Pobierz materiał i Publikuj za darmo
![SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP](/sites/default/files/styles/open_article_750/public/2023-10/1_0_9.jpg?itok=9QXpifhg)
Żywienie pozajelitowe polega na dostarczaniu wszystkich składników odżywczych drogą dożylną. Dla każdego pacjenta - w warunkach aseptycznych apteki szpitalnej - jest indywidualnie przygotowana mieszanina zawierająca substancje odżywcze o ściśle zaplanowanym składzie.
Żywienie pozajelitowe jest złożonym sposobem leczenia przeznaczonym dla chorych m.in.: po rozległych operacjach jelit, z powikłaniami pooperacyjnymi przewodu pokarmowego, z chorobami zapalnymi jelit oraz dla pacjentów z niewydolnością przewodu pokarmowego, u których żywienie w sposób naturalny jest niemożliwe lub niewystarczające do utrzymania ich przy życiu.
Obecnie w Polsce około 1200 dorosłych pacjentów i około 240 dzieci wymaga długotrwałego żywienia pozajelitowego.
40 lat temu po raz pierwszy w Polsce profesor Marek Pertkiewicz i doktor Krystyna Majewska - przy dużym wsparciu profesora Bruna Szczygła - zastosowali program domowego żywienia pozajelitowego, który okazał się sukcesem i stosowany jest do dziś.
Dzięki temu, że żywienie pozajelitowe może być prowadzone w domu pacjent może kontynuować pracę zawodową, wyjeżdżać na wakacje i pełnić wszystkie role społeczne.
W 1983 roku w Szpitalu Klinicznym przy ul. Banacha, ówczesnej Akademii Medycznej, prof. Marek Pertkiewicz uratował życie pierwszych pacjentów dzięki metodzie żywienia pozajelitowego w domu. W 2003 roku w SP Szpitalu Klinicznym im. prof. W. Orłowskiego, CMKP powołano Oddział Kliniczny Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego. Kierownikiem kliniki został profesor Pertkiewicz, który wspólnie ze swoim zespołem prowadził kompleksową terapię żywieniową pacjentów.
Po śmierci profesora Marka Pertkiewcza kierownikiem Kliniki został profesor Jacek Sobocki.
„Leczenie żywieniowe pacjenta w domu jest połączeniem najnowszej wiedzy naukowej z wysokim stopniem sztuki lekarskiej. Na ten złożony system leczenia składa się: kompleksowe leczenie z idealnym dopasowaniem składu mieszaniny odżywczej przez lekarza, profesjonalna opieka pielęgniarek i dietetyków, przygotowanie mieszanin przez farmaceutę oraz złożona logistyka - podkreśla prof. Jacek Sobocki, kierownik Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego CMKP. - Nasza pracownia jest jedną z największych w kraju. Każdego dnia setki pacjentów w Polsce żyją dzięki przygotowanemu przez nas żywieniu pozajelitowemu” - dodaje prof. Sobocki.
W programie jubileuszu w części oficjalnej zaplanowano przemówienia zaproszonych gości, uroczystą dekorację zasłużonych w dziedzinie leczenia żywieniowego oraz odsłonięcie tablicy upamiętniającej profesora Marka Pertkiewicza i jego osiągnięcia. Po uroczystej gali odbędzie się spotkanie dyskusyjne z udziałem pacjentów, ekspertów, decydentów i pozostałych uczestników, będzie to doskonała okazja do wymiany doświadczeń oraz określenia dalszych kierunków rozwoju leczenia żywieniowego.
Źródło informacji: SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 03.10.2023, 10:24 |
Źródło informacji | SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Poczuj miętę do latania – PLL LOT z wyjątkową ofertą promocyjną, nie tylko dla zakochanych
- Polskie Linie Lotnicze LOT przygotowały walentynkową promocję, która zaprasza do odkrywania Polski i Europy.
- Narodowy przewoźnik uruchomił akcję promocyjną, w ramach której podróżni będą mogli skorzystać ze specjalnego kodu zniżkowego, obejmującego wszystkie loty krótkodystansowe oraz krajowe z regularnej siatki połączeń LOT-u.
- Oferta będzie dostępna dla podróżnych w okresie 12-14 lutego 2024 r., dla wszystkich rezerwacji założonych na minimum dwie dorosłe osoby.- 12.02.2025, 15:10
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PLL LOT
-
Image
Golden Delicious - złoty pyszny, a skromny
Golden Delicious to jedna z najpopularniejszych odmian jabłek na świecie. Wybitnie deserowa, dostępna przez cały rok. Polecana przez sadowników i dietetyków w myśl maksymy „Jedno jabłko dziennie trzyma lekarza z dala ode mnie”. Bogactwo odmianowe wyróżnia polskie sadownictwo. Cieszy również fakt, że coraz więcej Polaków je jabłka regularnie [Kantar Polska, styczeń 2025].- 12.02.2025, 14:19
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Towarzystwo Rozwoju Sadów Karłowych
-
Image
Prezes Fundacji Udaru Mózgu: kompleksowo wspieramy pacjentów po udarze PAP
Osoby, które przeszły udar mózgu, oraz ich rodziny mogą liczyć na nasze wsparcie – zarówno w zakresie organizacji leczenia i rehabilitacji, jak i w walce o systemowe zmiany w opiece nad pacjentami – przekazał dr Włodzimierz Dłużyński, prezes Fundacji Udaru Mózgu. Podkreślił, że kluczowe jest stworzenie kompleksowego modelu opieki nad osobami po udarze.- 12.02.2025, 12:28
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ