Polityka i społeczeństwo

MKiŚ: wiceministrowie klimatu i środowiska rozmawiali w Paryżu o transformacji energetycznej (komunikat)

13.02.2024, 17:21aktualizacja: 13.02.2024, 17:22

- Ministerstwo Klimatu i Środowiska informuje:

Ministrowie ds. energii z całego świata spotkali się w Paryżu na konferencji Międzynarodowej Agencji Energetycznej (MAE). W wydarzeniu, które odbywa się 13 i 14 lutego 2024 r., biorą udział wiceministrowie klimatu i środowiska Miłosz Motyka oraz Krzysztof Bolesta.

W wydarzeniu, będącym jednocześnie okazją do uczczenia 50. rocznicy założenia MAE, uczestniczą przewodnicząca Komisji Europejskiej Ursula von der Leyen, specjalny wysłannik prezydenta USA ds. klimatu John Kerry, a także ministrowie z 31 krajów członkowskich MAE oraz z krajów partnerskich na całym świecie, w tym z Kolumbii, Kostaryki, Egiptu, Kenii, Senegalu, Singapuru i Ukrainy. W spotkaniach udział brali ponadto przedstawiciele firm energetycznych oraz liderzy sektora finansów i społeczeństwa obywatelskiego.

Spotkanie ministerialne odbywa się w kluczowym momencie dla rynków energii i transformacji sektora energii na całym świecie. Dyskutowane kwestie obejmowały m.in. zagrożenia dla bezpieczeństwa energetycznego związane z inwazją Rosji na Ukrainę, napięcia geopolityczne na Bliskim Wschodzie i poza nim oraz tegoroczną konferencję klimatyczną COP28.

Dotychczasowa współpraca

W pierwszym dniu debat ministrowie ds. energii rozmawiali m.in. na temat dotychczasowej współpracy państw w zakresie transformacji energetycznej.

- Obniżenie kosztów magazynowania energii jest najważniejszym krokiem na drodze do osiągnięcia neutralności klimatycznej do 2050 r. Pomoże nam to zwiększyć integrację odnawialnych źródeł energii z systemami energetycznymi - mówił wiceminister Miłosz Motyka w trakcie debaty dotyczącej dotychczasowej współpracy państw członkowskich MAE.

- Innowacyjne technologie wymagają zarówno cierpliwego, jak i długoterminowego finansowania. Władze powinny dać inwestorom jasny sygnał — jeśli technologia ta spełnia wymagania i przyczynia się do realizacji celów klimatycznych, otrzyma wsparcie - dodał wiceminister Motyka.

Dialog pod przewodnictwem Polski

W ramach jubileuszowego spotkania członków MAE odbył się dialog ministerialny zatytułowany „Zapewnienie bezpieczeństwa energetycznego poprzez transformację energetyczną”. Wydarzenie odbyło się pod przewodnictwem polskiej delegacji. W rozmowie prócz wiceministra Krzysztofa Bolesty uczestniczyli także Minister Energii Ukrainny German Galuschenko, Zastępca Sekretarza Energii Stanów Zjednoczonych Ameryki David Turk, Minister Stanu Gospodarki, Handlu i Przemysłu Japonii Kazuchika Iwata, Minister Energii i Ropy Kenii Chirchir Davis, oraz Ambasador Indii we Francji i i Monako Jawed Ashraf.

- Transformacja energetyczna jest procesem nieodwracalnym. Potrzebujemy tej zmiany, aby nie dopuścić do dalszego wzrostu średniej temperatury na ziemi. Odstępując od paliw kopalnych chcemy też poprawić bezpieczeństwo energetyczne - mówił w trakcie debaty wiceminister Krzysztof Bolesta.

Jak dodał, transformacja energetyczna powinna przebiegać w sposób zapewniający bezpieczeństwo.

- Działając wspólnie, nie możemy lekceważyć znaczenia różnorodności. Zapewnienie dostępu do bezpiecznych dostaw energii, po akceptowalnej cenie, pozwoli wyeliminować problem ubóstwa energetycznego oraz pozwoli uzyskać dla procesu akceptację społeczną - podkreślał wiceminister Bolesta.

Wiceminister wskazywał ponadto, że powodzenie transformacji jest uzależnione od rozwoju nowych technologii, dostępu do surowców krytycznych oraz akceptacji społecznej i udziału społeczeństwa w procesie transformacji.

- Społeczeństwa muszą widzieć pozytywne efekty tych zmian na szczeblu lokalnym. Muszą je odczuwać – oddychając czystszym powietrzem, korzystając z dostępnej cenowo czystej energii, odczuwając lepszą jakość życia - mówił.

UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA w likwidacji jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)

kom/ mick/ mmu/

Data publikacji 13.02.2024, 17:21