieramy przekonania, że każdy z nas może zostać autorytetem, zapominając o odpowiednim podejściu do zdobywanej wiedzy.

„Dobro całego społeczeństwa, zdrowie publiczne oraz gospodarka zależy od nas wszystkich. Od naszych dobrych, mądrych wyborów zdrowotnych” - podkreślił profesor Jarosław Pinkas.

Doktor Helena Chmielewska-Szlajfer wskazała na źródło wątpliwości w zakresie decyzji o zaszczepieniu dziecka wśród rodziców. Bardziej elastyczne nastawienie lekarzy oraz podejście do harmonogramu szczepień, w opinii rodziców chcących zaszczepić swoje dziecko, przyniosłoby oczekiwany skutek, podkreśliła socjolożka.

Personel medyczny pracujący z pacjentami, również w punktach szczepień, na co dzień spotyka się z szeregiem pytań dotyczących szczepień. Profesor Filip Raciborski zwrócił uwagę na istotność mądrej, empatycznej komunikacji między lekarzem a pacjentem oraz rolę internetu, który po wyjściu z gabinetu lekarskiego często stanowi alternatywne źródło wiedzy.

Profesor Tomasz Grzyb podkreślił że zarówno osoby pro jak i antyszczepionkowe mają silne przekonanie moralne o słuszności swoich wyborów. Łączenie szczepień z moralnością wzmacnia usprawiedliwienie radykalnych rozwiązań u obu z przywołanych grup. Ponadto obniżone zaufanie do szczepień jest związane z wiarą we własną intuicję oraz przekonaniem, że prawda jest polityczna, co rodzi brak potrzeby wnioskowania na podstawie dowodów.

Wszyscy prelegenci zgodzili się, że budowanie zaufania do szczepień i nauki należy rozpoczynać bardzo wcześnie. Edukacja dzieci to klucz do mądrych wyborów dorosłych.

Szczepienia to osiągnięcie dające prawdziwą wolność - podkreślił profesor Pinkas.

Konferencja odbyła się w ramach projektu „Budowanie zaufania do szczepień ochronnych z wykorzystaniem najnowszych narzędzi komunikacji i wpływu społecznego” finansowanego przez Narodowe Centrum Badań i Rozwoju w ramach programu GOSPOSTRATEG II.

Źródło informacji: Centrum Medyczne Kształcenia Podyplomowego

embeduj wideo