Polityka i społeczeństwo

Za nami Szczyt Cyfrowy ONZ – IGF 2021 w Katowicach

14.12.2021, 10:11aktualizacja: 14.12.2021, 10:23

PAP/Ł. Gagulski (1)
To było najważniejsze cyfrowe wydarzenie tego roku – czas na podsumowanie Szczytu Cyfrowego ONZ – IGF 2021, który w piątek zakończył się w Katowicach.

Merytorycznym podsumowaniem Szczytu jest - obecnie jeszcze roboczy - dokument ONZ, czyli tzw. „Przesłanie z Katowic, IGF 2021". Do 20 grudnia każdy zainteresowany może przesłać opinię na temat zawartych tam tez.

Cały świat w Katowicach

Przesłanie z Katowic to zapis najważniejszych wniosków sformułowanych przez uczestników ponad 300 paneli dyskusyjnych, które odbyły się w ciągu pięciu dni Szczytu (6-10 grudnia 2021 r.). W tych dniach Polska stała światową stolicą debaty o przyszłości przestrzeni cyfrowej.

Rozmawialiśmy o najważniejszych kwestiach związanych z zarządzaniem internetem - od regulacji platform, poprzez rolę cyfryzacji w warunkach pandemii i wpływ na rozwój gospodarczy świata, cyberbezpieczeństwo i prawa użytkowników w sieci.

Debaty i dyskusje były podzielone na siedem ścieżek wysokiego szczebla. Ich podsumowanie także jest już dostępne.

W sumie w katowickim IGF 2021 wzięło udział 10300 osób ze 175 krajów i wszystkich kontynentów, z czego 2700 osobiście pojawiło się w Międzynarodowym Centrum Kongresowym w Katowicach. Pozostali dołączyli online.

Było z nami blisko 200 ministrów z całego świata, parlamentarzystów i innych liderów wysokiego szczebla z sektora prywatnego, społeczeństwa obywatelskiego, społeczności technicznej, agencji ONZ i innych organizacji międzynarodowych.

Szczyt Cyfrowy ONZ – IGF 2021 w Polsce to ponad 15 tysięcy połączeń, 50 tysięcy interakcji społecznych z hashtagiem #IGF2021 i z zasięgiem 5 milionów osób oraz ponad 20 tysięcy wyświetleń sesji online.

„W tegorocznej edycji IGF wzięło udział ponad 140 krajowych, regionalnych i młodzieżowych inicjatyw IGF (NRI). Świadczy to o lokalnym, integracyjnym i wielostronnym charakterze dialogu internetowego - powiedziała Francesca Maria Spatolisano, asystenta sekretarza generalnego ds. koordynacji polityki i spraw międzyagencyjnych w Departamencie Spraw Gospodarczych i Społecznych ONZ. - W ciągu całego tygodnia w Forum uczestniczyło 39 zdalnych, lokalnych hubów z różnych krajów - od Wybrzeża Kości Słoniowej, Demokratycznej Republiki Konga, Ghany, Libii, Nigerii, Sudanu, Tanzanii, Ugandy i Zambii w regionie Afryki, przez Boliwię, Kolumbię, Haiti i Wenezuelę w Ameryce Łacińskiej, po Malezję i Indie w Azji” – dodała.

Kawa i pączki

O tym, że było to udane wydarzenie świadczą nie tylko merytoryczne podsumowania, ale także to, co działo się na miejscu - pomiędzy dyskusjami.

I tak – uczestnicy Szczytu Cyfrowego ONZ w Katowicach wypili 380 kg kawy i zaparzyli 21 tysięcy torebek herbaty. Wszystko to zagryźli ponad 12 tysiącami pączków. Serwowane menu było oczywiście zdecydowanie bardziej urozmaicone. W trakcie serwowanego codziennie lunchu goście Szczytu mogli wybierać spośród potraw kuchni azjatyckiej, amerykańskiej i oczywiście polskiej (w tym, rzecz jasna, śląskiej).

Panele dyskusyjne odbywały się w 32 salach konferencyjnych, w których zainstalowaliśmy ponad 2200 odbiorników do tłumaczenia. Montaż całego niezbędnego sprzętu zajął cztery dni. Szczyt obsługiwało, w tym dbało o bezpieczeństwo uczestników, 900 osób.

Polska po raz pierwszy była gospodarzem Szczytu Cyfrowego ONZ – wydarzenie wspólnie z ONZ zorganizowała Kancelaria Prezesa Rady Ministrów, za co odpowiedzialny był Krzysztof Szubert, pełnomocnik RP ds. Szczytu Cyfrowego ONZ - IGF 2021.

Kolejna, 17. edycja IGF odbędzie się w Etiopii.

Więcej informacji o Szczycie Cyfrowym ONZ w Katowicach na https://www.gov.pl/igf2021.

Obejrzyj:

· relacja z pierwszego dnia Szczytu: https://youtu.be/xkfmIl366YQ