Zdrowie i styl życia

Polscy seniorzy tracą więcej niż tylko słuch. Rusza akcja bezpłatnych badań

06.03.2024, 16:09aktualizacja: 06.03.2024, 16:15

Biuro prasowe Amplifon
Odsetek seniorów cierpiących na problemy ze słuchem jest alarmujący. Boryka się z nimi aż 51% Polaków po 60. roku życia, a większość z nich pierwszy raz udaje się na wizytę do specjalisty dopiero po 65. roku życia. To efekt braku świadomości, że im wcześniej zaczniemy się badać, tym większa szansa na uniknięcie problemów w przyszłości, a także przekonania, że na wizytę u specjalisty trzeba bardzo długo czekać. Tymczasem badanie słuchu możemy wykonać właściwie bez kolejki, a szybsze wykrycie problemów przełoży się na poprawę ogólnego stanu naszego zdrowia. W ramach zachęcania seniorów do diagnostyki w salonach Amplifon w całej Polsce ruszył „Miesiąc Dobrego Słuchu” - w marcu będą mogli oni skorzystać z bezpłatnych badań profilaktycznych.

Badania profilaktyczne nie są w zwyczaju Polaków - z opublikowanego STADA Health Report 2023 wynika, że 62% z nas nie wykonuje żadnych z nich. Skoro mamy problem z profilaktyką, nie powinno dziwić, że badanie słuchu nie wydaje się dla wielu z nas priorytetowe. Aż 60% seniorów zapytanych w ramach badań przeprowadzonych przez IQS na zlecenie marki Amplifon, przyznało, że nie badało słuchu od 3 lat albo dłużej.

„Jedną z przyczyn problemów ze słuchem jest brak świadomości, jakie zagrożenia płyną z zaniedbania słuchu i związany z tym niski poziom diagnostyki. Oczywiście z wiekiem funkcjonowanie naszego organizmu się zmienia, jednak nie oznacza to, że mamy odpuszczać badania profilaktyczne - zaznacza Katarzyna Kowalczyk, dyplomowany protetyk słuchu i kierownik oddziału w Amplifon. „Ubytek słuchu narasta stopniowo, nie jest objawem, który widzimy z dnia na dzień. Skoro nic się nie dzieje, to po co się badać - takie podejście to także jedna z przyczyn niskiej częstotliwości badań profilaktycznych” - dodaje.

W badaniu IQS cierpiący na problemy ze słuchem przyznają, że skutki swoich dolegliwości odczuwają w codziennym życiu. Najczęściej wskazują na trudności podczas oglądania telewizji lub słuchania muzyki (56%), problemy w ogólnej komunikacji z otoczeniem (55%), podczas załatwiania spraw urzędowych i kontaktów z najbliższymi (po 46%) czy problemy z funkcjonowaniem w życiu codziennym np. zrobieniem zakupów (44%).

Polak mądry po szkodzie

Ubytek słuchu może powodować dolegliwości wpływające na ogólny stan zdrowia, samopoczucie i komfort życia. Aż 30% z osób niedosłyszących, przebadanych w ramach Eurotrak Poland 2023, wskazało, że ubytek słuchu może się w ich przypadku łączyć z depresją, 26% deklarowało zaburzenia snu, 17% wysokie ciśnienie krwi, a 14% problemy z widzeniem. Ciekawiej sytuacja wygląda wśród osób noszących aparaty słuchowe. Aż 61% z nich przyznało, że cieszyłoby się lepszą kondycją psychiczną, a 55% aktywniejszym życiem towarzyskim, gdyby wcześniej zadbało o zdrowie swoich uszu. Warto jednak zaznaczyć, że kłopoty ze słuchem to nie tylko domena polskich seniorów, a problem globalny. Szacuje się, że do 2050 roku dolegliwości słuchu mogą dotknąć niemal 2,5 miliarda ludzi na całym świecie, z czego ponad 700 mln będzie wymagało stałego leczenia.

„Problemy ze słuchem będą dotyczyły coraz większej części populacji - jesteśmy po prostu społeczeństwem, które z roku na rok starzeje się coraz bardziej. To ważne, żeby utrzymać ludzi w jak najlepszej kondycji psychofizycznej. Odpowiednia dbałość o narząd słuchu wyraża się w badaniach profilaktycznych i diagnostyce. Teraz wszyscy seniorzy będą mieli szansę na bezpłatne badania w ramach akcji >>Miesiąc Dobrego Słuchu<<” - wskazuje Dominika Dziewa - dyplomowany protetyk słuchu z firmy Amplifon.

W marcu we wszystkich gabinetach Amplifon w całej Polsce seniorzy mogą skorzystać z bezpłatnych badań słuchu w ramach akcji „Miesiąc Dobrego Słuchu”.

O badaniu:

Dane zamieszczone w materiale pochodzą z badania opinii przeprowadzonego przez instytut IQS metodą CAWI na reprezentatywnej grupie Polaków (n-800) w lutym 2023 roku.

Źródło informacji: Biuro prasowe Amplifon

POBIERZ ZDJĘCIA I MATERIAŁY GRAFICZNE