Pobierz materiał i Publikuj za darmo

Żywienie pozajelitowe polega na dostarczaniu wszystkich składników odżywczych drogą dożylną. Dla każdego pacjenta - w warunkach aseptycznych apteki szpitalnej - jest indywidualnie przygotowana mieszanina zawierająca substancje odżywcze o ściśle zaplanowanym składzie.
Żywienie pozajelitowe jest złożonym sposobem leczenia przeznaczonym dla chorych m.in.: po rozległych operacjach jelit, z powikłaniami pooperacyjnymi przewodu pokarmowego, z chorobami zapalnymi jelit oraz dla pacjentów z niewydolnością przewodu pokarmowego, u których żywienie w sposób naturalny jest niemożliwe lub niewystarczające do utrzymania ich przy życiu.
Obecnie w Polsce około 1200 dorosłych pacjentów i około 240 dzieci wymaga długotrwałego żywienia pozajelitowego.
40 lat temu po raz pierwszy w Polsce profesor Marek Pertkiewicz i doktor Krystyna Majewska - przy dużym wsparciu profesora Bruna Szczygła - zastosowali program domowego żywienia pozajelitowego, który okazał się sukcesem i stosowany jest do dziś.
Dzięki temu, że żywienie pozajelitowe może być prowadzone w domu pacjent może kontynuować pracę zawodową, wyjeżdżać na wakacje i pełnić wszystkie role społeczne.
W 1983 roku w Szpitalu Klinicznym przy ul. Banacha, ówczesnej Akademii Medycznej, prof. Marek Pertkiewicz uratował życie pierwszych pacjentów dzięki metodzie żywienia pozajelitowego w domu. W 2003 roku w SP Szpitalu Klinicznym im. prof. W. Orłowskiego, CMKP powołano Oddział Kliniczny Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego. Kierownikiem kliniki został profesor Pertkiewicz, który wspólnie ze swoim zespołem prowadził kompleksową terapię żywieniową pacjentów.
Po śmierci profesora Marka Pertkiewcza kierownikiem Kliniki został profesor Jacek Sobocki.
„Leczenie żywieniowe pacjenta w domu jest połączeniem najnowszej wiedzy naukowej z wysokim stopniem sztuki lekarskiej. Na ten złożony system leczenia składa się: kompleksowe leczenie z idealnym dopasowaniem składu mieszaniny odżywczej przez lekarza, profesjonalna opieka pielęgniarek i dietetyków, przygotowanie mieszanin przez farmaceutę oraz złożona logistyka - podkreśla prof. Jacek Sobocki, kierownik Katedra i Klinika Chirurgii Ogólnej i Żywienia Klinicznego CMKP. - Nasza pracownia jest jedną z największych w kraju. Każdego dnia setki pacjentów w Polsce żyją dzięki przygotowanemu przez nas żywieniu pozajelitowemu” - dodaje prof. Sobocki.
W programie jubileuszu w części oficjalnej zaplanowano przemówienia zaproszonych gości, uroczystą dekorację zasłużonych w dziedzinie leczenia żywieniowego oraz odsłonięcie tablicy upamiętniającej profesora Marka Pertkiewicza i jego osiągnięcia. Po uroczystej gali odbędzie się spotkanie dyskusyjne z udziałem pacjentów, ekspertów, decydentów i pozostałych uczestników, będzie to doskonała okazja do wymiany doświadczeń oraz określenia dalszych kierunków rozwoju leczenia żywieniowego.
Źródło informacji: SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE
Zdjęcia i materiały graficzne do bezpłatnego wykorzystania wyłącznie z treścią niniejszej informacji
Data publikacji | 03.10.2023, 10:24 |
Źródło informacji | SPSK im. prof. W. Orłowskiego CMKP |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |
Pozostałe z kategorii
-
Image
Indeks ekonomiczny Pyszne.pl: mimo wyzwań, możliwości zakupowe Polaków rosną
Mimo wyzwań związanych z inflacją i rosnącymi kosztami energii, Polaków stać na coraz więcej dań z restauracji. Indeks Pyszne.pl pokazuje, że siła nabywcza konsumentów systematycznie rośnie od początku 2024 roku, a sytuacja w branży gastronomicznej się stabilizuje. Jak wskazują eksperci, sytuacja może jednak ulec zmianie między innymi z uwagi na zmiany klimatu.- 20.03.2025, 12:53
- Kategoria: Biznes i finanse
- Źródło: Pyszne.pl
-
Image
Prezes TZF POLFA: zapewniamy bezpieczeństwo lekowe również na rynkach UE PAP
20 produktów na europejskiej liście leków krytycznych, 25 na polskiej i 74 proc. udziału w krajowym rynku antybiotyków szpitalnych: to aktualny potencjał Tarchomińskich Zakładów Farmaceutycznych POLFA S.A. „W sytuacjach kryzysowych pozwoli on zapewnić bezpieczeństwo lekowe Polski i innych krajów” - mówi Maksymilian Świniarski, prezes zarządu TZF POLFA S.A.- 20.03.2025, 10:03
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: PAP MediaRoom
-
iFIT wprowadza na rynek limitowaną edycję pierwszego roweru stacjonarnego NordicTrack z oficjalną licencją Tour de France
- 20.03.2025, 09:55
- Kategoria: Zdrowie i styl życia
- Źródło: Business Wire
Newsletter
Newsletter portalu PAP MediaRoom to przesyłane do odbiorców raz dziennie zestawienie informacji prasowych, komunikatów instytucji oraz artykułów dziennikarskich, które zostały opublikowane na portalu danego dnia.
ZAPISZ SIĘ