Polityka i społeczeństwo

MRiT pomoże przedsiębiorcom waloryzować kontrakty w zamówieniach publicznych (komunikat)

28.06.2022, 12:45aktualizacja: 28.06.2022, 13:26

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Opracowywane w resorcie rozwoju i technologii rozwiązania to efekt szerokich konsultacji, jakie MRiT prowadziło z przedstawicielami organizacji przedsiębiorców, zamawiającymi i ekspertami. Pomogą one m.in. podnieść limity waloryzacyjne przyjęte w zawartych już umowach oraz wprowadzić klauzule waloryzacyjne do umów nieobjętych wcześniej obowiązkiem ich wprowadzenia.

Na skutek inwazji rosyjskiej na Ukrainę przedsiębiorcy stanęli przed problemem nagłego wzrostu cen materiałów i surowców. Wpływa to na obniżenie rentowności zawartych kontraktów w procesie udzielania zamówień publicznych.

"W Ministerstwie Rozwoju i Technologii pracujemy nad przepisami, które wobec nadzwyczajnej sytuacji związanej z wzrostami cen wywołanymi putinflacją pomogą przedsiębiorcom w zachowaniu rentowności zawartych kontraktów i w konsekwencji w ich terminowej realizacji. Podobnie jak miało to miejsce w przypadku epidemii COVID-19, chcemy szybko i sprawnie dostarczyć uczestnikom rynku zamówień publicznych, w tym szczególnie przedsiębiorcom należących do sektora MŚP, odpowiednie wsparcie" – zapowiada minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

I dodał: Zmiany, które wprowadzimy, będą dotyczyć wszystkich kategorii umów, tzn. usług, dostaw i robót budowlanych. By móc rozszerzyć katalog umów, znowelizujemy ustawę prawo zamówień publicznych. Z kolei wiceminister rozwoju i technologii Olga Semeniuk podkreśliła, że konieczne jest rozdzielenie dwóch okresów – przed 1 stycznia 2021 r., kiedy prawo nie przewidywało obowiązku uwzględniania w umowie klauzuli waloryzacyjnej i po tym dniu, gdy dla pewnych kategorii umów taki obowiązek istnieje.

Opracowywany w resorcie rozwoju i technologii projekt ma charakter specustawy, uzupełniającej istniejące regulacje o przepisy dodatkowo gwarantujące możliwość zmian umowy w obecnej sytuacji rynkowej.

"Dla umów zawartych przed 1 stycznia 2021 r. wprowadzimy możliwość wprowadzenia klauzul waloryzacyjnych. Natomiast w przypadku tych zawartych po 1 stycznia 2021 r. przygotowane przez nas przepisy pozwolą, po spełnieniu określonych przesłanek, podnieść limity waloryzacyjne przyjęte w zawartych już umowach" – tłumaczy wiceminister Olga Semeniuk.

W umowach zawartych przed 1 stycznia 2021 r., w sytuacji gdy wykonawca wykaże zamawiającemu realny wpływ zmiany cen materiałów lub kosztów na koszt realizacji zamówienia, zamawiający w porozumieniu z wykonawcą będą mogli zmienić umowę.

Zrobią to albo waloryzując wynagrodzenie wykonawcy z zachowaniem rozkładu ryzyk pomiędzy stronami 50% na 50% albo zmieniając zakres świadczenia albo termin wykonania umowy lub jej części, lub czasowo zawieszając wykonanie umowy lub jej części.

Projekt nie przewiduje „automatycznej” lub obligatoryjnej waloryzacji. W każdym przypadku będzie badany wpływ aktualnych warunków rynkowych na koszt realizacji danego zamówienia. W przypadku stwierdzenia takiego wpływu waloryzacja wynagrodzenia będzie jedną z dopuszczalnych możliwości zmiany umowy.

Nowelizacja ustawy – Prawo zamówień publicznych

Zainicjowana w MRiT nowelizacja prawa zamówień publicznych ma usprawnić systemowo proces realizacji przyszłych umów, a w szczególności ograniczyć problem braku w umowach stosownych klauzul waloryzacyjnych. Zamieszczanie w zawieranych umowach klauzul waloryzacyjnych ograniczy spory pomiędzy stronami umów na tle waloryzacji wynagrodzeń wykonawców.

Zmiana będzie polegać na rozszerzeniu katalogu umów objętych obowiązkiem wprowadzenia klauzuli waloryzacyjnej o umowy na dostawy oraz umowy na roboty budowlane i usługi zawarte na okres dłuższy niż 6 miesięcy (obecnie jest to 12 miesięcy).

Zmiany w skrócie

Waloryzacja wynagrodzeń i zmiany kontraktów

Możliwość podwyższenia wynagrodzenia ponad stawkę waloryzacyjną i kontraktu.

Rozszerzenie obowiązku zawierania klauzul waloryzacyjnych powyżej 6 miesięcy (dawniej 12m) oraz objęcia obowiązkiem dostaw (dziś roboty i usługi).

Przy braku klauzuli możliwość jej wprowadzenia.

Waloryzacja wynagrodzeń i zmiany kontraktów

Wskazujemy wyraźną podstawę do waloryzacji w przypadku braku klauzuli w umowie.

Wprowadzamy różne sposoby zmian kontraktów poprzez np.

ograniczenie zakresu umowy

zmianę terminu

czasowe zawieszenie umowy

Nie wprowadzamy obligatoryjnej waloryzacji