Polityka i społeczeństwo

MRiT: Firma Bezpieczna Cyfrowo – nowy program wzmacniania cyberbezpieczeństwa w MŚP (komunikat)

12.07.2023, 21:34aktualizacja: 14.07.2023, 13:10

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Rozwój kompetencji cyfrowych wśród polskich przedsiębiorców, podniesienie poziomu ochrony sieciowej w sektorze MŚP i stabilności obrotu gospodarczego w kraju, a także upowszechnienie i wdrożenie nowego standardu cyberbezpieczeństwa w firmach - to tylko niektóre korzyści programu Firma Bezpieczna Cyfrowo. Właśnie ruszył jego pilotaż.

W obliczu rosnącej liczby cyberataków bezpieczeństwo cyfrowe staje się coraz większym wyzwaniem dla przedsiębiorstw, dlatego razem z NASK i Ministerstwem Cyfryzacji uruchomiliśmy pilotaż dla programu Firma Bezpieczna Cyfrowo.

"Uruchomienie programu to ważny krok w kierunku zwiększenia świadomości i ochrony przedsiębiorstw w obszarze cyberbezpieczeństwa. Chcemy pomóc polskim przedsiębiorcom w budowaniu silnych fundamentów cyfrowej ochrony, tak, aby mogli działać w bezpiecznym środowisku i skutecznie odpowiadać na zagrożenia związane z cyberprzestępczością" - zaznacza minister Waldemar Buda.

"Jestem przekonana, że dzięki Programowi Firma Bezpieczna Cyfrowo podniesiemy świadomość przedsiębiorców i umocnimy ochronę przed rosnącymi zagrożeniami w cyberprzestrzeni, W ten sposób zabezpieczymy przedsiębiorstwa przed potencjalnymi stratami i utratą zaufania klientów" – dodaje wiceminister Olga Semeniuk-Patkowska.

Cele programu Firma Bezpieczna Cyfrowo

- Rozwój kompetencji cyfrowych wśród polskich przedsiębiorców, ze szczególnym uwzględnieniem cyberbezpieczeństwa.

- Podniesienie poziomu bezpieczeństwa MŚP oraz stabilności obrotu gospodarczego w Polsce.

- Upowszechnienie i wdrożenie nowego standardu cyberbezpieczeństwa w firmach.

Program Firma Bezpieczna Cyfrowo

To program certyfikacji w obszarze cyberbezpieczeństwa skierowany do małych i średnich przedsiębiorstw.

3 etapy programu:

- Diagnoza – weryfikacja stanu cyberbezpieczeństwa i umiejętności cyfrowych firmy poprzez ankietę

- Edukacja na temat bezpieczeństwa cyfrowego i usług cyfrowych – ocena dobrych i słabszych stron firmy i opis zadań do wykonania w formie personalizowanego poradnika.

- Doskonalenie – na podstawie zadań opisanych w poradniku przedsiębiorca dokonuje zmian i wprowadza zabezpieczenia w swojej firmie.

Przedsiębiorca, po wprowadzeniu niezbędnych zmian, zgłasza gotowość do certyfikacji do Jednostki Certyfikującej NASK. Firma uzyskuje certyfikat Firmy Bezpiecznej Cyfrowo i prawo publicznego posługiwania się odpowiednim oznaczeniem.

Udział w programie jest bezpłatny. Daje przedsiębiorcom możliwość uzyskania prestiżowego polskiego certyfikatu, który potwierdzi bezpieczeństwo oraz kompetencje cyfrowe firmy.

Chcesz wziąć udział w pilotażu? Wejdź na: https://firmabezpiecznacyfrowo.pl/diagnoza/ i wypełnij ankietę diagnozy. Co zyskasz dzięki programowi?

- Lepiej zabezpieczysz przedsiębiorstwo przed cyberzagrożeniami i atakami z internetu.

- Zweryfikujesz, czy w firmie stosowane są podstawowe zasady cyberbezpieczeństwa.

- Wprowadzisz bezpieczne hasła i niezbędne rejestry sprzętu i oprogramowania.

- Dowiesz się więcej o bezpiecznym korzystaniu z usług chmurowych.

- Zadbasz o firmowe usługi elektroniczne – zwiększysz ochronę przed spamem i próbami wyłudzenia.

- Dowiesz się, jak korzystać prawidłowo ze środków identyfikacji elektronicznej, np. profilu zaufango i aplikacji mObywatel.

- Poznasz szerzej e-usługi administracji publicznej.

- Uzyskasz Certyfikat Firmy Bezpiecznej Cyfrowo.

Więcej informacji o Programie znajdziesz na: https://firmabezpiecznacyfrowo.pl/organizatorzy/

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy Prawo prasowe. (PAP)

kom/ maja/

Data publikacji 12.07.2023, 21:34