Polityka i społeczeństwo

MRiT: polsko – koreańskie rozmowy gospodarcze (komunikat)

13.09.2023, 14:54aktualizacja: 13.09.2023, 14:55

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Relacje gospodarcze pomiędzy Polską a Republiką Korei były głównym tematem spotkania ministra rozwoju i technologii Waldemara Budy z ministrem ds. handlu w Ministerstwie Handlu, Przemysłu i Energii Republiki Korei Dukgeun Ahn. Rozmowy toczyły się dzisiaj w MRiT.

"Relacje polityczno-gospodarcze między Polską a Koreą są najlepsze od lat. O naszym strategicznym partnerstwie świadczy dynamicznie rosnąca wymiana handlowa, inwestycje koreańskie w Polsce oraz pogłębiona współpraca w sektorze obronnym" – mówi minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

Podczas dzisiejszego spotkania rozmawiano o dalszym rozwoju współpracy gospodarczej. W ostatnich latach dwustronna współpraca rozwija się dynamicznie na wielu płaszczyznach, w tym w sektorze obronności, gdzie Polska zawarła kontrakty na zakup koreańskiego uzbrojenia. Strona polska liczy na pogłębienie współpracy przemysłów obronnych z obu państw. Koreańskie firmy zainteresowane są także współpracą w sektorze infrastruktury i energetyki. Polsce zależy na przyspieszeniu procedury otwarcia koreańskiego rynku dla wieprzowiny z Polski.

"Republika Korei jest największym inwestorem azjatyckim w Polsce. Zainteresowanie naszym krajem wśród koreańskich przedsiębiorców wynika w dużej mierze z wysokich kompetencji naszych specjalistów, dostępu do poddostawców czy działania wielu centrów innowacji. Dzięki współpracy inwestycyjnej Polska ma szansę na przyspieszenie procesów industrializacji i stanie się centrum przemysłowym Europy" - dodaje szef MRiT.

Polsko- koreańskie relacje handlowe

W ostatnich latach polsko-koreańskie obroty handlowe dynamicznie rosły i osiągnęły rekordową wartość nieco ponad 10 mld USD.

Wg danych GUS za 2022 r. polski eksport do Korei nieznaczenie się zmniejszył (2,4% rok do roku) i wyniósł 896,9 mln USD, z kolei import zwiększył się (17,6% rok do roku) i wyniósł 9 118,8 mln USD.

Koreańskie inwestycje w Polsce koncentrują się w branżach: motoryzacyjnej i elektromobilności (przede wszystkim sektor środków transportu oraz produkcji baterii), elektronicznej i elektrotechnicznej. Dzięki inwestycjom koreańskimi, Polska stała się jednym z wiodących producentów baterii litowo-jonowych w Europie i na świecie.

maja/ pad/

Data publikacji 13.09.2023, 14:54