Zdrowie i styl życia

VII Kongres Patient Empowerment „Pacjent - Partner - Przyszłość”

21.04.2023, 10:32aktualizacja: 21.04.2023, 10:47

Instytut Komunikacji Zdrowotnej
Instytut Komunikacji Zdrowotnej zaprasza na VII Kongres Patient Empowerment, który w tym roku odbędzie się pod hasłem „Pacjent - Partner - Przyszłość”.

Już 25 i 26 kwietnia w Warszawie w Centrum Konferencyjnym Kopernik odbędzie się spotkanie z organizacjami pacjentów, wybitnymi ekspertami w dziedzinie medycyny, farmakoekonomii, badań klinicznych i decydentów odpowiedzialnych za kształt systemu ochrony zdrowia.

Gośćmi VII Kongresu Patient Empowerment będą m.in. Minister Maciej Miłkowski, dr Paloma Cuchi z Biura WHO Polska, Rzecznik Praw Pacjenta - minister Bartłomiej Chmielowiec, prof. Brygida Kwiatkowska, prof. Przemysław Mitkowski, prof. Anna Bieleńska-Latos, prof. Grażyna Rydzewska, prof. Konrad Rejdak, prof. Tomasz Targowski, prof. Adam Maciejczyk, poseł Barbara Dziuk i wielu innych wybitnych ekspertów oraz organizacji pacjentów.

Kongres Patient Empowerment 2023 to dwa zróżnicowane merytorycznie dni, podczas których poruszonych zostanie wiele ważnych tematów bliskich pacjentom z chorobami przewlekłymi.

Pierwszego dnia:

• Omówione będą wyzwania zdrowotne z punktu widzenia pacjenta w różnych obszarach systemowych.

• Uczestnicy przyjrzą się onkologii, medycynie personalizowanej, przyszłości diagnostyki, strategiom budującym kapitał zdrowotny i ekonomiczny, pogłębiającym się nierównościom w zdrowiu, między innymi w kontekście starzejącego się społeczeństwa i błyskawicznego postępu technologicznego oraz sztucznej inteligencji mającej wpływ na edukację zdrowotną.

• Eksperci sprawdzą, czy sztuczna inteligencja i najnowsze technologie wejdą z pacjentem do gabinetu lekarza.

• Premierowo zaprezentowany zostanie także raport dotyczący wykorzystania mediów społecznościowych w zakresie zdrowia publicznego. Pogłębiona analiza pt. „WEBHealth Impact” powstała pod kierownictwem prof. CMKP, Mateusza Jankowskiego na zlecenie organizacji WELLCOMM. Uczestnicy Kongresu sprawdzą zatem w premierowej dyskusji, czy lekarz i pacjent muszą mieć konto na TikToku, żeby dbać o zdrowie i efektywną komunikację zdrowotną.

• W cyklu „Jeden na Jeden” będzie można wysłuchać rozmów liderów organizacji pacjentów z wybranymi przez nich ekspertami.

• W pierwszej połowie dnia w kuluarach Kongresu będzie nagrywane specjalne wydanie audycji radiowych! „Pacjent Na Fali” - to niepowtarzalny projekt, który kreować może współnie z organizatorami każdy uczestnik wydarzenia!

Drugi dzień współtworzony będzie razem z Polskim Towarzystwem Neurologicznym i otwarty zostanie ramię w ramię z prof. Konradem Rejdakiem, prezesem PTN.

Każda debata 26 kwietnia to inna ścieżka pacjenta cierpiącego na choroby neurologiczne, dlatego też uczestnicy przyjrzą się w wąskim gronie ekspertów aktualnej problematyce systemowo-zdrowotnej w stwardnieniu rozsianym, chorobach rzadkich, migrenie czy udarach mózgu. Spróbują oni poznać tajemnice mózgu i porozmawiają o zdrowiu psychicznym. Będą z nimi najważniejsi eksperci obszaru neurologii, która staje się priorytetem państwa.

Instytut Komunikacji Zdrowotnej (2)

Spotkanie odbędzie się w „Koperniku” już w przyszłym tygodniu! Organizatorzy wierzą, że #zdrowie to nie #secretproject, tylko #współpraca! Dlatego liczą na możliwość spotkania z Państwem w czasie tego wydarzenia i owocny networking zdrowotny.

Bezpłatna rejestracja uczestników i program: https://patientempowerment.pl/

Kongres został objęty patronatem honorowym Ministra Zdrowia i Rzecznika Praw Pacjenta.

KONTAKT:

Instytut Komunikacji Zdrowotnej