Polityka i społeczeństwo

MSWiA: program „Razem bezpieczniej” (komunikat)

15.03.2016, 14:47aktualizacja: 15.03.2016, 14:47

- MSWiA informuje:

W nawiązaniu do dzisiejszej uroczystości odsłonięcia w MSWiA tablicy upamiętniającej śp. Władysława Stasiaka poniżej przesyłamy informacje o Programie ograniczania przestępczości i aspołecznych zachowań „Razem bezpieczniej”. Programie, którego śp. Władysław Stasiak był pomysłodawcą. Sala konferencyjna, w której zawisła tablica pamiątkowa, również otrzymała imię śp. Władysława Stasiaka.

Śp. Władysław Stasiak były minister spraw wewnętrznych i administracji oraz szef Biura Bezpieczeństwa Narodowego obchodziłby 15 marca 2016 roku 50. urodziny.

RAZEM BEZPIECZNIEJ

• Rada Ministrów podjęła decyzję o realizacji w latach 2016 – 2017 Programu ograniczania przestępczości i aspołecznych zachowań „Razem bezpieczniej” im. Władysława Stasiaka;

• Program jest kontynuacją Programu „Razem bezpieczniej”, który był realizowany w latach 2007 – 2015;

• Twórcą programu był śp. Władysław Stasiak, minister spraw wewnętrznych i administracji w rządzie Jarosława Kaczyńskiego oraz szef Kancelarii Prezydenta śp. Lecha Kaczyńskiego. Zginął tragicznie 10 kwietnia 2010 r. w katastrofie smoleńskiej;

• Władysław Stasiak tak mówił o programie: Program „Razem bezpieczniej” to program obywatelskiej przestrzeni, bezpieczeństwa, podnoszenia jakości życia i stabilizacji. (…) To jeden z programów budowy społeczeństwa obywatelskiego, jeden z programów budowy jakości życia w Polsce, zaufania społecznego i zaufania do instytucji publicznych;

• Na realizację programu w latach 2016 – 2017 przewidziano w sumie 8 mln 700 tys. zł. W 2016 roku - 3 mln 350 tys. zł; w 2017 roku - 5 mln 350 tys.;

• Program będzie, tak jak do tej pory, wspierał działania na rzecz bezpieczeństwa społeczności lokalnych. Wspierane będą projekty na rzecz przeciwdziałania patologiom społecznym, w tym przeciwdziałanie przemocy, narkomanii oraz ograniczania dostępu do substancji psychoaktywnych. Realizowane będą działania dotyczące bezpieczeństwa w miejscach publicznych;

• Program ma wpływać na przeciwdziałanie przestępczości pospolitej (włamania, kradzieże, pobicia, uszkodzenia mienia), a także wpływać na podniesienie poziomu wiedzy społeczeństwa w zakresie zapobiegania przestępczości i aspołecznych zachowań;

• Program „Razem bezpieczniej” podczas 9 lat (2007-2015) realizacji to prawie 400 dofinansowanych projektów, na łączną kwotę prawie 27 mln zł; 410 zaangażowanych samorządów i 45 organizacji pozarządowych;

• Pod patronatem Programu „Razem bezpieczniej:

- od 2007 r. wybudowano 19 miasteczek ruchu drogowego.

- zorganizowano mistrzostwa Polski, Europy i Świata w piłce nożnej dzieci z domów dziecka, w których udział wzięło 2 700 dzieci z 39 krajów;

- zorganizowano 15 turniejów bezpieczeństwa w ruchu drogowym, w którym udział wzięło 500 tys. uczestników;

• W 2007 roku do programu „Razem bezpieczniej” został wpisany projekt Komendy Głównej Policji „Profilaktyka a Ty” (PaT). Jest to jeden z najpopularniejszych i największych projektów realizowanych w ramach Programu „Razem bezpieczniej”;

- PaT promuje wśród młodzieży m.in. modę na życie bez uzależnień i skupił wokół siebie 350 tys. młodych ludzi;

- W latach 2007-2015 powstało prawie 100 młodzieżowych grup PaT w miastach na terenie całego kraju, a w program zaangażowało się ponad 200 samorządów.

kom/ pd/

Data publikacji 15.03.2016, 14:47