Pobierz materiał i Publikuj za darmo
Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi informuje:
O bezpieczeństwie żywnościowym w Polsce i na świecie oraz najważniejszych wyzwaniach w tym zakresie mówił minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski podczas Regionalnego Forum Ekonomicznego Nowa Energia w Kielcach. Szef resortu rolnictwa uczestniczył w panelu dyskusyjnym "Nowe wyzwania przed Unią Europejską. Bezpieczeństwo żywnościowe Polski”.
Znaczenie bezpieczeństwa żywnościowego i wyżywienia
"Bezpieczeństwo żywnościowe, obok militarnego, informatycznego, zdrowotnego i socjalnego, to jedno z przesłań, które będą nam przyświecały podczas sprawowania prezydencji w Radzie UE od 1 stycznia 2025 r." – powiedział minister Czesław Siekierski.
Szef resortu rolnictwa wskazał na powiązanie wyżywienia i zdrowia społeczeństwa. "Rolnictwo to obecnie jedna z najważniejszych gałęzi polskiej gospodarki i fundament naszego bezpieczeństwa żywnościowego oraz socjalnego. Mówimy często o bezpieczeństwie ogólnym, militarnym czy socjalnym, ale nie możemy zapominać o bezpieczeństwie żywnościowym, które jest złożonym zagadnieniem powiązanym ze zrównoważonym rozwojem rolnictwa, zdrowiem ludności, jakością oraz środowiskiem i handlem. Podstawową i nieodłączną funkcją rolnictwa jest produkcja żywności, dlatego też śmiało można powiedzieć, że rolnictwo to bezpieczeństwo żywnościowe, bezpieczeństwo to wyżywienie, a wyżywienie to zdrowie" – podkreślił minister.
"Analiza bilansu obrotu produktami rolno-spożywczymi Polski za ostatnie lata świadczy o stabilnej samowystarczalności żywnościowej kraju. Polska ma dobre warunki naturalne do produkcji rolniczej i jest w stanie wyprodukować więcej żywności niż jedynie na własne potrzeby. Od akcesji do UE polski eksport żywności wzrósł 10-krotnie. W 2023 r. osiągnęliśmy rekordowe dodatnie saldo w handlu towarami rolno-spożywczymi na poziomie około 18,6 mld euro. Jednocześnie import umożliwia wzbogacenie krajowej oferty w produkty, które z różnych względów naturalno-ekonomicznych nie są wytwarzane w kraju. Dzięki temu struktura spożycia żywności jest zdecydowanie bardziej urozmaicona" – powiedział szef resortu. Minister Siekierski przytoczył szacunki, zgodnie z którymi w 2050 r. będzie 10 mld ludzi na świecie. "Aby pokryć światowe rosnące potrzeby w zakresie ilości i jakości pożywienia, produkcja rolna musi wzrosnąć o 75-80 proc." – dodał szef resortu rolnictwa. Minister przytoczył także dane mówiące o marnowaniu 30 proc. produkowanej na świecie żywności. Jednocześnie od 800 mln do nawet 1 mld ludzi cierpi z powodu niedożywienia.
Dlaczego warto produkować i kupować lokalnie?
Minister Siekierski stwierdził, że dzisiejsze czasy wojny, pandemii i wybuchu wulkanu pokazały słabe strony globalizacji. – Okazało się, że nie zawsze i nie wszystko można kupić i sprzedać. Dlatego produkty zapewniające podstawowe wyżywienie powinny pochodzić z obszaru, gdzie żyjemy – powiedział. "Specjaliści od wyżywienia uważają, że spożywanie pokarmów wyprodukowanych lokalnie ma także pozytywny wpływ na zdrowie i powinny one stanowić 80 proc. naszej diety" – dodał minister.
Produkcja i eksport żywności w Polsce
"Gdy 20 lat temu wstępowaliśmy do Unii Europejskiej były obawy o zalanie naszego rynku produktami z UE, ale okazało się, że to nasz eksport żywności wzrósł 10-krotnie. Polscy rolnicy zrealizowali z nadwyżką zobowiązanie wyżywienia społeczeństwa" – powiedział szef resortu rolnictwa i dodał, że Polska eksportuje 40 proc. produkowanej żywności.
Wyraził przy tym ubolewanie, że jesteśmy zmuszeni importować wieprzowinę ze względu na spadek produkcji trzody chlewnej spowodowany ASF. "Wpływa to także na powstanie górki zbożowej" – dodał minister Siekierski. Minister Siekierski podkreślił, że jednym z wyzwań jest obecnie odbudowa produkcji trzody chlewnej w Polsce oraz restrykcyjne stosowanie zasad bioasekuracji. "Produkcja trzody chlewnej powinna odbywać się w warunkach niemal laboratoryjnych, w cyklu zamkniętym – przy pełnym przestrzeganiu zasad bioasekuracji. Mimo wsparcia finansowego wciąż mamy wiele do zrobienia w tej kwestii" – stwierdził szef resortu rolnictwa.
UWAGA: komunikaty publikowane są w serwisie PAP bez wprowadzania przez PAP SA jakichkolwiek zmian w ich treści, w formie dostarczonej przez nadawcę. Nadawca komunikatu ponosi odpowiedzialność za jego treść – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe. (PAP)
azk/ ktl/
Pobierz materiał i Publikuj za darmo
bezpośredni link do materiału
Data publikacji | 26.11.2024, 12:21 |
Źródło informacji | MRiRW |
Zastrzeżenie | Za materiał opublikowany w serwisie PAP MediaRoom odpowiedzialność ponosi – z zastrzeżeniem postanowień art. 42 ust. 2 ustawy prawo prasowe – jego nadawca, wskazany każdorazowo jako „źródło informacji”. Informacje podpisane źródłem „PAP MediaRoom” są opracowywane przez dziennikarzy PAP we współpracy z firmami lub instytucjami – w ramach umów na obsługę medialną. Wszystkie materiały opublikowane w serwisie PAP MediaRoom mogą być bezpłatnie wykorzystywane przez media. |