Konin: Prawie pół miliona na działania młodzieżowe

06.10.2021, 07:48aktualizacja: 06.10.2021, 07:51

Fot. (Na zdjęciu od lewej: Antoni Sucharski, Zofia Wójcik - Młodzieżowa Rada Miasta Konina, zastępca prezydenta Konina Witold Nowak, Agnieszka Gołębiowska - Koordynatorka ds. młodzieży i projektów kreatywnych Urzędu Miejskiego, Wanessa Komicz - Stowarzyszenie M-Lab, radna Emilia Wasielewska - Koordynatora do współpracy Rady Miasta z Młodzieżową Radą Miasta Konina)
Stowarzyszenie M-Lab pozyskało dofinansowanie w wysokości 481 tys. zł realizację w Koninie projektu „Młodzi Ambasadorzy Klimatu” – jest to 100% dofinansowanie z Programu Aktywni Obywatele Fundusz Regionalny Funduszy Norweskich. Koniński projekt zajął trzecie miejsce w gronie kilkudziesięciu projektów z Polski.

Projekt ma na celu zwiększenie aktywnego udziału młodzieży w kształtowanie lokalnej polityki klimatycznej. Będzie realizowany we współpracy z samorządem Miasta Konina oraz Radą Hrabstwa Agder w Norwegii. W realizacji projektu ściśle uczestniczyć będzie Młodzieżowa Rada Miasta Konina.

W ramach projektu utworzone zostaną w Koninie i w norweskim Agder grupy liczące po około dwudziestu Młodzieżowych Ambasadorów Klimatu (MAK). Grupy te, poprzez działania w lokalnej społeczności i z lokalną społecznością oraz władzami samorządowymi, zainicjują i wprowadzą akceptowalne rozwiązania na rzecz klimatu, które zostaną spopularyzowane podczas Młodzieżowego Międzynarodowego Mityngu Klimatycznego online.

w podejmowanie decyzji i działania na rzecz klimatu, chcemy zwiększyć poczucie sprawczości konińskiej młodzieży – mówi Agnieszka

Gołębiowska prezeska stowarzyszenia, koordynatorka ds. młodzieży i projektów kreatywnych w mieście.
Zorganizowane zostaną: dwa sejmiki samorządów uczniowskich, Teatr Forum, Internetowa platforma dialogu i współpracy, współdziałanie władz samorządu Konina i Agder z ambasadorami klimatu w realizacji postulatów młodzieży i wspólne opracowanie „Lokalnej polityki współpracy i włączania mieszkańców w dialog, dyskusję, planowanie i realizację działań klimatycznych w mieście” i przeprowadzone dwie kampanie społeczne.

- Chcemy być miastem, w którym energia ludzi łączy się z energią natury. Tworzenie przestrzeni do dyskusji, debaty i dialogu z młodymi mieszkańcami Konina to wypełnienie zapisów naszej strategii Zielonego Miasta Energii – podkreśla Witold Nowak zastępca prezydenta ds. społecznych miasta Konina.

W realizacji projektu wspierać będzie norweski partner Rada Hrabstwa Agder w Norwegii, który posiada ogromne doświadczenie w zakresie sieciowania młodzieży, budowania kultury demokratycznej zaangażowania obywatelskiego oraz tworzenia nowatorskich ram demokratycznego uczestnictwa i zaangażowania niedoreprezentowanej grupy młodzieży.

Projekt będzie dopełnieniem realizowanych przez Miasto działań klimatycznych, m.in.: Strategii Rozwoju Miasta „Konin Zielone Miasto Energii” czy projektu „Zielone korytarze miejskie – klimatyczne przebudzenie w Koninie” – realizowanego również z norweskim partnerem Norwegian Association for Green Infrastructure.

Projekt będzie realizowany od października 2021 do końca września 2023 roku.

Data publikacji 06.10.2021, 07:48
Źródło informacji Konin