Polityka i społeczeństwo

EKF 2023: kuźnia scenariuszy i rekomendacji dla polskiego sektora finansowego na najbliższą przyszłość

05.06.2023, 19:34aktualizacja: 05.06.2023, 19:38

„Wiarygodność w czasach kryzysu zaufania” to hasło przewodnie rozpoczętej 5 czerwca XIII edycji Europejskiego Kongresu Finansowego w Sopocie (EKF). „EKF to praktycznie całoroczny think thank, który nigdy nie zasypia” – powiedział, otwierając kongres, Jan Krzysztof Bielecki, przewodniczący Rady Programowej EKF.

Europejski Kongres Finansowy to jedno z najważniejszych spotkań świata finansów w Polsce, podczas którego spotykają się decydenci rynków finansowych i eksperci, aby dyskutować o obecnych i o przyszłych wyzwaniach dla sektora finansowego, scenariuszach jego rozwoju, a także o możliwych zagrożeniach. Organizatorem kongresu jest Centrum Myśli Strategicznych, partnerem głównym - PKO Bank Polski, natomiast partnerem honorowym – Polski Fundusz Rozwoju.

Sopocki kongres stanowi zwieńczenie prac trwających przez cały rok – seminariów, konferencji i debat. Jak wyliczał premier Bielecki m.in. 51 członków Rady Programowej (wśród których są szefowie dużych firm finansowych i przedstawiciele regulatorów) pracuje przez wiele miesięcy nad jego programem, współpracuje z nimi 500 ekspertów pro bono, udzielając wsparcia merytorycznego. W tym czasie powstało też 30 rekomendacji rozwiązań gospodarczych oraz publikacje na ten temat.

Został też opracowany raport „Makroekonomiczne wyzwania i prognozy dla Polski”, bazujący na opiniach 36 ekspertów. Wynika z niego m.in., że w 2023 r. przewidywane jest słabe tempo wzrostu PKB (0,8 proc. r/r), natomiast w kolejnych latach nastąpi przyspieszenie i w wzrost o ok. 3,5 proc. r/r.

W inauguracji EKF 2023 uczestniczył też Joschka Fischer, Honorowy Przewodniczący Rady Programowej.

„Wojna w Ukrainie trwa nadal i wiemy już, że stanowi ona przełomowy moment w historii całego kontynentu europejskiego. Tym bardziej takie wydarzenia, jak to (EKF) są potrzebne, zwłaszcza w tak strategicznym miejscu, jak Polska i Europa Środkowo-Wschodnia” – powiedział Joschka Fischer.

Wskazał, że już niebawem zobaczymy, iż ten konflikt i ostateczne zwycięstwo Ukrainy zmienią gospodarczy i polityczny krajobraz Europy, wzmacniając znaczenie tej części kontynentu.

„Nie można nie doceniać wagi EKF, jako głosu sektora finansowego wszystkich >>nowych<< państw członkowskich UE, który z każdym rokiem będzie coraz lepiej słyszalny. Ten głos plus geopolityczne skutki wojny w Ukrainie zdefiniują przyszłość całej Europy na wiele kolejnych dekad” – podkreśli Joschka Fischer.

W otwarciu EKF uczestniczył również gospodarz miasta kongresu, Prezydent Sopotu Jacek Karnowski, który podkreślił zasługę organizatorów EKF w aktywizowanie młodych ludzi, którzy od 10 lat uczestniczą w Akademii EKF – projekcie skupiających uzdolnionych studentów i absolwentów polskich i zagranicznych. Nową inicjatywę Akademii jest forum, którego celem jest zainicjowanie dialogu między obecnymi i przyszłymi decydentami oraz ekspertami.

Wystąpienie inauguracyjne wygłosił Waldemar Buda, minister rozwoju i technologii.

„Mam okazję po raz pierwszy gościć na kongresie, ale wiem o jego tradycjach, o jego dorobku oraz o jego wartości dla sektora gospodarczego – mówił minister Buda. Podkreślił, że obecnie mamy czas zupełnie wyjątkowy. - Od momentu Covid-19 w zasadzie nie ma prognoz dłuższych niż 6-12 miesięcy. Jeśli się pojawiają, to zazwyczaj się radykalnie nie materializują. Ciężko planować dziś scenariusz z pewnym wyprzedzeniem, nawet w perspektywie średnioterminowej” – zwrócił uwagę Waldemar Buda.

Dlatego – w jego opinii – tak ważne jest bycie elastycznym i potrafiącym podejmować działania nieplanowane, które wynikają z polityki reakcyjnej na to, co się dzieje.

„Dzisiaj bardzo istotna jest zdolność państwa i całej administracji, jak również ekonomistów, ekspertów, do zmiany koncepcji, do zmiany myślenia, kiedy dochodzi do tak dynamicznej sytuacji” – zaznaczył minister rozwoju. Przyznał, że 2023 rok jest trudnym rokiem z punktu widzenia wzrostu gospodarczego, chociaż Polska nie ma gorszych wyników w porównaniu z innymi krajami - jeśli chodzi o I kw. 2023 r. to względem IV kw. 2022 to spośród krajów OECD mamy największy wzrost PKB (choć rok do roku jest to spadek o 0,2 proc).

Za największy problem minister Buda uznał inflację. Jednak dodał, że kolejny, trzeci miesiąc pokazuje, że „jesteśmy w mocnym trendzie spadkowym”.

„Buduje to pewien optymizm” – stwierdził minister rozwoju.

Podczas inauguracji Europejskiego Kongresu Finansowego wystąpił również Jacek Jastrzębski, prezes Komisji Nadzoru Finansowego.

„EKF to autentyczne forum wymiany myśli i konfrontacji poglądów. Wielka wartość tego forum wynika z merytorycznego poziomu dyskusji i wzajemnego szacunku wszystkich uczestników tej debaty. Taki dialog ma wielką wartość z punktu widzenia polskiego sektora finansowego - ocenił prezes Jastrzębski. Dodał, że jedną z kluczowych ról nadzoru finansowego jest stanie na straży bezpieczeństwa i stabilności polskiego sektora finansowego, którego suma aktywów wynosi 3,7 biliona zł. - Zdrowy i bezpieczny sektor finansowy jest niezbędny dla funkcjonowania polskiej gospodarki i jego siła kapitałowa jest w dużej mierze wynikiem działań KNF” – wskazał Jacek Jastrzębski.

Zdaniem prezesa KNF niezależnie od pewnych różnic w punktach widzenia instytucje publiczne znajdują solidnych i wiarygodnych partnerów po stronie instytucji finansowych.

„Ostatni rok jest tego dobrym przykładem. Jest też dobrym prognostykiem na przyszłość” – zaznaczył.

Podczas otwarcia XIII edycji EKF po raz pierwszy przyznano Nagrodę Wizjonera Roku.

„W dniu 25 kwietnia na posiedzeniu Rady Programowej EKF postanowiliśmy corocznie przyznawać tytuł najlepszego wizjonera roku. Chodzi o osobę, która wiele lat wcześniej trafnie przewidziała to, co się dzieje dzisiaj. Na wniosek pana przewodniczącego Jana Krzysztofa Bieleckiego taki tytuł przyznaliśmy profesorowi Charlesowi Goodhartowi, emerytowanemu profesorowi London School of Economics” – powiedział prof. Leszek Pawłowicz, wiceprezes Centrum Myśli Strategicznych, koordynator EKF.

Przedstawiając laureata Jan Krzysztof Bielecki podkreślał, że jest on autorytetem dla wielu pokoleń ekspertów związanych z sektorem finansowym i od dekad w inspirujący, nowatorski sposób wyjaśnia fundamentalne zagadnienia dla rozwoju gospodarczego świata, związane chociażby z wyzwaniami demograficznymi, procesem starzenia się społeczeństw, nierównościach społecznych etc., pozostając przy tym wielkim orędownikiem empiryzmu.

„Z najnowszej książki profesora Goodharta dowiadujemy się zaś, że cokolwiek przyniesie przyszłość, także w kontekście rozstrzygnięcia wojny w Ukrainie, w niczym nie będzie przypominać przeszłości” – wskazał premier Bielecki.

W badaniach prof. Goodharta szczególne, kluczowe miejsce zajmuje demografia, gdyż - jak to określił laureat - to ona zdefiniuje dynamikę oraz kierunek rozwoju gospodarek, w tym tych największych, jak amerykańska czy chińska, w kolejnych dekadach.

„Uważam, że zwiększony współczynnik obciążenia demograficznego, czyli stały wzrost liczby osób starszych w stosunku do młodych, wywrze znaczną presję na finanse sektora publicznego” – stwierdził prof. Goodhart, który zdalnie połączył się z uczestnikami EKF. Według niego Istnieją tylko trzy możliwe rozwiązania tego problemu, z których żadne nie jest pozbawiona kosztów i ryzyka. Pierwszą alternatywą jest zmniejszenie wydatków przeznaczanych na zaspokajanie potrzeb i utrzymanie wysokiego standardu życia osób starszych poprzez znaczne podniesienie wieku emerytalnego lub wyraźnie obniżenie emerytur. Drugą - podniesienie podatków, aby znaleźć źródła finansowania świadczeń dla osób w wieku emerytalnym. Trzecim rozwiązaniem jest ciągłe zadłużanie się państw, co jednak może generować poważne, negatywne skutki ekonomiczne, np. w postaci stagflacji.

Za najlepszą z tych trzech dróg prof. Goodhart uważa zwiększanie obciążeń podatkowych, ale w sposób racjonalny, przemyślany i niehamujący wzrostu gospodarczego. W tym kontekście wskazuje on na podatek węglowy oraz gruntowy, czyli nałożony na osoby bądź korporacje dysponujące gruntami. W jego opinii dzięki temu dodatkowe obciążenia byłyby ponoszone przez najbogatszą część społeczeństwa, nie ograniczając potencjału rozwojowego klasy średniej.

Europejski Kongres Finansowy w Sopocie odbywa się w dniach 5-7 czerwca. Ponad 1500 uczestników będzie dyskutować przez trzy dni na tematy finansowe i gospodarcze.

Źródło informacji: PAP MediaRoom

Data publikacji 05.06.2023, 19:34