Polityka i społeczeństwo

MRiT: Środki na remonty mieszkań komunalnych w Łodzi (komunikat)

16.09.2023, 13:05aktualizacja: 16.09.2023, 13:06

- Ministerstwo Rozwoju i Technologii informuje:

Łódź otrzymała dzisiaj dofinansowanie na remont mieszkań komunalnych. Kwota blisko 325 tys. zł, którą wręczył minister rozwoju i technologii Waldemar Buda, zostanie przeznaczona na renowację i unowocześnienie mieszkań dla czterech potrzebujących rodzin.

"Remonty mieszkań w wiekowych kamienicach są szczególnie ważne, bo są to zazwyczaj lokale w wyjątkowo kiepskim stanie i bardzo niskim standardzie, zupełnie nie przystające do dzisiejszych realiów i potrzeb. Bezzwrotne dotacje państwa sprawiają, że jednostki samorządu terytorialnego mają szansę na znaczące podniesienie poziomu tych mieszkań, dzięki czemu mogą one trafić do osób, które z różnych życiowych powodów nie są w stanie wynająć sobie mieszkania na zasadach komercyjnych" - mówi minister rozwoju i technologii Waldemar Buda.

Środki dla JST

Fundusz Dopłat przekazuje bezzwrotne wsparcie gminom, miastom czy instytucjom, które budują lub remontują lokale przeznaczone dla osób o niskich lub przeciętnych dochodach. Fundusze mogą być także przeznaczone m. in. na tworzenie miejsc w noclegowniach dla osób dotkniętych problemem bezdomności. Źródłem finansowania programu są środki pochodzące z budżetu państwa, których dysponentem jest Minister Rozwoju i Technologii, a bezzwrotnych grantów z Funduszu Dopłat udziela Bank Gospodarstwa Krajowego.

Prawie 325 tys. zł bezzwrotnego wsparcia trafi do łódzkiego samorządu. Dzięki tym pieniądzom lokalne władze będą mogły przeprowadzić kompleksowy remont czterech mieszkań w kamienicach przy ul. Zgierskiej, dzięki czemu już niedługo cztery potrzebujące rodziny będą mogły zamieszkać w lokalach o dobrym standardzie i niskim czynszu.

Inwestycje w woj. łódzkim

W latach 2007-2015 z województwa łódzkiego zostało zakwalifikowanych 40 wniosków o dofinansowanie. Kwota wypłaconego wsparcia wyniosła 19 mln zł. W wyniku realizacji przedsięwzięć, powstało 543 lokali mieszkalnych, 68 miejsc w noclegowniach oraz 14 miejsc w schroniskach dla bezdomnych.

W latach 2016-2023 z województwa łódzkiego zostało zakwalifikowanych 57 wniosków. Kwota przyznanego wsparcia wyniosła 123 mln zł, dzięki czemu powstało lub w najbliższej przyszłości powstanie 882 lokali mieszkalnych. Utworzono również konieczną przy tego typu inwestycjach infrastrukturę techniczną.

Program BSK w liczbach

W tym roku przekazano już gminom, miastom i instytucjom ponad 1,4 mld zł na budowę nowych bloków i remont starych. Powstanie 7124 nowych lub całkowicie wyremontowanych lokali mieszkalnych, 285 miejsc w schroniskach dla bezdomnych i 160 w noclegowniach.

Całkowity budżet programu na ten rok to aż 1,65 mld zł. Beneficjenci mogą liczyć na wsparcie nawet do 80% wartości inwestycji. Nie ma konieczności angażowania własnych środków gminy już na starcie budowy.

Cały czas oddawane są nowe mieszkania, których budowa rozpoczęła się w ostatnich dwóch latach. W całym kraju samorządy, spółki zależne i organizacje pożytku publicznego otrzymały w latach 2021-2022 finansowe wsparcie na utworzenie 12,6 tys. mieszkań, z czego:

8664 to lokale komunalne, 3790 - mieszkania społeczne czynszowe, 114 - mieszkania chronione.

Powstaną również 154 miejsca w schroniskach dla osób bezdomnych oraz 105 miejsc w noclegowniach i ogrzewalniach. Łączna kwota przyznanego dofinasowania z Funduszu tylko w latach 2021 i 2022 wyniosła ok. 2,2 mld zł.

kom/

Data publikacji 16.09.2023, 13:05