Polityka i społeczeństwo

MON: wniosek ws PKW „Resolute Support” (komunikat)

06.11.2014, 20:44aktualizacja: 06.11.2014, 20:44

- MON informuje:

Minister obrony narodowej skierował na najbliższą Radę Ministrów wniosek o użycie Polskiego Kontyngentu Wojskowego w misji „Resolute Support” Organizacji Traktatu Północnoatlantyckiego w Islamskiej Republice Afganistanu.

Wniosek zakłada użycie Polskiego Kontyngentu Wojskowego liczącego do 150 żołnierzy i pracowników wojska w okresie od 1 stycznia do 30 czerwca 2015 r.

Operacja „Resolute Support” będzie prowadzona przez NATO na terenie Afganistanu od 1 stycznia 2015 r. Decyzja o jej rozpoczęciu stanowi wynik ustaleń, jakie przyjęto na szczytach Sojuszu w Chicago w 2012 r. oraz w Newport w 2014 r. Jej rozpoczęcie poprzedziła również prośba, jaką do Sojuszu Północnoatlantyckiego skierowały władze Afganistanu.

Realizując operację „Resolute Support” wojska NATO będą kontynuowały w Afganistanie zadania szkolenia, doradztwa i wsparcia na rzecz afgańskich sił bezpieczeństwa. Obecność sił sojuszniczych w Islamskiej Republice Afganistanu opierać się będzie na porozumieniu o statusie sił podpisanym między NATO a Islamską Republiką Afganistanu w dniu 30 września 2014 r.

Misja nie będzie miała charakteru bojowego, a siły w niej uczestniczące nie będą bezpośrednio uczestniczyły w zadaniach zwalczania rebeliantów oraz w operacjach antynarkotykowych. Sojusz Północnoatlantycki dopuszcza prowadzenie działań bojowych jedynie w przypadku sił specjalnych. Struktura misji ma umożliwić prowadzenie działalności doradczej od szczebla ministerialnego do dowództwa korpusu włącznie.

Misja będzie prowadzić działalność doradczo-szkoleniową, a jej głównym celem będzie przygotowanie dowództw afgańskich sił bezpieczeństwa i instytucji podległych Ministerstwu Obrony Narodowej i Spraw Wewnętrznych do samodzielnego i profesjonalnego kierowania oraz zarządzania w sposób umożliwiający efektywne zapewnienie bezpieczeństwa w Afganistanie.

Polski Kontyngent Wojskowy skierowany do udziału w operacji powinien osiągnąć gotowość do działania 1 stycznia 2015 r. W związku z tym personel kontyngentu zostanie przetransportowany do Afganistanu jeszcze przed końcem operacji ISAF, której mandat wygasa 31 grudnia 2014 r. Mimo zwiększenia liczebności polskiego kontyngentu o dodatkowe etaty nie zostanie przekroczona liczba 500 osób, zapisana w obecnie obowiązującym postanowieniu prezydenta z 10 kwietnia 2014 r.

Polacy będą stacjonowali w bazach Bagram, Kabul i Gamberi. Udział Polskiego Kontyngentu Wojskowego w misji „Resolute Support” będzie miał charakter doradczy, bez angażowania polskich żołnierzy w działania bojowe. Do głównych zadań PKW należeć będzie:

- doradzanie na szczeblu strategicznym i operacyjnym afgańskim dowództwom i instytucjom podległym Ministerstwu Obrony Narodowej i Spraw Wewnętrznych;

- doradzanie 203 Korpusowi Afgańskiej Armii Narodowej, Narodowym Siłom Policji Afgańskiej i Regionalnemu Centrum Operacyjnemu;

- ochrona doradców w trakcie realizacji przez nich zadań oraz ochrona bazy;

- doraźna ochrona konwojów logistycznych.

Polski kontyngent będzie operacyjnie podporządkowany Naczelnemu Dowódcy Sił Sojuszniczych Organizacji Traktatu Północnoatlantyckiego w Europie.

Na roczne wydatki związane z użyciem kontyngentu zaplanowano kwotę 32 mln zł. Przedsięwzięcie będzie finansowane z budżetu Ministerstwa Obrony Narodowej.

Po pozytywnym zaopiniowaniu wniosku przez Radę Ministrów zostanie on skierowany do podpisu przez Prezydenta Bronisława Komorowskiego.

kom/ tnt/

Data publikacji 06.11.2014, 20:44