Znamy nazwiska uczestników 2. Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego na Instrumentach Historycznych

14.07.2023, 10:28aktualizacja: 14.07.2023, 10:43

NIFC (1)
Jury eliminacji do 2. Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego na Instrumentach Historycznych w składzie: Lech Dudzik, Tobias Koch, Janusz Olejniczak, Ewa Pobłocka oraz Wojciech Świtała zakwalifikowało do konkursu głównego 35 osób z 14 krajów. Uczestnicy zostali wyłonieni spośród 84 kandydatów, którzy zgłosili swoje aplikacje.

Najliczniej w konkursie reprezentowane będą Japonia – 10 uczestników, Polska – 6 uczestników oraz Włochy – 4 uczestników.

Po dwie osoby zostały zakwalifikowane z Chin, Korei Południowej, Stanów Zjednoczonych oraz Rosji, zaś po 1 z Australii, Austrii, Francji, Hiszpanii, Kanady, Niemiec i Węgier.

Pełna lista uczestników Konkursu znajduje się na stronie Konkursu.

Druga edycja Międzynarodowego Konkursu Chopinowskiego na Instrumentach Historycznych odbędzie się w dniach 5-15 października 2023 w Filharmonii Narodowej w Warszawie.

Harmonogram Konkursu, podobnie jak w przypadku pierwszej edycji, przewiduje trzy etapy: pierwszy i drugi to recitale solowe, których repertuar – oprócz dzieł Chopina – będzie obejmował wybrane utwory Johanna Sebastiana Bacha, Wolfganga Amadeusza Mozarta, a także polonezy polskich kompozytorów tworzących w pierwszej połowie XIX wieku.

W trzecim etapie sześciu finalistów wykona wybrane przez siebie utwory Chopina z orkiestrą. Towarzyszyć im będzie {oh!} Orkiestra Martyny Pastuszki.

Pianistów oceniać będzie międzynarodowe jury w składzie Paolo Giacometti, Yves Henry, Tobias Koch, Vaclav Luks, Janusz Olejniczak, Olga Paschenko, Ewa Pobłocka, Andreas Staier oraz Wojciech Światała.

Uczestniczący w konkursie pianiści będą mieli do dyspozycji fortepiany historyczne z kolekcji Instytutu Chopina (Erard z 1838, 1849 i 1855, Pleyel z 1848 i 1854, Broadwood z 1843), kopie instrumentów z epoki oraz instrumenty udostępnione przez zaprzyjaźnione kolekcje europejskie.

Więcej informacji na stronie: https://iccpi.pl/pl/

Źródło informacji: NIFC

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE