Prawie 7 tys. pasażerów podróżuje tygodniowo Podhalańską Koleją Regionalną

23.07.2018, 16:42aktualizacja: 23.07.2018, 16:42

Ok. 7 tys. pasażerów podróżuje każdego tygodnia pociągami Podhalańskiej Kolei Regionalnej (PKR). Połączenie Nowy Targ - Zakopane jest hitem nie tylko wśród mieszkańców, ale także turystów odwiedzających Podhale - informują władze woj. małopolskiego.

PKR to projekt realizowany wspólnie przez Przewozy Regionalne, Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego i podhalańskie samorządy, przez których teren przejeżdża kolej. Koncepcja PKR jest oparta o cykliczny rozkład jazdy zakładający kursy klimatyzowanych pociągów Polregio co ok. 1 godz. między Nowym Targiem a Zakopanem.

Pasażerami pociągów PKR są zarówno mieszkańcy Nowego Targu, Zakopanego i miejscowości pośrednich, jak i turyści odwiedzający Podhale. Popularność trasy jest tak duża, że zdarzają się kursy, w których w jednym pociągu podróżuje 130 osób. Aby zapewnić pasażerom jak największy komfort podróży, Przewozy Regionalne zdecydowały o skierowaniu na trasę pojazdów o większej pojemności.

Podróżni mogą korzystać ze specjalnej oferty biletowej nazwanej "Taryfą Podhalańską". Dzięki niej na jednym bilecie można podróżować koleją i komunikacją miejską w Zakopanem i Nowym Targu. Taki bilet kosztuje 5,60 zł i obowiązuje przez godzinę. Za bilet dwugodzinny trzeba zapłacić 7,60 zł. Przejazd samą koleją na trasie Zakopane - Nowy Targ to wydatek 4 zł. Na wszystkie połącznia obowiązuję ustawowe ulgi.

PKR jest alternatywą dla zakorkowanej Zakopianki, zwłaszcza teraz, gdy na trasie w Poroninie trwa wielka przebudowa skrzyżowania z drogą w kierunku Bukowiny Tatrzańskiej, oraz w Białym Dunajcu, gdzie powstaje nowy most. (PAP)

autor: Szymon Bafia

szb/ amac/