Polityka i społeczeństwo

MSZ: Sukces Grupy Przyjaciół Ukrainy na forum UNESCO (komunikat)

14.10.2021, 11:46aktualizacja: 14.10.2021, 11:47

- Ministerstwo Spraw Zagranicznych informuje:

Rada Wykonawcza UNESCO przyjęła dzisiaj, w drodze głosowania, decyzję o kontynuowaniu zaangażowania Organizacji w działania monitorujące sytuację na Krymie. Pomyślny wynik głosowania jest efektem intensywnych i skutecznych działań Grupy Przyjaciół Ukrainy, w której funkcję koordynatora sprawuje obecnie Polska.

Zgodnie z przyjętą decyzją pt. Follow-up of the situation in the Autonomous Republic of Crimea (Ukraine), przygotowywane są przez UNESCO we współpracy z instytucjami partnerskimi (m. in. UNHCR, OBWE, Amnesty International) raporty nt. sytuacji na Krymie. W myśl decyzji przedłużony zostaje także mandat na działania monitoringowe UNESCO w obszarze kompetencji Organizacji, w szczególności w zakresie monitorowania ochrony swobody wypowiedzi i bezpieczeństwa dziennikarzy, kwestii równego dostępu do edukacji, praw kobiet, ochrony wartości materialnych i niematerialnych, zakazu wywozu i obrotu dobrami muzealnymi, czy też ochrony mniejszości etnicznych oraz religijnych, w szczególności Tatarów Krymskich.

Pozytywny rezultat głosowania jest wynikiem intensywnych i skutecznych zabiegów dyplomatycznych Stałego Przedstawicielstwa RP przy UNESCO w Paryżu, jak też szeregu polskich ambasad w krajach europejskich, azjatyckich, afrykańskich i amerykańskich, które włączyły się we wsparcie tych działań.

Decyzja ws. Ukrainy na forum UNESCO stanowi ważny element realizacji priorytetów polskiej polityki zagranicznej w wymiarze wschodnim. Wpisuje się także w polskie działania związane z umacnianiem naszej pozycji na forum ONZ, jakie zostały podjęte w ostatnim czasie poprzez: uzyskanie statutu niestałego członka w Radzie Bezpieczeństwa ONZ w latach 2018-2019, członkostwo w Radzie Praw Człowieka na lata 2020-2022, czy przewodnictwo w OBWE, które Polska obejmuje w 2022 roku.

Grupa Przyjaciół Ukrainy w UNESCO została powołana do życia w 2016 roku. Obecnie do Grupy należy 12 państw: Australia, Kanada, Estonia, Finlandia, Francja, Niemcy, Łotwa, Litwa, Holandia, Polska, Szwecja i Wielka Brytania. Celem Grupy jest wspieranie Ukrainy w wysiłkach na rzecz aktywnego zaangażowania UNESCO w sprawy związane z zapewnieniem przestrzegania praw człowieka i podstawowych wolności na Krymie.

reb/

Data publikacji 14.10.2021, 11:46