Polityka i społeczeństwo

Konferencja „Connect Poland Prize” w Lubelskim Parku Naukowo-Technologicznym

08.09.2022, 22:52aktualizacja: 03.10.2022, 16:50

Fot. lubelskie.pl
W czwartek 8 września br. odbyła się konferencja w Lubelskim Parku Naukowo-Technologicznym SA. Spotkanie dotyczyło projektu pn. „Connect Poland Prize” w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020.

Realizacja projektu „Connect Poland Prize” ma przyczynić się do rozwoju innowacyjnych technologii na terenie Polski i w szczególności województwa lubelskiego, a także pozwolić na rozwój sektora małych i średnich przedsiębiorstw na terenie województwa i podnieść atrakcyjność inwestycyjną regionu.

Do programu mogli zgłaszać się pomysłodawcy działający w obszarach takich jak Przemysłowy Internet Rzeczy, biogospodarka czy biotechnologia farmaceutyczna, ale również podmioty, których rozwiązania wpisują się w zakres Krajowych Inteligentnych Specjalizacji.

Wśród pomysłów biznesowych zgłoszonych do programu pojawiły się m.in.: aplikacja monitorująca stan zdrowia, analityczne oprogramowanie umożliwiające inspekcję instalacji fotowoltaicznych przy użyciu drona i system do prowadzenia audytów energetycznych w warunkach terenowych.

W ramach realizacji projektu startup może otrzymać wsparcie finansowe w wysokości do 300 tys. zł bez konieczności zapewniania wkładu własnego. Ponadto przedsiębiorcy otrzymują wsparcie eksperckie oraz możliwość pozyskania inwestorów i partnerów biznesowych.

Projekt „Connect Poland Prize” jest realizowany od 1 maja 2021 r. do 31 października 2023 r. w ramach Programu Operacyjnego Inteligentny Rozwój 2014-2020. Wartość projektu wynosi ponad 10 mln zł, zaś wartość dofinasowania to blisko 9,7 mln zł.

Źródło informacji: Serwis Samorządowy PAP

Data publikacji 08.09.2022, 22:52