Warta 62 mln zł inwestycja Poczty Polskiej w Lisim Ogonie pod Bydgoszczą

11.10.2023, 11:10aktualizacja: 11.10.2023, 11:14

Fot. PAP/M. Moryl (1)
Poczta Polska S.A. oddała do użytku, w pełni zmodernizowane i wyposażone w nowy sorter, centrum logistyczne w Lisim Ogonie pod Bydgoszczą. To już trzeci, po Lublinie i Wrocławiu, obiekt w tym roku, w którym uruchomiono ultranowoczesną maszynę sortującą przesyłki.

Poczta Polska już od pewnego czasu inwestuje w nowoczesne rozwiązania logistyczne. Rozwój narodowego operatora logistycznego jest możliwy dzięki 190 mln zł dofinansowania uzyskanego z Ministerstwa Aktywów Państwowych. Dzięki tym środkom udało się zrealizować zakup i montaż nowoczesnych sorterów oraz dostosować do nich istniejące obiekty logistyczne. Pełna kwota nakładów inwestycyjnych przeznaczonych na ten cel wyniosła ponad 350 mln zł.

Oddając do użytku zmodernizowany obiekt, Paweł Szrot, szef gabinetu prezydenta RP, zapewniał, że Poczta Polska jest prawdziwym nerwem polskiego społeczeństwa, co szczególnie widoczne stało się podczas pandemii. Pracownicy Poczty podtrzymywali więzi społeczne.

„Siłą poczty zawsze byli ludzie, a przy wsparciu tej nowoczesnej maszyny Poczta Polska przechodzi do XXI w.” - zapewniał Piotr Król, poseł na Sejm Rzeczypospolitej Polskie, były pracownik Poczty Polskiej.

Według Krzysztofa Falkowskiego, prezesa zarządu Poczty Polskiej, rok 2023 stoi pod znakiem inwestycji. Zarząd spółki stworzył spójny program modernizacji i finalizuje kolejne etapy rozwoju sieci logistycznej.

„Wartość inwestycji w Lisim Ogonie przekracza 62 mln zł. To największa jednorazowa inwestycja w automatyzację procesów logistycznych od początku historii spółki. Dążymy do tego, aby szybko i sprawnie obsługiwać powierzone nam paczki, jeszcze skuteczniej konkurując o wymagającego klienta”- przekonywał prezes Poczty Polskiej.

Podbydgoska sortownia to w pełni nowoczesne centrum logistyczne, które będzie teraz obsługiwało przesyłki KEP (kurier, ekspres, paczka - oznacza transport drobnicy o małej wadze) nie tylko z obszaru województwa kujawsko-pomorskiego, ale również stanie się wsparciem dla pozostałych jednostek logistycznych spółki.

Dotychczasowy obiekt w Lisim Ogonie został całkowicie zmodernizowany tak, aby umożliwić montaż maszyny do automatycznego sortowania przesyłek KEP. Obiekt został wyposażony w dodatkowych 10 doków przeładunkowych, pomieszczenia biurowe, socjalne, techniczne i porządkowe. Zmianie uległ również układ wewnętrznych dróg komunikacyjnych. W ramach prac adaptacyjnych zostały dobudowane dwa obiekty o łącznej powierzchni 900 m2. Nowo powstała powierzchnia magazynowo-ekspedycyjna pełni funkcję wsparcia dla procesów logistycznych związanych z wydawaniem przesyłek kurierom, co ułatwia 14 nowych bram kurierskich. W skład kompleksu wchodzi także dwukondygnacyjny biurowiec, w którym znajdują się m.in. pomieszczenia biurowe, szkoleniowe, techniczne i socjalne.

Równolegle z pracami adaptacyjnymi realizowany był montaż sortera. Wykonawca, na indywidualne zamówienie Poczty Polskiej, zaprojektował i zamontował maszynę w technologii „Cross-Belt”, umożliwiającą obsługę 8-9 tys. przesyłek na godzinę. Sorter wyposażony jest w 4 linie wprowadzania automatycznego, 4 podajniki ręczne KEP, 2 podajniki teleskopowe, strefę kodowania ręcznego z dwoma stanowiskami, 96 ześlizgów kierunkowych, 52 ześlizgi pionowe i 2 ześlizgi specjalne oraz strefę podawania ręcznego małych przesyłek bezpośrednio na tace sortera (7 stanowisk).

Poprzez swoje inwestycje Poczta Polska realizuje projekt płynnej transformacji obecnej sieci logistycznej w kierunku zwiększającego się wolumenu przesyłek KEP i e-commerce. W ramach projektu rozbudowy Architektury Sieci Logistycznej realizowana jest również budowa oraz umaszynowienie centrum logistycznego w Ciemnem pod Radzyminem. Planowane są również kolejne lokalizacje placówek w obszarze Łodzi, Krakowa oraz Rzeszowa.

„Poczta Polska, dbając o nowoczesność i innowacyjność rozwiązań logistycznych, inwestuje w nowy park maszynowy. Naszym celem jest znaczący wzrostów przychodów z przesyłek kurierskich, aby go osiągnąć inwestujemy w automatyczne sortery oraz systemy informatyczne, a także pozyskujemy i modernizujemy nowe hale do sprawnej obsługi różnego rodzaju przesyłek” - podsumował Andrzej Bodziony, wiceprezes zarządu Poczty Polskiej.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

embeduj wideo