Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Chyba nikt nie lubi gotować na wakacjach – to normalne, w końcu wyjeżdżamy, by odpocząć, a nie po to, by spędzać czas w kuchni. Dlatego też restauracje w miejscowościach turystycznych cieszą się w sezonie większym obłożeniem. To oczywista oczywistość, ale czy wiadomo, jak duża jest obecnie skala tego zjawiska? Pyszne.pl zbadało to z pomocą wewnętrznych danych ich serwisu. Wzięli pod uwagę wszystkie rodzaje zamówień (odbiór osobisty i dostawa) w siedmiu dużych miejscowościach turystycznych: w górach (Zakopane, Karpacz, Szklarska Poręba), nad morzem (Kołobrzeg, Świnoujście) i na Mazurach (Giżycko, Ełk). Jakie wyniki otrzymali?
● Szusowanie na nartach czy wędrówki po szczytach? Po porównaniu liczby zamówień w okresie wakacyjnym (lipiec – sierpień) do miesięcy zimowych (styczeń – luty) organizator badania ma pewność – Polacy wolą góry zimą!
- W Szklarskiej Porębie w okresie zimowym liczba zamówień wzrosła w porównaniu z latem o 21 proc.
- W Karpaczu zimowych zamówień było o 19 proc. więcej w stosunku do lata.
- W Zakopanem – już tylko o 8 proc. Zakopane jako jedyne cieszy się podobną popularnością zarówno zimą, jak i latem.
● Pięknie ulokowane Giżycko to serce Mazur, które… zimą zapada w sen.
- W lecie liczba zamówień w tym mieście jest większa aż o 73 proc. niż zimą.
- W Ełku w lipcu i sierpniu lokalne restauracje cieszą się zainteresowaniem większym o 16 proc. niż zimą (styczeń i luty).
● Pustki nad Bałtykiem? Na pewno nie w Kołobrzegu i Świnoujściu.
- W Kołobrzegu w lipcu i sierpniu zamówień jest więcej o 41 proc. niż zimą.
- W Świnoujściu z kolei liczba zamówień rośnie o 33 proc.
● Jakie potrawy królują w badanych miejscowościach w czasie sezonu? Wciąż odwiedzający zamawiają najwięcej pizzy i kebabów, ale to oczywiście niejedyne popularne potrawy, które dostarczali latem kurierzy Pyszne.pl.
- W Zakopanem, które turyści chętnie odwiedzają zarówno latem, jak i zimą, dużym zainteresowaniem cieszy się burger.
- W Świnoujściu hitem jest… rosół. W rankingach wyprzedził nawet kebaby, a ustąpił pola jedynie pizzy i burgerom.
- W Ełku drugim najchętniej zamawianym posiłkiem jest placek po węgiersku. To o tyle ciekawe, że przy analizie danych Pyszne.pl w ujęciu całej Polski potrawa ta nie znajduje się nawet w gronie dziesięciu najchętniej zamawianych dań. W Ełku muszą robić wspaniałe placki.
O Just Eat Takeaway.com
Pyszne.pl należy do grupy Just Eat Takeaway.com (LSE: JET, AMS: TKWY) – wiodącego serwisu na światowym rynku zamawiania jedzenia online. Mająca siedzibę w Amsterdamie firma koncentruje się na łączeniu konsumentów i partnerów za pośrednictwem swoich platform. Dzięki współpracy z 679 tys. partnerów Just Eat Takeaway.com oferuje konsumentom szeroki wybór dań i produktów, zarówno jeśli chodzi o zamawianie posiłków z restauracji, jak i o sprzedaż artykułów spożywczych. Just Eat Takeaway.com szybko stał się wiodącym serwisem na rynku dostaw żywności online działającym w Stanach Zjednoczonych, Wielkiej Brytanii, Niemczech, Holandii, Kanadzie, Australii, Austrii, Belgii, Bułgarii, Danii, we Francji, w Irlandii, Izraelu, we Włoszech, w Luksemburgu, Nowej Zelandii, Polsce, Słowacji, Hiszpanii i Szwajcarii.
Najnowsze informacje można znaleźć na naszej stronie internetowej oraz na naszych profilach w serwisach LinkedIn i Twitter.
KONTAKT:
Daniel Harasim
Senior PR Consultant | KPlus Agency
e-mail: dharasim@kplus.agency
tel. +48 603 944 013
Więcej informacji: www.pyszne.pl
Źródło informacji: Pyszne.pl
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 05.09.2023, 08:00 |
Źródło informacji | Pyszne.pl |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
A refreshing symphony with PGI Syracuse Lemon
- 25.07.2025, 15:48
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: GlobeNewswire
-
Image
5 zasad postu przerywanego
Post przerywany stał się jedną z najskuteczniejszych i najczęściej wybieranych metod poprawy zdrowia, wspierania procesu odchudzania oraz kontroli masy ciała. Ta starożytna praktyka, którą współczesna nauka potwierdziła swoimi badaniami, oferuje nie tylko możliwość redukcji wagi, ale także szereg korzyści metabolicznych i zdrowotnych. BeKeto od lat specjalizuje się w edukacji na temat diety ketogenicznej i wszystkich towarzyszących jej zagadnień żywieniowych. Jednym z popularniejszych z nich bezdyskusyjnie jest intermittent fasting, czyli post przerywany - jak wdrożyć go w życie? Specjaliści BeKeto przedstawiają 5 najważniejszych zasad wdrożenia postu przerywanego w życie.- 24.07.2025, 12:30
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: BeKeto
-
Image
Męska stylizacja na nowo - BaByliss prezentuje trymer X-BLADE
Lato to moment, w którym wielu mężczyzn odświeża swój wygląd. Zmienia garderobę, fryzurę, a często też podejście do pielęgnacji. To właśnie teraz na rynku debiutuje X-BLADE od BaByliss - trymer zaprojektowany z myślą o tych, którzy cenią precyzję, mobilność i nowoczesny styl.- 22.07.2025, 09:51
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: BaByliss
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ